MUP BiH: Protesti se pretvorili u pljačku, policija rasterala demonstrante

Haos u Tuzli

MUP BiH: Protesti se pretvorili u pljačku, policija rasterala demonstrante

Planeta -
Među opljačkanim objektima je i robna kuća "Omega", a policijska akcija i dalje traje, dok je veliki broj demonstranata u bekstvu u kvartu Slatina

TUZLA - Posle sukoba policije i demonstranata na protestima u Tuzli, situacija je večeras mirna, a demonstracije završene, prenose mediji u BiH.

Pripadnici policije još se nalaze oko zgrade vlade Tuzlanskog kantona, a saobraćaj se polako normalizuje, navodi Fena.

Nešto ranije, na protestu je došlo do sukoba, kada je policija suzavcem rasterivala demonstrante okupljene ispred zgrade vlade Tuzlanskog kantona.

Prvi sprat zgrade je uništen, a demonstranti su pljačkali radnje na području Slatine, pri čemu je opljačkana i robna kuća "Omega".

U službu Hitne pomoći u Tuzli primljena su 102 teško povređena policajca i 28 građana s lakšim povredama od suzavca.

Novinari i snimatelji koji su izveštavali s lica mesta, pobegli su u podrum zgrade i nisu bili u mogućnosti da prate razvoj situacije.

Najavljujući presudnu akciju policije portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, rekao je da to "više nisu protesti, već masovne pljačke".

"Policija je definitivno odlučila da ovakvim neredima stane na kraj" , rekao je Šarić.

Šarić je objasnio da su, pošto su neki demonstranti počeli masovno da pljačkaju prodavnice, službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona preduzeli sve zakonom predviđene mere, kako bi smirili situaciju i sprečili izvršenje krivičnih dela.

Protesti su u Tuzli počeli su u sredu uz učešće nezadovoljnih radnika propalih privatizovanih firmi, nezaposlene omladine i članova boračkih organizacija.

Kako je rekao Šarić, u jučerašnjim nemirima uhapšeno je 27 osoba od kojih je 24 pušteno na slobodu, a troje je zadržano.Protiv puštenih podignute su krivične prijave za narušavanje javnog reda i mira, a protiv troje zadržanih i krivična prijava zbog napada na službeno lice.

To je bio još jedan razlog nastavka protesta čiji učesnici sada traže da se uhapšeni puste.

Radnici su juče želeli da razgovaraju sa kantonalnim premijerom Seadom Čauševićem koji je najpre to odbio, zatim prihvatio, ali nije postignut dogovor o broju članova delegacije koja je htela da uđe u Vladu.

Vlada Tuzlanskog kantona je tokom prepodneva uputila poziv predstavnicima firmi "Konjuh", "Polihem" i "Dita" da u 13 sati dođu na sastanak kako bi razgovarali o rešavanju problema s kojim se radnici u protestu, ali i njihove firme suočavaju.

Radnicima propalih firmi i nezadovoljnim građanima koji su im se pridužili, podršku su dali i demonstranti iz drugih gradova, a manji protesti održani su i u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Kaknju..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track