ISTORIJSKI USPEH HRVATSKE: Vatreni posle preokreta pobedili Englesku u produžecima za finale Svetskog prvenstva (KURIR TV)
Foto: Reuters

ZA ZLATNU BOGINJU PROTIV FRANCUSKE

ISTORIJSKI USPEH HRVATSKE: Vatreni posle preokreta pobedili Englesku u produžecima za finale Svetskog prvenstva (KURIR TV)

Mundijal 2018 -

Reprezentacija Hrvatske plasirala se u finale Mundijala, jer je posle velike polufinalne drame na "Lužnjikiju" u Moskvi pobedila Englesku u produžecima - 2:1 (1:1, 0:1).

"Vatreni" su napravili preokret i prvi put u istoriji se našli u situaciji da se bore za "Zlatnu boginu". U nedeljnom finalu (17.00) igraće sa Francuskom, takođe na "Lužnjikiju".

Engleska se u subotu (16.00) u Sankt Peterburgu sastaje sa Belgijom u meču za treće mesto.

"Gordi Albion" je u večerašnjem polufinalu poveo golom Kirana Tripijea već u petom minutu, izjednačio je Ivan Perišić u 68, a trijumf Hrvatskoj doneo je Mario Mandžukić u 109.

Hrvatska je napravila istorijski uspeh! Posle slavne generacije iz 1998. godine, koja je bila treća na svetu, ova ekipa, predvođena selektorom Zlatkom Dalićem sa klupe, a Modrićem, Rakitićem, Perišićem, Mandžukićem, Subašićem na terenu, načinila je još jedan korak napred.

Sudeći prema dešavanjima na stadionu "Lužnjiki", uspeh Hrvatske je apsolutno zaslužen.

foto: Reuters

Brzi gol Tripijea, koji je u uvodnim minutima poslao projektil iz slobodnog udarca, u potpunosti je doveo Engleze u poziciju da kontrolišu utakmicu.

Hrvati su zaista bili bezopasni u prvom poluvremenu, a ni "gordi Albion" nije jurišao da postigne drugi gol. Istina, u finišu prvog dela imao je Kejn šansu, ali je Subašić, kao i u prethodnom delu šampionata, bio na visini zadatka.

Kako je vreme odmicalo "vatreni" su sve jače pritiskali Engleze dok sredinom drugog poluvremena konačno lopta nije završila u Pikfordovoj mreži. Vrsaljko je odlično centrirao, a Perišić reagovao iznad glave Tripijea i doneo izjednačenje.

Odmah zatim Perišić je imao sjajnu šansu, ali su njegove nade u vođstvo završile na stativi.

I u nastavku borbe Hrvati su bili bolji rival.

I dok su Englezi pretili samo posle prekida, a najbolju priliku imali su u 99. minutu kada je udarac Stounsa na gol-liniji zaustavio Vrsaljko, Hrvati su koristili mnogo raznovrsnija oružja.

Na kraju, bolja igra se isplatila "vatrenima". Igrao se 109. minut, Voker je loše ispucao loptu iz kaznenog prostora, Perišić je glavom iza leđa vratio loptu pred gol, Mandžukić je pobegao engleskim defanzivcima, našao se sam pred Pikfordom i matirao ga.

Malo je reći da su hrvatski fudbaleri i navijači pali u trans!

"Vatreni" nisu imali problema da do kraja sačuvaju prednost, pa su zasluženo u finalu!

foto: Reuters

TOK MEČ:

KRAJ - 2:1 - HRVATSKA JE U FINALU!

118. minut - Englezi ostaju sa desetoricom, jer Tripije ne može da nastavi zbog povrede, a nemaju više pravo na izmenu. S druge strane, Badelj je zamenio Modrića.

112. minut - Vardi umesto Vokera.

109. minut - GOOOLLLL - 2:1 za HRVATSKU! MANDŽUKIĆ! Voker je loše ispucao loptu iz kaznenog prostora, Perišić je glavom iza leđa vratio loptu pred gol, Mandžukić je pobegao engleskim defanzivcima, našao se sam pred Pikfordom i matirao ga.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

108. minut - ŠANSA za HRVATSKU! Rakitić je brzo izveo korner i pronašao Brozovića usamljenog u nivou prve stative, ali njegov šut nije bio precizan.

foto: Reuters

105+2. minut - ŠANSA za HRVATSKU! Perišić je centrirao sa leve strane, Stouns je kasnio, Mandžukić je prvi stigao do lopte, ali mu je Pikford ušao u šut i odbranio.

101. minut - Rebić je izašao, Kramarić ušao.

99. minut - ŠANSA za ENGLESKU! Tripije je izveo korner, Stouns je dobro šutirao glavom, a Vrsaljko sa gol-linije izbacio loptu.

foto: Reuters

97. minut - Dajer menja Hendersona.

96. minut - Drugi žuti karton za "vatrene" - Rebić.

95. minut - Evo i prve promene kod Hrvata - Pivarić umesto Strinića.

91. minut - Počeo je prvi produžetak. Iz igre izlazi Jang, u igru je ušao Deni Rouz.

foto: Reuters

KRAJ! IGRAĆE SE PRODUŽECI!

