NASILJE ODMAH DA PRESTANE: Šta su velike sile dogovorile u Ženevi?

Mirovni dogovor

NASILJE ODMAH DA PRESTANE: Šta su velike sile dogovorile u Ženevi?

Planeta -
Sve ilegalno naoružane grupe moraju da budu razoružane, a svi bespravno oduzeti objekti moraju biti vraćeni legitimnim vlastima, kao i sve bespravno zauzete ulice, trgovi i druga javna mesta

ŽENEVA - Šefovi diplomatije Rusije, Ukrajine, SAD i EU usvojili su na današnjem sedmočasovnom mirovnom sastanku u Ženevi zajedničku izjavu o situaciji u Ukrajini i početnim koracima za smirivanje tenzija i povratku bezbednosti za sve građane. Sve strane moraju da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, zastrašivanja ili provokativnih akcija, navedeno je u izjavi, koju je prenela agencija AP.

Učesnici sastanka oštro su osudili i odbacili sve izraze ekstremizma, rasizma i verske netrpeljivosti, uključujući antisemitizam. Sve ilegalno naoružane grupe moraju da budu razoružane, a svi bespravno oduzeti objekti moraju biti vraćeni legitimnim vlastima, kao i sve bespravno zauzete ulice, trgovi i druga javna mesta.

Amnestija će biti odobrena demonstrantima i onima koji su napustili zgrade i druga javna mesta i predali oružje sa izuzetkom onih koji su proglašeni krivim za krupne zločine. Dogovoreno je da specijalna posmatračka misija OEBS treba da igra vodeću ulogu u pomaganju ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicima u neposrednoj primeni ovih mera za de eskalaciju gde god je najpotrebnije.

SAD, EU i Rusija i su se obavezale da podrže ovu misiju, uključujući pružanje monitoringa. Najavljeno je da će reforma Ustava biti inkluzivan, transparentan i odgovoran proces u koji će biti uključeno neposredno uspostavljanje širokog nacionalnog dijaloga uz učešće svih regiona Ukrajine i političkih izbornih jedinica, uz javne komentare i amandmane.

Učesnici ženevskog sastanka podvukli su značaj ekonomske i finansijske stabilnosti Ukrajine i najavili da su spremni da razgovaraju o dodatnoj podršci da bi se sproveli navedeni koraci. Na sastanku na kom je usvojen dokument o deeskalaciji situacije u Ukrajini, učestvovali su šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, američki državni sekretar Džon Keri, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i vršilac dužnosti šefa ukrajinske diplomatije Andrej Deščica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja