Nikolić: Sa Vučićem sam upao u zmijsko gnezdo

Intervju predsednika Srbije

Nikolić: Sa Vučićem sam upao u zmijsko gnezdo

Politika -
Mi smo upali u zmijsko gnezdo, među ljude na funkcijama koji gospodare životima, koji me prisluškuju, i Vučića, a tako se ne može živeti u Srbiji", kazao je Nikolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će Srbija ispuniti sve uslove koje pred nju stavlja Evropska unija i da očekuje da će datum otpočinjanja pregovora dobiti do kraja ove godine. Nikolić je ističući da želi državu uređenu po merilima EU, kazao da u vezi s tim treba imati u vidu koliko smo principa ostvarili iz evropske agende, a koliko nismo.

"Tu su pitanja sudija, privatizacija, borbe protiv korupcije, a Aleksandar Vučić to najbolje može da uradi. Mi smo upali u zmijsko gnezdo, među ljude na funkcijama koji gospodare životima, koji me prisluškuju, i Vučića, a tako se ne može živeti u Srbiji", kazao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je borba protiv korpucije, kao jedan od uslova EU, navodeći da je percepcija korpucije u Srbiji bila strahovito visoka i da se to sada pomalo smanjuje i da svi znaju da mogu da budu pod udarom zakona.

On je rekao da je uveren da prvi potpredsednik Vlade Vučić taj posao u borbi protiv korupcije može da uradi i poručio da se od borbe protiv korpucije niće odustati i da to svi moraju da znaju.

"Želimo da proganjamo kriminalce i ne interesuje me njihov odnos sa političarima - to nije predmet istrage", kazao je Nikolić gostujući u emisiji RTS

On je rekao da hoće "državu uređenu po merilima EU"."

Takvu Srbiju želim a da li ćemo biti u EU to posle zavisi od EU" rekao je Nikolić i dodao da, iako nas ne prime, Srbija će biti potpuno uređena država sa kojom će EU da sarađuje.

"Maštam o tome da otpočenemo pregovore sa EU, to jer znak da je Srbija uređena zemlja. I ako žele da nam postavljaju uslov da priznamo nezavisnost Kosova neka nas to čeka za ulazak a ne za pregovore" rekao je predsednik Srbije.

Imamo rešenje za Kosovo, datum pregovara u decembru

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da vlast ima spremno rešenje za Kosovo i Metohiju, ocenjujući da i pored suženog manevarskog prostora, nije sve zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije.

On je preneo da je na sastanku državnog vrha postignut visoki stepen saglasnosti o platformi za Kosovo i Metohiju najavljujući da će o tom dokumentu uskoro moći da se izjasni i Skupština Srbije.

"Postigli smo visok stepen saglasnosti, a blisko je vreme kada ćemo i Skupštinu uključiti, jer to je platforma sa koje Srbija kreće", naveo je Nikolić.

On je istakao i da bi već iduće nedelje mogao da se proširi sastav ljudi koji će se izjašnjavati o platformi za dijalog sa Prištinom.

"Izuzev želje da se pokaže da baš ništa ne valja, teško da će biti zamerki, ali sve je to još uvek podložno izmenama, nismo imali ni mogućnosti da čujemo mnogo primedbi, a bilo je sugestija i predloga", naveo je Nikolić.gostujući u emisiji RTS

Upitan koliki je manevarski prostor u kojem bi se došlo do rešenja kojim će obe strane biti zadovoljne, ili nezadovoljne, Nikolić kaže da je on veoma skučen.

"To građani vide, ja razgovaram sa ljudima koje politika dotiče, na ulici, selu, gradu, ali i u takvom prostoru Srbija je međunarodno priznata država, prema kojoj se mnogi ponašaju licemerno. Kada govorim na Skupštini UN, ja tamo govorim i kao predsednik Kosova, a van toga, i kad se izađe iz sale, menjaju se stavovi", naveo je predsednik Srbije.

"Kao predsednik Srbije, sigurno je da nikada neću govoriti u Prištini, ali treba tražiti rešenje, ja nisam pao sa neba, ovaj problem je tu godinama, i treba naći rešenje, a mislim da smo na putu da ubedimo velike sile koje su ovaj problem nekako ispustile iz ruku", rekao je Nikolić.

"Sada imamo spremno rešenje, besmisleno je pričati o telekomunikacijama kada ne znate sređujete li vi to nezavisno Kosovo ili život na Kosovu", kaže predsednik Srbije ocenjujući da nije "sve baš tako zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije".

On kaže i da pred željom da Kosovo bude država stoji jedan zid, koji se zove članstvo u UN, ali da na sreću postoje članice SB UN zbog kojih čitava konstrukcija o albanskim institucijama pada u vodu.

Predsednik je ponovio da državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton nisu tražili od Srbije da prizna Kosovo. Nikolić je dodao i da one na jučerašnjem sastanku nisu upoznate sa rešenjima iz platforme o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da sa tim dokumentom prvo treba da bude upoznat naš narod.

"Mogle su da zaključe iz razgovora koji je trajao sat i po, neuobičajeno dugo, da (premijer Ivica) Dačić i ja govorimo istovetno, samo drugim rečima. Išao sam svesno i dalje nego što možda diplomatski običaji nalažu, u analizi svega lošeg što je došlo sa UN, i mogle su da zaključe šta zameramo i šta su naše želje", rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track