Englezi nisu uputili šut u okvir gola od pogotka Tripijea u petom minutu!

90+2. minut - Tripije je izveo "skraćeni korner", Kejn je pokušao glavom, ali je to učinio loše.

84. minut - ŠANSA za HRVATSKU! Perišić je šutirao preko gola.

83. minut - Brozović je pronašao Mandžukića, koji se okrenuo u kaznenom prostoru i pucao, a Pikford odbranio.

foto: Reuters

79. minut - Engleska osam, a Hrvatska 12 šuteva.

76. minut - Hrvati su mnogo opasniji posle izjednačujućeg gola.

74. minut - Prva izmena na meču - Rašford umesto Sterlinga.

foto: Reuters

73. minut - Posle kornera, Brozović je pucao sa 18 metara - preko gola.

72. minut - STATIVA! Perišić je šutirao, lopta je pogodila stativu! Odbila se do Brozovića, čiji je udarac Pikford ukrotio.

68. minut - GOOOLLL - 1:1 - PERIŠIĆ! Fantastičan centaršut Vrsaljka sa leve strane, Tripije se bacio kako bi glavom intervenisao, ali je Perišić uspeo da podigne nogu iznad engleskog defanzivca i loptu pošalje u mrežu.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

57. minut - Strašan centaršut Tripijea, Kejn je krenuo glavom na loptu, ali je Lovren nogom uspeo na vreme da je ispuca.

55. minut - Žuti karton za Vokera, jer nije dozvolio Hrvatima da odmah izvedu aut.

foto: AP

48. minut - Žuti karton za Rebića.

foto: Reuters

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 1:0 ZA ENGLESKU!

42. minut - Zvižduci za Domagoja Vidu kad god primi loptu! Tako ga Rusi sa tribina "časte" za povike "Slava Ukrajini".

foto: Reuters

35. minut - Dobar napad Engleza, Dele Ali je proigrao Lingarda, koji je sa ivice šesnaesterca šutirao pored gola.

31. minut - Pokušaj Rebića sa 17, 18 metara - pravo u Pikforda.

30. minut - VELIKA ŠANSA ZA ENGLESKU! Kejn se našao sam pred Subašićem, ali je Srbin iz hrvatske reprezentacije ušao u šut najboljem strelcu Mundijala i odbranio. Kejn se ponovo dokopao lopte i neposredne blizine ponovo šutirao, i ponovo je Subašić, tada uz pomoć stative, spasao svoju mrežu.

foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

POGLEDAJTE LUDNICU U LONDONU POSLE GOLA TRIPIJEA:

23. minut - Novi pokušaj Perišića sa još veće udaljenosti. Lopta je završila daleko od gola Engleza.

foto: Reuters

19. minut - Pokušao je Perišić sa velike udaljenosti šutem po zemlji. Lopta je zakačila Tripijea i završila pored gola, ali sudija je pokazao gol-aut. Ovo je čak 16. šut Perišića na Mundijalu, po čemu je najopasniji igrač "vatrenih".

16. minut - Ponovo prete Englezi! Posle kornera sa desne strane, Megvajer je šutirao glavom, za malo neprecizno.

foto: Reuters

11. minut - Vođstvo im je dalo na samopouzdanju, Englezi deluju sigurnije u uvodu.

5. minut - GOOOLLL - 1:0 za ENGLESKU! TRIPIJE! Modrić je faulirao Dele Alija, Čakir je dosudio prekršaj, Kiran Tripije ga izveo i sa više od 20 metara poslao projektil u mrežu.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

1. minut - Sudija Čakir je dao znak da meč počne.

foto: Reuters

19:52 - NAVIJAČICE - NEODOLJIVE!

foto: EPA/PETER POWELL

19:45 - NAVIJAČI U ELEMENTU

foto: AP

19:43 - ZAGREVANJE NA LUŽNJIKIJU

foto: Reuters
foto: Reuters

SASTAVI:

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović - Perišić, Rakitić, Modrić, Rebić - Mandžukić.

ENGLESKA: Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Tripije, Lingard, Henderson, Dele Ali, Jang - Sterling, Kejn.

Pobednik neće menjati lokaciju, jer će u nedelju (17.00) na istom mestu igrati finale Mundijala sa Francuskom, koja je u utorak pobedila Belgiju 1:0 (0:0). Poraženi će se u subotu (16.00) boriti za bronzu na stadionu “Krestovski” u Sankt Peterburg.

Engleskoj je ovo prvo polufinale posle 28 godina, dok je Hrvatska jedini put tako daleko dogurala pre tačno dve decenije, kada je u Francuskoj bila treća. "Gordi Albion" je 1966. godine, kao domaćin, bio šampion sveta posle pobede nad Zapadnom Nemačkom u finalu 4:2, posle spornog gola inače trostrukog strelaca Džefa Hrsta.

I jedni i drugi su na putu do polufinala bili uspešni u penal serijama – Engleska u osmini finala protiv Kolumbije, dok je Hrvatska obe prepreke u nokaut fazi srušila boljim izvođenjem jedanaesteraca, prvo Dansku, pa domaćina Rusiju.

