Obama i Keri čestitali Dan državnosti Srbije

SAD privržene pružanju podrške našoj zemlji

Obama i Keri čestitali Dan državnosti Srbije

Društvo -
U Kerijevom saopštenju navodi SE da SAD čestitaju Srbiji početak pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom što je, kako se navodi, "ključni korak ka članstvu" u EU

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri preneo je čestitku predsednika SAD Baraka Obame uoči Dana državnosti Srbije.

U Kerijevom saopštenju navodi SE da SAD čestitaju Srbiji početak pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom što je, kako se navodi, "ključni korak ka članstvu" u EU.

Obama, preneo je Keri, čestita Srbiji i zbog postizanja Briselskog sporazuma aprila 2013. godine o normalizaciji odnosa sa Kosovom, i pozdravlja nedavno potpisivanje Sporazuma o unapređenju saradnje i statusa snaga u okviru programa NATO Partnerstvo za mir (PfP/SOFA).

"SAD su privržene pružanju podrške naporima Srbije ka punoj integraciji u evro-atlantsku zajednicu", piše u čestitki u kojoj se konstatuje da "Srbija preuzima sve veću ulogu kao snaga mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu".

"Zato su toliko važna naša kontinuirana nastojanja da se osnaži njeno multietničko društvo, demokratske institucije i vladavina prava" u Srbiji, napisao je Keri i izrazio želju da se parnerstvo SAD i Srbije dodatno učvrsti.

Keri je takođe izrazio nadu da će biti potpisan i Memorandum o razumevanju u vezi sa Fulbrajtovim obrazovnim programom. "Programi međunarodne razmene mogu imati transformišući efekat, i upravo zato oni za mene, kao državnog sekretara, imaju tako visok prioritet", napisao je Keri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track