NOVO HAPŠENJE: Priveden direktor Beogradskog aerodroma Velimir Radosavljević!
Foto: Zorana Jevtić

Malverzacije

NOVO HAPŠENJE: Priveden direktor Beogradskog aerodroma Velimir Radosavljević!

Crna Hronika -
Policija sumnja da je Radosavljević štetu aerodromu načinio u poslu sa kompanijom "Wizz air"

BEOGRAD - Velimir Radosavljević dirketor Beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" uhapšen je danas zbog štete koju je pričinio ovom preduzeću.

Radisavljević, koji je direktor Aerodroma "Nikola Tesla", uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i načinio štetu ovom preduzeću u poslovanju sa mađarskom sa loukost kompanijom "Wizz air".

Osumnjičeni Radosavljević je, u svojstvu odgovornog lica JP „Aerodrom Beograd“, prilikom samostalnog vođenja pregovora sa predstavnicima „Viz Era“, 29. januara 2010. godine zaključio Memorandum o razumevanju sa ovom kompanijom, kojim joj je odobrio korišćenje aerodromskih usluga ispod cene, uključujući i popust od 20 odsto na putničku taksu, iako takve pogodnosti nisu mogle da budu odobrene nijednoj kompaniji. Ovi povoljni uslovi korišćenja aerodromskih usluga uvedeni su kao mogućnost.

Zaključkom Vlade Republike Srbije i Smernicama razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada u Republici Srbiji tek 30. decembra 2013. godine i to uz ispunjavanje konkretnih kriterijuma, koje navedena kompanija nije ispunjavala. Uprkos tome, kompanija „Viz Er“ koristila je usluge beogradskog aerodroma po nižoj ceni već od 12. juna 2010. godine na osnovu prethodno sačinjenog memoranduma. Tek 25. marta 2011. godine je zaključen Ugovor o pružanju aerodromskih usluga kojim je Memorandum ozvaničen, a kojim su ovoj kompaniji odobreni popusti po svim osnovama na aerodromske usluge i putničku taksu sve vreme trajanja Ugovora.

Osumnjičeni Velimir Radosavljević je omogućio sticanje imovinske koristi kompaniji „Viz Er“u iznosu od 207.433.508,92 dinara, za koliko je oštećeno Privredno društvo Aerodrom „Nikola Tesla“ a.d. Beograd, kažu u policiji.

Kurir je početkom februara ove godine pisao da je, prema ugovoru koji je direktor beogradskog aerodroma potpisao sa „Viz erom“ u martu 2011, ova mađarska kompanija dobila ogromne popuste od beogradskog aerodroma. Zahvaljujući tim privilegijama, kompanija je samo na popustima za putničke takse i avio-usluge u poslednje tri godine zaradila 5,4 miliona evra.- Mađarski loukoster imao je popust od 20 odsto za putničku taksu na Terminalu 1, što nijedna avio-kompanija nije imala. Umesto pune cene od 12 evra, „Viz er“ plaćao je 9,6 evra po putniku. Za tri godine ova kompanija je na putničkim taksama zaradila ukupno 1.324.681 evro, a popusti su se davali i za avio-usluge. Tako je za osvetljenje i parkiranje aviona na pisti beogradski aerodrom oštećen za 4.087.669 evra, a „Viz er“ je profitirao - kazao je tada izvor Kurira s beogradskog aerodroma.

( E.K.)

Vizer : Ugovor sa aerodromom nije bio nepropisanMađarska niskotarifna aviokompanija Vizer odbacila je navode da je njen ugovor sklopljen sa Aerodromom "Nikola Tesla" u Beogradu na bilo koji način nepropisan.

"Vizer odbacuje svaki nagoveštaj nepropisnosti u vezi sa autentičnim komercijalnim ugovorom sklopljenim između Beogradskog aerodroma i Vizera", navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Vizera Danjel de Karvaljo.

U saopštenju se navodi da je broj Vizerovih putnika na Beogradskom aerodromu povećan za preko 800 odsto u periodu između 2010. i 2013. dok je ukupni saobraćaj na aerodromu porastao za 31 odsto, što znači, kako je istaknuto, da je Vizer generator rasta broja putnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track