NOVI PAPA: Sam kuva, ne voli gejeve i ide peške na posao

Skroman

NOVI PAPA: Sam kuva, ne voli gejeve i ide peške na posao

Planeta -
Pokazao je veliko saosećanje s ljudima koji imaju HIV ili sidu. Godine 2001. posetio je bolnicu sa obolelima i tamo ih ljubio i prao im noge

RIM- Horhe Mario Bergoljo(76) - Franja I je i 2005. godine skoro izabran za papu, kada je bio glavni protivkandidat Benediktu XVI. On je u rodnoj Argentini postao simbol borbe protiv troškova koje globalizacija može da nametne siromašnom svetu.

Prema nekim podacima rezultati su 2005. godine su bili sledeći: 1. izborni krug Racinger: Bergoljo 47:37 2. izborni krug 65:35 3. izborni krug 72:40 4. izborni krug 84:26.

Bergoljo je studirao teologiju u Nemačkoj i imao je jednu od vodećih uloga za vreme argentinske ekonomske krize kao glas savesti tako da je postao simbol borbe siromašnog sveta.

Osim toga, on je poznat po skromnosti i radije živi u skromnom stanu nego u biskupskoj palati. Odrekao se luksuzne limuzine i na posao ide autobusom i peške, i sam sebi kuva obroke. Omiljeniji pisci su mu Šekspir i Dostojevski.

Ipak nije bez mane...Pre prve konklave 2005. godine advokat za ljudska prava iz Argentine Bergolja je optužio da je sudelovao u otmici dvojice liberalnih jezuita 1976. godine za vreme režima vojne hunte. Bergoljo se kategorički branio zaklinjući se da to nije istina.

U isto vreme pokrenuta je internet kampanja u kojoj su navodno jezuiti koji poznaju Bergolja tvrdili da se on nikada ne smeje.

Bergoljo je rođen u Buenos Ajresu. Njegov otac je bio italijanski doseljenik, radnik argentinske železnice, a majka domaćica. Horhe Mario je želeo da bude hemičar, ipak 1958.godine odlučio se da studira teologiju.

Od 1973. do 1979. je služio kao jezuit u Argentini. Postao je biskup u Buenos Ajresu 1992. godine. Kardinalom ga je proglasio papa Jovan Pavle II 2001. godine.

Oštro se protivi pobačaju, gej brakovima i kontracepciji. Godine 2010. je izjavio da je dozvola gejevima da usvajaju djecu diskriminacija dece i tako izazvao javni prekor predsednice Kristine Kiršner.

S druge strane, pokazao je veliko saosećanje s ljudima koji imaju HIV ili sidu. Godine 2001. posetio je bolnicu s obolelima i tamo ih ljubio i prao im noge.

Nije branilac crkvenih privilegija, a 2012. se usprotivio sveštenicima koji su odbili da krste decu koja su vanbračno rođena.....

On je sebi izabrao ime Franciskus - Franja Prvi, po svetom Franji Asiškom. (1181 – 1226), osnivaču reda Male braće - Franjevaca.

Od 1,2 milijarde katolika, 560 miliona živi u Latinskoj Americi, sa 780 biskupija.Bergoljo će, smatra se, nastaviti stazama pape Benedikta XVI "sa novim akcentima", ali ne i sa značajnim reformama.

Frančeska Ambrogeti, koja je jedan od autora Bergoljeve biografije, opisuje ovog čoveka kao "izbalansiranu snagu".

Prema njenim rečima, on je stidljiv kada je u pitanju pojavljivanje pred medijima, ali i duboko zabrinut zbog socijalnih nejednakosti među ljudima u Argentini i drugim delovima Latinske Amerike.

"On deli mišljenje da crkva treba da ima misionarsku ulogu, da okuplja ljude, da bude aktivna...da bude crkva koja neće toliko da reguliše samu veru, koliko će da je širi i pojednostavljuje", navodi Ambrogetijeva, koja je sa Bergoljom priredila seriju intervjua u poslednjih tri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track