"Gordi Albion" je bez problema „rešio” Švedsku u četvrtfinalu. Hari Megvajer i Dele Ali su bili strelci u pobedi od 2:0. Zasluženo.

S druge strane, Hrvatska je bila srećnija u još jednoj drami, čiji je akter bila. Istina, ne može se reći da sastav selektora Zlatka Dalića nije zasluženo stigao dovde.

Ipak, očigledno je bilo da je "vatrene" taj duel sa Rusima iscrpeo, naročito jer im je bio drugi maratonski u nizu. Subašića su hvatali grčevi, Mandžukić je jedva stajao na nogama, Vrsaljko je povredio koleno…

"Za šest dana igrali smo dva puta po 120 minuta i mnogo se potrošili u tim utakmicama. To je problem, jer se sa Englezima sastajemo samo četiri dana posle meča sa Rusima. Učinićemo sve da se oporavimo. Neće nam biti lako, ali posle prolaska u polufinale dobili smo elan i snagu i siguran sam da ćemo pronaći energiju za sredu", poručio je Zlatko Dalić.

Dobra vest za Hrvate je što FIFA nije kaznila, već samo opomenula Domagoja Vidu, koji je posle meča sa Rusima, zajedno sa bivšim reprezentativcem Ognjenom Vukojevićem, povikao: "Slava Ukrajini", kasnije isto učinio i sam, čime je Mundijalu doneo političku konotaciju.

"Nikad ne možeš unapred upisati pobedu protiv bilo koga, ali verovali smo u veliki rezultat. Imamo potencijal i snagu. Nijedna utakmica nije bila laka, pa neće biti ni protiv Engleske, ali moramo da verujemo da ćemo osvojiti titulu, inače nemamo šta da tražimo ovde. Ne bojimo se nikoga, pa ni Engleske", kaže Domagoj Vida, strelac gola protiv Rusije u produžetku, a kasnije je bio precizan sa bele tačke i u penal seriji.

Ivan Rakitić je postao heroj Hrvatske, jer je i protiv Danske i protiv Rusije hladnokrvno realizovao penale u poslednjoj seriji i svoj tim odveo dalje.

"Boriti se za finale protiv najstarije reprezentacije na svetu... Nema ništa lepše. Kad smo svi kao jedan, sve je moguće", poručio je Rakitić.

Hrvati pucaju od samopouzdanja, ali isto važi i za Ostrvljane. Slogan "fudbal se vraća kući" i dalje živi u Rusiji, jer Englezi njime aludraju na to da su „kolevka fudbala” i najavljuju da će ponovo, posle više od pola veka, ponovo biti prvaci sveta.

"Znamo da je pred nama još jedna velika utakmica - polufinale. Osećamo se dobro, imamo samopouzdanja. Znamo da nas navijači podržavaju i ovde i kod kuće... Želimo da učinimo ponosnom celu naciju", rekao je kapiten i najbolji strelac Engleske Hari Kejn.

Tihi heroj Engleza je golman Džordan Pikford, koji je u Rusiji zablistao i pokazao da mu je selektor Geret Sautgejt s pravom ukazao poverenje.

"Nisam bio rođen kada je Engleska poslednji put igrala u polufinalu. Sve vreme govorimo da razmišljamo samo o sledećoj utakmici i zato nastavljamo dalje da pišemo istoriju", reči su Džordana Pikforda.

Sautgejt možda neće moći da računa na Džordana Hendersona, koji je povredio zadnju ložu, kao ni na Džejmija Vardija, koji je istegao preponu u duelu sa Kolumbijcima, pa nije bio u konkurenciji za meč sa Švedskom.

Hrvatska i Engleska odigrale su pet takmičarskih mečeva, od čega samo jedan na velikim takmičenjima – na EURO 2004, kada je Engleska bila bolja - 4:2. Preostala četiri puta snage su odmeravali u kvalifikacijama, za Evropsko prvenstvo 2008. (Hrvatska pobedila 2:0 i 3:2) i za Svetsko prvenstvo 2010. (Engleska pobedila 4:1 i 5:1).

Hari Kejn ima priliku da postane prvi fudbaler još od 2002. i Brazilca Ronalda koji je na jednom svetskom prvenstvu dao više od šest golova, koliko kapiten Engleske sada ima na kontu.

Zapravo, Ronaldo je jedini koji je na prethodnih deset šampionata, počev od 1978, probio tu magičnu granicu od šest pogodaka. Legendarni Brazilac je u Japanu i Južnoj Koreji mreže tresao osam puta.

LISTA STRELACA 6: HARI KEJN ENGLESKA 4: ROMELU LUKAKU BELGIJA KRISTIJANO RONALDO PORTUGAL DENIS ČERIŠEV RUSIJA 3: JERI MINA KOLUMBIJA ANTOAN GRIZMAN FRANCUSKA KILIJAN MBAPE FRANCUSKA ARTEM DZJUBA RUSIJA DIJEGO KOSTA ŠPANIJA EDINSON KAVANI URUGVAJ

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track