NEZAPAMĆENE MERE: Paradu čuva 6.500 policajaca

Prestonica pod opsadom

NEZAPAMĆENE MERE: Paradu čuva 6.500 policajaca

Društvo -
Čak 10 organizacija najavilo protestne skupove u isto vreme

BEOGRAD - Paradu ponosa bi trebalo da obezbeđuje 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji prestonice.

Deset organizacija najavilo je protestne skupove u isto vreme kada je planirano održavanje Parade ponosa. Iako će tek danas u 16 sati biti saopšteno da li će se parada održati, desničarski pokreti najavili su okupljanje u neposrednoj blizini rute kojom će učesnici prajda šetati. Ukoliko bude doneta odluka da Parada bude održana, svi ostali skupovi, koji su najavljivani za subotu, biće otkazani.

Pripadnici MUP već u petak uveče će biti raspoređeni na položaje po ulicama Beograda kako bi sprečili bilo kakav incident. Učesnike parade u parku Manjež čuvaće policajci raspoređeni u tri prstena, ali će još toliko prstenova biti raspoređeno u širem centru grada, dodaje taj list.

Beogradska Parada ponosa trebalo bi da započne, kao i 2010. u parku Manjež, odakle će okupljeni krenuti u šetnju Nemanjinom ulicom. Kod zgrade Vlade Srbije skrenuće desno u Ulicu kneza Miloša, kojom će se kretati do raskrsnice sa Masarikovom. Kolona će se potom vratiti u park Manjež, gde će biti održan program.

Organizacije “Obraz”, “Naši”, “Zavetnici” i pristalice stranke “Dveri” najavili su skupove u isto vreme kad je planirano održavanje Prajda. Pristalice “Obraza” okupiće se u 9 sati ispred Saborne crke, odakle će prošetati najužim centrom grada do Vaznesenjske crkve u Ulici admirala Geprata.

“Dveri” se okupljalju u 12 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a “zavetnici” će se okupiti ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra. Pokret “Naši” i još nekoliko individualnih skupova najavljeno je duž Ulice kralja Milana.

Danas će takođe biti poznato da li će ovi skupovi dobiti dozvolu za održavanje, s obzirom da nijedan od njih nije prijavljen kao kontramiting Prajdu. Ukoliko policija zabrani njihove skupove, a odobri Prajd, organizatori najavljuju da će svoje proteste uz međusobnu podršku ipak održati.

Povodom održavanja Parade juče se oglasio i Sindikat policajaca, čiji je sekretar Lazar Ranitović uputio otvoreno pismo predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track