Pobednik Obama: Najbolji dani tek pred SAD
Foto: Rojters

Na Zapadu ništa novo

Pobednik Obama: Najbolji dani tek pred SAD

Planeta -
Obama je osvojio 274 elektorska glasa, što je četiri više nego što je dovoljno za trijumf, dok je Romniju do sada pripao 201 elektorski glas.
1 / 7 Foto: Rojters

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama pobedio je na izborima i dobio još jedan četvorogodišnji mandat.

Prema rezultatima koje prenose američki mediji, Obama je osvojio 274 elektorska glasa, što je četiri više nego što je dovoljno za trijumf, dok je Romniju do sada pripao 201 elektorski glas.

"Iako je naš put bio dug i težak. Znamo da najbolji dani Amerike tek dolaze. Zahvaljujem svim Amerikancima koji su glasali. Učinili ste da se vaš glas čuje. Čestitam Mitu Romniju i Polu Rajanu na srčanoj borbi, rekao je Barak Obama u čikaškom Mekormik centru. "Mišel, nikada te nisam voleo više", poručio je Obama na prvom obraćaju pošto je po drugi put dobio mandat da vodi Amerikance.

U izbornom štabu Obame u Čikagu počelo je veliko slavlje, kao i na ulicama više gradova.

Si-En-En i Foks Njuz javljaju da je Obama pobedio u Kaliforniji, Njujorku, Vermontu , Ajovi, Konektikatu, Havajima, državi Vašington, Pensilvaniji, Nju Džerziju, Delaveru, Oregonu, Minesoti, Vašingtonu Di-Si, Ilinoju, Nju Meksiku, Nju Hempširu, Merilendu, Masačusetsu, Viskonsinu, Mejnu, Roud Ajlandu i Mičigenu.

Kandidat republikanaca Mit Romni je dobio u Arizoni, Kentakiju, Indijani, Ajdahu, Zapadnoj Virdžiniji, Džordžiji, Južnoj Karolini, Severnoj Karolini, Oklahomi, Tenesiju, Juti, Montani, Arkanzasu, Nebraski, Mizuriju i Nebraski.

Situacija je još neizvesna u nekoliko sving (kolebljivih) država, ali tamošnji rezultati više ne mogu da promene konačni ishodd.

U Virdžiniji posle 87 odsto prebrojanih glasova Romni vodi sa 49,8 prema 48,8 odsto glasova koliko je dobio Obama.

U Ohaju, vodi Obama sa 50,3 odsto u odnosu na Romnijevih 48 odsto, posle prebrojane dve trećine glasova.

Najneizvesnije je na Floridi, gde posle 91,5 odsto glasova koji su prebrojani, Obama ima 49,7 odsto a Romni 49,5 odsto.

Demokrate zadržale tesnu većinu u Senatu

Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama ponovo će biti suočen sa podeljenim Kongresom, pošto su demokrate zadržale kontrolu nad Senatom, a republikanci većinu u Predstavničkom domu posle održanih izbora. Glasalo se za 33 od 100 mesta u Senatu, gde je važno bilo demokratama da odbrane svoju tesnu većinu.

Pomoglo je što su poražena dva republikanska kandidata iz Misurija i Indijane koji su dali neke eksplozivne komentare o silovanju i abortusu, a nije prošao i jedan liberalni republikanac u Masačusetsu.

Skoro u svim neizvesnim državama demokrate su pobedile - Viskonsinu, Virdžiniji, Konektikatu, Mizuriju, Ohaju, Pensilvaniji, Novom Meksiku i Floridi. Time su došli u solidan položaj da zadrže ili čak povećaju prednost od 53-47 u Senatu.

Demokrate su bile u opasnoj poziciji jer su branili 23 mesta, a izgubili su nekoliko svojih veterana koji odlaze u penziju u državama gde glasači naginju republikancima. Ali demokrate su imale neke jake kandidate dok su republikanci minirani kandidatima koji su se pokazali suviše konzervativnim.

Očekuje se da će demokrate zadržati kontrolu nad Senatom, ali neće biti blizu većine od 60 mesta potrebne da se lako usvajaju zakoni.

Romni čestitao Obami

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni pozvao je pobednika izbora Baraka Obamu i čestitao mu na pobedi. “Upravo sam pozvao Obamu da mu čestitam na pobedi. Želim im svima dobro, posebno predsedniku, prvoj dami i njegovoj deci”, rekao je Romni obraćajući se pristalicama u Bostonu. On je rekao i da se nada da će predsednik Obama biti uspešan u vođenju naše nacije.

