Nikolić: Bez Beograda velika nestabilnost za Srbe na KiM

Nema izlaska iz razgovora

Nikolić: Bez Beograda velika nestabilnost za Srbe na KiM

Politika -
Srpska zajednica na Kosovu trebalo bi da donosi statute, pravilnike, odluke, rešenja i uredbe na osnovu zakona koje donosi Skupština Kosova, rekao predsednik Srbije

ZVEČAN - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da će se, ako Beograd izađe iz razgovora o Kosovu i Metohiji i ako bude ostavljeno da Priština sa EU uređuje Kosovo bez saglasnosti Beograda, ući u fazu velike nestabilnosti u kojoj Beograd Srbima na Kosmetu vrlo malo može da pomogne.

Nikolić je u intervjuu emitovanom na TV "Most" iz Zvečana, objašnjavajući nadležnosti zajednice srpskih opština koje Beograd predlaže, rekao da bi srpska zajednica na Kosovu trebalo da donosi statute, pravilnike, odluke, rešenja i uredbe na osnovu zakona koje donosi Skupština Kosova. Predsednik Srbije je napomenuo da bi u kosovskoj skupštini srpska zajednica bila predstavljena i da bi u toj skupštini zakoni koji se odnose na srpsku zajednicu moralo da budu doneti tako što bi srpska zajednica većinski glasala za te zakone.

“Ako nema većine poslanika srpske zajednice da glasa za nešto što se odnosi na srpsku zajednicu to ne može da bude primenjeno. To su sve zaštite koje se obezbeđuju zajednicama koje su u manjini i zaštite koje se obezbeđuju Srbima na Kosovu pošto, kako god da me gledate, Priština će odlučivati o tome kako se živi na Kosovu,” rekao je Nikolić.

On je upozorio da će se, ako Beograd izađe iz razgovora o Kosovu i Metohiji i ako bude ostavljeno da Priština sa EU uređuje Kosovo bez saglasnosti Beograda, onda ući u fazu velike nestabilnosti u kojoj Beograd vrlo malo može da pomogne.Nikolić je napomenuo da Srbija ovog časa može da pomogne mnogo i da je predviđeno da Srbija uvek pomogne srpskoj zajednici u svakoj oblasti u kojoj nema dovoljno sredstava, stručnog kadra...i da je Srbija na to obavezna.

"Ali Srbija sebi to pravo želi da ostvari i dogovorom sa Albancima. Ako dogovora ne bude, Albanci će govoriti da imaju državu - neće je imati, srpska zajednica južno od Ibra biće veoma ugrožena, srpska zajednica severno od Ibra biće stalno na udaru i međunarodne zajednice koja će želeti da Albancima omogući da imaju tzv. nezavisnost na celoj teritoriji,” upozorio je predsednik Srbije.

"Neko će da nas optužuje da smo zatočenici Srba na Kosovu i Metohiji, Srbi na Kosovu i Metohiji će nas optuživati da smo ih izdali da bi mi išli dalje, zbog toga želim da stvari potpuno rešimo da ne ostane ništa nedorečeno", rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track