NEĆE U RING: Kličko se uplašio i odustao od borbe za predsednika Ukrajine!
Foto: Fonet

BACIO PEŠKIR

NEĆE U RING: Kličko se uplašio i odustao od borbe za predsednika Ukrajine!

Planeta -
Iako je mesecima najavljivao da će biti novi lider zemlje, Vođa ukrajinske partije UDAR rešio da na narednim izborima ipak samo podrži milijardera Petra Porošenka

KIJEV - Digao ruke.Bivši bokserski šampion i vođa ukrajinske stranke UDAR Vitalij Kličko ustuknuo je u poslednjem trenutku pred održavanje predstojećih predsedničkih izbora 25. maja u Ukrajini i povukao kandidaturu za lidera zemlje. Ta odluka vođe opozicije, koji je važio za jednu od najuticajnijih ličnosti tokom višemesečnih demonstracija u prestonici Kijevu i koji je mesecima najavljivao borbu za predsednika, iznenadila je svetsku javnost. Međutim, on je priznao da demokratske snage Ukrajine mora da predstavlja kandidat koji ima najveću podršku, a ne on.Kličko je zbog toga rešio da na izborima kao kandidata podrži milijardera Petra Porošenka, a da će on pokušati da postane gradonačelnik Kijeva. Ukrajinski tajkun, koga mediji nazivaju „čokoladnim baronom“ jer je zahvaljući poslovima sa slatkišima stekao 1,3 milijarde dolara, boriće se protiv bivše premijerke Julije Timošenko, ali i ostalih kandidata.Lider opozicione stranke UDAR uživao je veliku popularnost tokom protesta na Trgu nezavisnosti u Kijevu, nakon kojih je svrgnut predsednik Viktor Janukovič. Međutim, prema navodima britanskog Telegrafa, bivši bokser je posle toga izgubio samopouzdanje, pogotovo kada su četiri viđenije kompanije objavile rezultate anketa prema kojima je na drugom mestu po popularnosti i u zaostatku od čak devet odsto u odnosu na Porošenka. Analitičari smatraju da je počeo da gubi podršku kada je Janukovič izgubio vlast. Tada je ukrajinska javnost počela da razmatra i druge kandidate sa prozapadnim programom, ali sa više političkog iskustva od Klička i ostalih vođa demonstracija.Inače, Porošenko je jedini ukrajinski tajkun koji se pridružio narodu tokom protesta na barikadama na Majdanu i u prvom krugu izbora mogao bi da pridobije čak 25 odsto podrške birača. Prema istraživanjima, „čokoladni baron“ je u istočnom delu Ukrajine već „osvojio“ mnoge bivše Janukovičeve glasače, dok je na zapadu zemlje skoro pet puta popularniji od Timošenkove.

Povukao se... Kličko sa milijarderom Porošenkom (u sredini)
Povukao se... Kličko sa milijarderom Porošenkom (u sredini)

Nepriznata moldavska država novi mogući kamen spoticanja LAVROV: EU HOĆE MOLDAVIJU, A ZANEMARUJE PRIDNJESTROVLJE!Nepriznata moldavska država Pridnjestrovlje, u kojoj živi većinsko rusko stanovništvo, koje je izrazilo želju da se nakon Krima pripoji Rusiji, mogla bi da postane novi kamen spoticanja u odnosima Rusije i Zapada. Naime, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov revoltiran je provokativnom retorikom Zapada jer EU planira da ubrzano potpiše Sporazum o pridruživanju sa Moldavijom, u kojem se, prema njegovim rečima, namerno zanemaruje i ne pominje Pridnjestrovlje.- U nacrtu sporazuma sa Moldavijom Pridnjestrovlje jednostavno ne postoji - rekao je Lavrov i naglasio da Moskva želi da razgovara sa evropskim zemljama o pritisku koji vrše.- Istorija ničemu nije naučila Zapad, koji ponovo podiže temperaturu u odnosima sa Rusijom - istakao je Lavrov.

OSTALI KANDIDATIMihail DopkinPARTIJA REGIONABivši čelnik oblasne administracije Harkova kandidat je stranke iz koje su juče isključeni Viktor Janukovič, Mikola Azarov i Sergej ArbuzovJulija TimošenkoOTADŽBINAPrema tvrdnjama njenih stranačkih kolega, Timošenkova nema punu kontrolu nad strankom. Procenjuje se da će u prvom krugu dobiti ispod 10 odsto glasovaOleg TjagnibokSVOBODARačuna na glasove nacionalistički nastrojenih građana zapadne i centralne Ukrajine. Svoboda se zalaže za specijalan status zemlje u odnosima s NATODmitrij JarošDESNI SEKTORLider ekstremne desničarske stranke, za kojim je raspisana međunarodna poternica, juče je podneo kandidaturu za predsednika

Garancije iz KremljaZAŠTITIĆEMO RUSE U UKRAJINIU trenutku kada Zapad žestoko optužuje Rusiju da je izmestila vojsku na granicu sa Ukrajinom i da se čak sprema za invaziju, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da njegova zemlja nema pretenzije da to učini i da joj je poluostrvo Krim dovoljno. Međutim, naglasio je da će oni svakako uraditi sve da zaštite Ruse koje živi u istočnoj Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track