“Kandidovao sam se, jer sam zabrinut za ljude u Americi. Voleo bih da sam mogao da ispunim vaše želje i da vodim naciju u drugom pravcu, ali narod je drugačije odlučio”, kazao je Romni.On se zahvalio svom potpredsedničkom kandidatu Polu Rajanu, supruzi En i svima koji su učestvovali u kampanji.

Zahvalio se na Tviteru

Američki predsednik Baraka Obama zahvalio se svojim pristalicama pošto je bilo jasno da je dobio još jedan četvorogodišnji mandat u Beloj kući.

"Ovo se desilo zbog vas. Hvala vam", napisao je Obama na svom Tviter nalogu, preneo je AP.

Svet čestita Baraku Obami

Evropski i svetski zvaničnici čestitali su danas Baraku Obami reizbor za predsednika SAD, a zvaničnici EU izrazili su očekivanje da će EU i SAD "ojačati bilateralne odnose" i "zajedno se boriti protiv globalnih izazova, pre svega na polju bezbednosti i ekonomije".

Obami je prvu čestitku uputio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej. "Veoma sam srećan zbog reizbora predsednika Obame", napisao je Van Rompej na svom nalogu na Tviteru. Van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo potom su u zajedničkom saopštenju uputili "srdačne čestitke predsedniku Obami na reizboru"."SAD su ključan strateški partner EU i nadamo se nastavku bliske saradnje sa predsednikom Obamom u naredne četiri godine, kako bismo ojačali bilateralne odnose i zajedno se borili protiv globalnih izazova, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije", poručila su dvojica evropskih zvaničnika.

Čestitke Obami na Tviteru su uputili i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. Obami je na Tviteru čestitao i britanski premijer Dejvid Kameron. "Srdačne čestitke mom prijatelju Baraku Obami. Nestrpljivo očekujem nastavak saradnje", tvitovao je Kameron tokom posete sirijskim izbeglicama u Jordanu. Čestitajući Obami na reizboru, francuski predsednik Fransoa Oland pozdravio je "jasan izbor" američkog naroda u korist "otvorene i solidarne Amerike, u potpunosti angažovane na međunarodnoj sceni".Obami je pobedu saopštenjem čestitao belgijski premijer Elio Di Rupo, ocenivši da je ona "ohrabrujući signal za budućnost SAD i sveta". Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je, čestitajući Obami na pobedi, da je strateško savezništvo Izraela i SAD jače nego ikada". "Nastaviću da sarađujem sa predsednikom Obamom u skladu sa vitalnim bezbednosnim interesima SAD i Izraela", naveo je u saopštenju Netanjahu, čiji su odnosi sa američkim predsednikom u poslednje vreme zategnuti.

Kineski predsednik Hu Đintao i premijer Ven Điabao uputili su zajedničku čestitku Obami na reizboru, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. Sličnu poruku uputio je svom američkom kolegi Džou Bajdenu i potpredsednik Kine Si Đinping, koji bi narednih dana trebalo da dođe na čelo kineske Komunističke partije, a zatim i države, kazao je prortparol Hong Lei. "U novoj istorijskoj epohi, želim da naši bilateralni odnosi zasnovani na konstruktivnoj saradnji uđu u novu fazu", naveo je u čestitki Hu Đintao, piše na sajtu kineskog ministarstva spoljnih poslova. Obami je pobedu čestitao i predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma i izrazio nadu da će SAD i dalje imati važnu ulogu u razvoju afričkog kontinenta. Barak Obama reizabran je noćas za predsednika SAD, pošto je dobio više od 270 elektorskih glasova u ključnim "sving državama" i tako pobedio rivala Mita Romnija.

I u Džakarti slavili Građani Džakarte, gradu u kome je predsednik SAD Barak Obama proveo četiri godine detinjstva, danas slave njegovu drugu pobedu na predsedničkim izborima. Druge zemlje širom Azije takođe su pažljivo pratile rezultate izbora u SAD, a u pojedinim su održavani fiktivni izbori i žurke, koje su trajale dok su pristizali rezlutati.

Statua mladog "Barija" Obame, kako je bio poznat u detinjstvu, postavljena je ispred njegove škole u Džakrti. Njeni učenici gledali su rezultate izbora na televiziji i slavili kada su saznali da će Obama ostati u Beloj kući još četiri godine. Obama je u glavnom gradu Indonezije živeo sa majkom i očuhom od svoje šeste do 10 godine.

http://www.youtube.com/watch?v=9fp_g70MXlM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track