ODALI ERDOGANA: Turska započela istragu o špijunaži!
Foto: Beta

Procureli podaci pred izbore

ODALI ERDOGANA: Turska započela istragu o špijunaži!

Planeta -
Na Jutjubu je objavljen razgovor između visokih zvaničnika o potencijalnoj vojnoj intervenciji u Siriji

ANKARA - U Turskoj je započela istraga o špijunaži posto je na Jutjub procureo razgovor između visokih zvaničnika o potencijalnoj vojnoj intervenciji u Siriji, čime se, kako ocenjuje agencija Rojters, najavljuje mogući vladin progon njenih političkih protivnika posle izbora u nedelju.

Snimak sastanka turskih obaveštajnih šefova, šefa diplomatije i zamenika vojnog komandanta koji je procureo u javnost je skandal koji je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan označio kao zaveru s ciljem da se izvede udar i da se on svrgne s vlasti. Erdogan i njegovi saveznici optužili su pokret Hizmet predvođen islamskim učenjakom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD, istakavši da taj pokret vodi "prljavu" kampanju" špijunaže da bi ga upleli u korupciju uoči ključnih lokalnih izbora u nedelju.

Gulen je negirao da on stoji iza skandala o curenju snimka na Jutjub, a ljudi bliski njegovom pokretu strahuju da bi posle izbora moglo da dođe slamanja pokreta Hizmet. Gulen je nekad podržavao Erdogana, a danas se smatra pokretačem korupcionaških afera koje već mesecima potresaju tursko društvo.

Policija je tokom prethodne noći privela istaknutog pisca i novinara Ondera Ajtaka, bliskog pokretu Hizmet, zbog sumnji da ima informacije o prisluškivanju sastanka visokih zvaničnika, piše turski list Hurijet, prenela je agencija Rojters. Erdoganovi advokati su, u međuvremenu, zatražili od tužilaštva da preduzme mere i zabrani kolumnistima Ajtaku i Emreu Usluu da napuste zemlju.

"Sutra će ti lažovi naučiti lekciju", rekao je danas Erdogan sledbenicima u istanbulskom radničkom kvartu Kartal, uz obećanje da će njegova vladajuća AK partija trijumfovati na izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track