Neredi u Resniku, povređeni policajci i građani

Neredi u Resniku, povređeni policajci i građani

Beograd -
Neredi izbili zbog postavljanja kontejnera u koje bi trebalo da budu smešteni Romi raseljeni iz naselja pored Belvila na Novom Beogradu

BEOGRAD - U neredima u beogradskom predgrađu Resnik povređeno je 11 policajaca koji su zatražili lekarsku pomoć na Vojnomedicinskoj akademiji, a dva građanina zbrinuta su u Urgentnom centru, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Za sada 11 policajaca zatražilo lekarsku pomoć na VMA i dva građanina u Urgentnom centru", rečeno je u MUP-u. Policija je ranije privela četiri osobe na razgovor, a tokom dana privedeno je još osumnjičenih, naveli su u MUP-u.

Dežurni hirurg na VMA Uroš Zoranović rekao je da je 11 policajaca u međuvremenu pušteno kući a da će jedan ostati u narednih sat vremena na dodatnim pregledima i da su svi zadobili lakše povrede, uglavnom od udaraca kamenjem ili ciglama.

On je rekao da je posle pregleda doktora različitih specijalnosti utvrđeno da su policajci zadobili lake telesne povrede, s obzirom da su nosili zaštitne šlemove i kontuzije ruku i nogu, grudnog koša kao i glave. Zoranović je rekao da očekuje i da će policajac koji je i dalje na VMA "najverovatnije biti pušten".

Portparol Hitne pomoći Nada Macura izjavila je da dvojica meštana Resnika koji su prebačeni u Urgentni centar imaju povrede glave a jedan i prelom leve podlaktice.Ona je rekla da jedan 31-godišnji muškarac ima "tupe povrede glave" dok je drugi muškarac, koji ima 25 godina, uz povrede glave zadobio i prelom leve podlaktice.

Policija je u Resniku privela četiri osobe koje su ometale postavljanje kontejnera za stanovanje u Resniku u koje treba da se usele romske porodice iz nehigijenskog naselja Belvil.Uz te četiri osobe na razgovor u policijsku stanicu u Rakovici dovedeno je još nekoliko osoba s kojima je u toku operativni rad, navode u MUP-u.

Sindikat srpske policije večeras je, povodom incidenata u Resniku apelovao na građane, lokalnu vlast i političare da sednu za sto i reše sve probleme na miran i civilizovan način, umesto da napadaju policiju koja postupa po naređenju.Taj sindikat je u saopštenju najoštrije osudio napad na pripadnike

Policijske brigade Beograd koja je angažovana u Resniku na obezbeđenju postavljanja kontejnera za raseljavanja Roma sa Novog Beograda.Dodaje se da su policijski službenici, do napada pokazali su visok stepen preofesionalizma i tolerancije i nisu upotrebljavali fizičku snagu ili sredstva prinude.Posle napada i povređivanja policijskih službenika, prema napadačima su preduzeta zakonska ovlašćenja u cilju zaštite lične bezbednosti policijskih službenika i održanja stabilnog Javnog reda i mira, navedeno je u saopštenju sindikata.

Policija je blokirala izlaz iz Resnika kako bi sprečila meštane da blokiraju obilaznicu koja vodi do starog rasadnika, gde je u toku postavljanje kontejnera za stanovanje.Policija je u subottu rasterala meštane koji su protestvovali protiv izgradnje romskog naselja, ali je zbog blokade puteva postavljeno samo osam od 80 planiranih stambenih kontejnera.

http://www.youtube.com/watch?v=gC6HtzMrVzc
http://www.youtube.com/watch?v=_C_xsClKh0I
http://www.youtube.com/watch?v=MJ0HSeDy9Ts

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track