NEMA PARADE NEMA PROTESTA: Pristalice Dveri se razilaze
Foto: TANJUG

Idu kući

NEMA PARADE NEMA PROTESTA: Pristalice Dveri se razilaze

Društvo -
Dveri su se oglasile i saopštenjem u kome su pozdravili odluku Biroa i ocenili da "sprečavanje gej parade prvi korak u odbrani porodičnih vrednosti"
1 / 4 Foto: TANJUG

BEOGRAD - Pristalice pokreta Dveri, koji su na oko sat vremena blokirali saobraćaj na raskrsnici ulica Srpskih vladara i Kneza Miloša, počeli su da se razilaze posle odluke Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da se Parada ponosa u subotu ne održi.

Prema rečima člana starešinstva Dveri Boška Obradovića, pristalice ""Dveri"" nameravale su da ostanu na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Srpskih vladara da je Biro za koordinaciju službi bezbednosti doneo odluku da se parada održi.

Kako je odluka da se prajd ne održi pristalice ""Dveri"" su počele da se razilaze.

Taj pokret se oglasio i saopštenjem u kome je pozdravio odluku Biroa i ocenio da "sprečavanje gej parade prvi korak u odbrani porodičnih vrednosti".

Oni su ponovili i stav da bi po uzoru na rusko zakonodavstvo, trebalo usvojiti zakon o zabrani propagande homoseksualizma.

Grupa od oko 50-ak građana blokirala je saobraćaj ispred doma Vukove zadužbine pevajući crkvene pesme. Oni su nosili ikone, krstove i anti gej transparente.

Biro za koordinaciju službi bezbednosti koji je zasedao više od tri sata odlučio je da Parada ponosa sutra neće biti.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras za RTS da je takva odluka doneta pre svega iz bezbednosnih razloga i dodao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za subotu.

Obradović: Dveri ispred Vlade Srbije bilo Parade ili ne

Prethodno član starešinstva pokreta Dveri Boško Obradović je izjavio da će taj pokret protestovati u subotu ispred Vlade Srbije, bez obzira na eventualno održavanje Parade ponosa ili eventualnu zabranu okupljanja.

On je dodao da će njihov protest ispred vlade biti održan jer je to, kako je rekao, anti-porodična vlada, koja nastavlja politiku protiv porodice i nastavlja trudnicama da oduzima 35 odsto od plate kada ostanu na trudničkom bolovanju.

"Dveri su protiv toga. Dobili smo podršku Svetskog kongresa porodica, najvažnije svetske organizacije za zaštitu porodičnih vrednosti, naši gosti su lideri tog kongresa iz Francuske, Rusije i Amerike, i to je dokaz da borba koju Dveri vode u Srbiji godinama je zapravo borba koju vode i svi drugi narodi u zaštiti svojih porodica", rekao je Obradović.

Dveri, dodao je, neće popustiti u borbi za porodične vrednosti, makar ona morala da se vodi na ulici.

"Mi ne ulazimo u to šta će raditi policija i uopšte nas ne interesuje šta će biti sa peder-balom. Nas interesuje da mi budemo na ulicama Beograda, da kao porodični ljudi iskažemo svoj stav, da kažemo da nam je dosta tog ponižavanja i vredjanja svega tradicionalnog i svih naših vrednosti", poručio je Obradović.

On je dodao da Dveri ne dozvoljavaju da im neko nameće "tudji porodični moral i promoviše deci nešto što je nama neprihvatljivo".

"Ako treba bićemo i na ulicama, zato smo na ulici danas, i bićemo na ulici i sutra, i nastavljamo sa našom velikom kampanjom 'Porodica na prvom mestu'", rekao je Obradović.

Dveri su u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu organizovale manifestaciju "Porodična ulica", koja je počela nešto posle 17 sati i gde je nekoliko "šumskih vila" animiralo okupljene mališane, klovnovi su delili figurice napravljene od balona, dok je s razglasa puštana muzika za decu.

Nakon obraćanja okupljenim gradjanima Obradović je najavio porodičnu šetnju Knez Mihailovom ulicom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track