Odmetnuti agent CIA: Snouden stigao u Moskvu!

Odmetnuti agent CIA: Snouden stigao u Moskvu!

Planeta -
Snouden je od grupe Vikiliks zatražio pravnu pomoć, kako bi njegova bezbednost bila osigurana. Advokat Asanža, Baltasar Garson je izjavio da je spreman da brani Snoudena

HONGKONG - Američki državljanin Edvard Snouden, koji je nedavno razotkrio informacije o aktivnostima američkih specijalnih službi, stigao je u Moskvu.

On je u pratnji diplomata i Vikiliksovih pravnih savetnika, navodi se na sajtu Vikiliksa, čiji je osnivač Džulijan Asnaž. Snouden je od grupe Vikiliks zatražio pravnu pomoć, kako bi njegova bezbednost bila osigurana. Bivši španski sudija i advokat Džulijana Asanža, Baltasar Garson je izjavio da je spreman da brani Snoudena.

"Prevna služba Vikiliksa i ja želimo da zaštitimo Snoudena i njegova prava", rekao je Garson.

Podsetimo, Vlasti Hongkonga potvrdile su da je Snouden, danas "dobrovoljno i na legalan način" napustio tu teritoriju i odleteo za treću zemlju.Hongkonške vlasti saopštile su da od SAD nisu dobile adekvatne informacije da bi mogle da objave nalog za hapšenje Snoudena.Snouden je otišao uprkos američkom nalogu za hapšenje i zahtevu za izručenje od vlasti Hongkonga, gde je nekadašnji saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) došao 20. maja.Ruska agencija RIA Novosti prenela je vest AFP-a, podsećajući da je ranije pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao da je Rusija spremna da razmotri eventualni zahtev Snoudena za politički azil.Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov naknadno je rekao da formalni zahtev nije bio stigao, ali je potvrdio spremnost da ga Rusija razmotri, navela je agencija.RIA Novosti podseća i da je Snouden radio za kompaniju "Buz Alen Hamilton" - koja je u ugovornom odnosu sa CIA, kao i da je početkom juna on obelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg mobilnog operatera "Verajzon" (Verizon).Takođe, objavio je i podatke o supertajnom programu NSA - PRIZMA, koja omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet sajtovima.

http://www.youtube.com/watch?v=zTIHof9C_cY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track