NAJBRUTALNIJI KRVNIK DANAŠNJICE: Zovu ga Nevidljivi šeik! Zbog njega je svet na pragu novog rata!
Foto: Beta, Printskrin

Ujedinio SAD i Iran

NAJBRUTALNIJI KRVNIK DANAŠNJICE: Zovu ga Nevidljivi šeik! Zbog njega je svet na pragu novog rata!

Planeta -
On je kao utvara koja se stalno negde drugde ukazuje. Više nisam siguran šta je o njemu istina, a šta izmišljotina, izjavio je nekadašnji komandant britanskih specijalnih vojnih snaga

IRAK - Nakon što je sunitska militantna grupa Islamska država Irak i Sirija (ISIS), poznata i po nazivu Islamska država Irak i Levant (ISIL), u neverovatno kratkom periodu počela da zauzima veoma velika i strateški ključna područja u Iraku, na Bliskom istoku nastala je prava uzbuna.Amerika je na pragu da donese odluku o pokretanju vazdušnih napada na ISIS, Iran je nekoliko elitnih jedinica svoje Revolucionarne garde već poslao na teritoriju Iraka kako bi se borili sa militantima, Britanci navodno razmatraju slanje svojih SAS-ovaca, a nije isključena ni mogućnost turske intervencije.U teško objašnjivoj kvadraturi bliskoistočnog kruga ISIS je, dakle, uspeo na istu stranu stavi Vašington i teheran, što možda najviše govori o opasnosti koju ta grupa predstavlja za regiju ili barem za sile koje regijom trenutno dominiraju.Na čelu ISIS-a je nemilosrdni, ali i misteriozni Abu Bakr al-Baghdadi, kojeg su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu. Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, ali o njemu kao osobi poznatih detalja nema mnogo.Objavljene su tek dve njegove fotografije, a i njihova autentičnost se dovodi u pitanje, s obzirom da se Baghdadi navodno rietko otkriva i sopstvenim suborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom. Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i "Nevidljivi šeik".

Foto: Beta
Foto: Beta

Rođen je 1971. godine u sunitskoj porodici na području iračkog grada Samare, a na bagdadskom univerzitetu je stekao doktorat iz pedagogije.Postoji nekoliko verzija o njegovom ulasku u džihad. Prema jednoj, radikalnim militantima se priključio u vreme vladavine Sadama Huseina, dok je prema drugim verzijama podivljao u pustinjskom zatvoru Kamp Buka, u koji su ga strpali Amerikanci, dok su još bili vojno prisutni u Iraku.Iz zatvora je pušten 2009. godine, pretpostavlja se u sklopu pomilovanja koja su Amerikanci tada delili.

O okolnostima pod kojima je uopšte završio iza rešetaka danas se raspredaju legende. Priča se tako da se 2005. godine potpuno nevin našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i da su ga Amerikanci pokupili u jednoj raciji bez ikakvog razloga i tako sami probudili radikalnog islamistu u njemu.

Pojavila se i priča da je u džihad krenuo još i pre američke invazije na Irak i da se kasnije priključio tamošnjoj ispostavi al-Kaide na čelu sa Abu Musabom al-Zarkuavijem.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Prvo je bio zadužen za ubacivanje stranih boraca koji su učestvovali u gerilskim i samoubilačkim napadima da bi kasnije dobio titulu emira Rave, grada na granici Iraka sa Sirijom. Tamo je navodno vodio šerijatski sud na kome je hladnokrvno naređivao i lično učestvovao u javnim pogubljenjima osumnjičenih za pomaganje Amerikancima."Otimao je pojedince ili cele porodice, optužio bi ih, proglasio ih krivim i javno ih pogubio", piše u jednom američkom obaveštajnom izveštaju iz 2005., kojim se opravdava njegovo tadašnje hapšenje.Osim što krije lice, često se i lažno predstavlja tako da je postao neuhvatljiv."Uhapsili smo ili ubili barem šest ljudi koji su nosili njegovo ime. On je kao utvara koja se stalno negde drugde ukazuje. Više nisam siguran šta je o njemu istina, a šta izmišljotina", izjavio je nekadašnji zapovednik britanskih specijalnih vojnih snaga ser Grjem Lamb i dodaje da Baghdad kao jedna osoba možda ni ne postoji.Inače, ISIS je osnovan 2004. godine i odmah tada je postao pridružena članica al-Kaide. U međuvremenu je preuzeo kontrolu nad svim al-Kaidinim operacijama u Iraku, ali u februaru je centrala terorističke mreže koju je osnovao Osama bin Laden objavila da ne želi imati nikakve veze s Baghdadijevom grupom.Takva odluka je donesena nakon višemesečnih natezanja i prepucavanja ISIS s radikalnom al-Nusrom, militantnom al-Kaidinom grupom koja se takođe bori u Siriji, a Baghdadi je požele da je stavi pod sopstvenu kontrolu.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track