Njujork tajms: Krim nije Kosovo!?

Dilema

Njujork tajms: Krim nije Kosovo!?

Planeta -
Kosovo presedan na koji se Rusi često pozivaju, pravdajući intervenciju na Krimu. To je kao da kažu "I vi ste uradili isto, šta ste vi bolji ili drugačiji", dok SAD odgovaraju da , lažnim poredjenjem sa situacijom na Kosovu, Kremlj, pokušava da invaziju i otimanje teritorije učini legitimnim

NJUJORK - Petnaest godina posle secesije Kosova od Srbije, nekadašnji hladnoratovski rivali ponovo su suprotstavljeni, ali su ovoga puta zamenili strane i“ dok Rusija glasno podržva pravo Krima na otcepljenje od Ukrajine, SAD to smatraju nelegitimnim, piše Njujork tajms ocenjujući da se sukob na Krimu teško može smatrati paralelom za slučaj Kosova.

U tekstu pod naslovom "Suverenitet protiv samouprave -€“ Krim rasplamsao dilemu" list navodi da je sukob u Ukrajini oživeo vekovima dugu debatu o međusobnom odnosu prava na samoopredeljene i teritorijalnog integriteta država.

Sukob na Krimu, po oceni američkog dnevnika, teško se može smatrati paralelom za kosovsku epizodu, posebno kad ruske trupe okupiraju poluostrvo, uoči referenduma, 16. marta o odvajanju Krima od Ukrajine i ponovnom pripajanju Rusiji.

Drugo, iako su SAD vojno intervenisale ne Kosovu one to nisu učinile da bi teritoriju uzele za sebe.

Njujork tajms navodi da prihvatanje prava na otcepljenje pojedinih regiona često zavisi od okolnosti i da su SAD imale različite stavove prema pokušajima otcepljena u bližoj prošlosti - Čečenija - ne, Istočni Timor - da, Abhazija - ne, Južni Sudan da, Palestina - previše komplikovano.

To je akutno delikatno pitanje na Zapadu, ocenjuje list i podseća da Britanija želi da zadrži Škotsku, a Španija Kataloniju. Konačno i SAD su rođene u revoluciji, prekinuvši veze sa Londonom bez pristanka nacionalne vlade, na čemu u slučaju Krima sadašnji predsednik SAD Barak Obama insistira.

Specijalista za Rusiju u Međunarodnom institutu za strateške studije Semjuel Čarap smatra da kada je reč o pravu na otcepljenje ni jedna država nije dosledna. On dodaje da je Kosovo presedan na koji se Rusi često pozivaju, pravdajući intervenciju na Krimu. To je kao da kažu "I vi ste uradili isto, šta ste vi bolji ili drugačiji".

Kao drugi primer, ruski zvaničnici spominju Škotsku koja će uskoro glasati o tome da li će ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali Amerikanci primećuju da ni jedna strana sila nije poslala trupe u Edinburg da smene lokalnu vlast i organziuju izjašnjavanje.

Lažnim poredjenjem sa situacijom na Kosovu, Kremlj, kako tvrde američki zvaničnici, pokušava da invaziju i otimanje teritorije učini legitimnim.

List piše da je pitanje suvereniteta posebno škakljivo za predsednike SAD od vremena hladnog rata. I sama Ukrajina je proizvod rascepa bivseg SSSR, a sa separatizmima se suočilo i više država nastalih nakon raspada -€“ Rusija - Čečenija, Gruzija -€“ Abhazija i Južna Osetija, Azerbejdžan -€“ Nagorno Karabah, Moldavija -€“ Pridnjestrovlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja