Nikolić primio Lukašenka: Svečani doček uz himnu i gardu
Foto: Tanjug

Palata Srbija

Nikolić primio Lukašenka: Svečani doček uz himnu i gardu

Politika -
Predsednik Srbije je beloruskom kolegi priredio svečani doček ispred Palate Srbija uz intoniranje himni dveju država
1 / 13 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavio je danas posetu Srbiji susretom sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je Lukašenku priredio svečani doček ispred Palate Srbija uz intoniranje himni dveju država. Posle sastanka u četiri oka, predsednicima će se u razgovorima pridružiti i delegacije.

"Prijatelji svuda, ne mešamo se u tuđe sporove"

Nikolić je izjavio danas da Srbija ima prijatelje svuda u svetu - na istoku, zapadu, severu i jugu - i da se ne meša u njihove eventualne sporove, osim ukoliko se od nje ne zatraži savet ili pomoć.

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom istakao da je Lukašenko "veliki prijatelj Srbije" i njegov "lični prijatelj" i da je uvek kada je Srbija bila u nevolji prvi priticao u pomoć.

"Naše narode ništa ne razdvaja, mogu samo da budu spojeni ako rukovodstva prate želje svojih naroda, a vi i ja pratimo želje svojih naroda", rekao je Nikolić.

Mučenice Srbiju i Belorusiju spojile muke

Predsednik Srbije je podsetio da su Srbija i Belorusija "mučenice", da su prošle kroz velika iskušenja i da su ih spojile muke. "Mi želimo da budemo članica EU, vi ste članica Evroazijske unije, i bolju vezu te dve unije od naše dve države nikada neće imati", rekao je on. Lukašenko je poručio da je Belorusija uvek podržavala i da će podržavati teritorijalni integritet Srbije i da pozdravlja napore srpskog rukovodstva za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"Spremni smo da i dalje razvijamo prijateljske odnose sa Srbijom. Srpski narod će uvek za nas biti bratski narod, a Belorusija će uvek biti rame uz rame sa Srbijom u svim teškim situacijama", rekao je Lukašenko.

Navodeći da su dve zemlje danas potpisale osam međudržavnih sporazuma, on je izrazio nadu da će to doprineti daljem unapređenju bilateralne saradnje i dodao da je Belorusija spremna, ukoliko je srpska strana za to zainteresovana, za otvaranje zajedničkog preduzeća u Srbiji, u kojem će raditi Srbi i nekolicina Belorusa i koje će izvoziti svoje proizvode na treća tržišta.

Potom će biti potpisano i više međudržavnih sporazuma i memoranduma, a Nikolić i Lukašenko će se na kraju obratiti medijima. Lukašenko je juče, po dolasku u Beograd, položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track