ODLAZAK LEGENDE SARAJEVA: Preminuo čika Mišo, poslednji ulični čistač cipela

Punih šest decenija bavio se istim poslom

ODLAZAK LEGENDE SARAJEVA: Preminuo čika Mišo, poslednji ulični čistač cipela

Planeta -
Svako jutro u pola 10 dolazio je na radno mesto, bez obzira na vremenske uslove, a bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva, i predstavljao je i turističku atrakciju glavnog grada BiH

SARAJEVO - Legendarni čistač cipela čika Mišo preminuo je u ponedeljak u Sarajevu. Bio je jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva, pravog imena Husein Hasani. Punih šest decenija radio je kao čistač cipela.

Prvo je bio smešten ispred stare duhanjare na Marijin Dvoru, a pre dvadesetak godina preselio se u Titovu ulicu.

Svako jutro u pola 10 dolazio je na radno mesto, bez obzira na vremenske uslove, a bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva, i predstavljao je i turističku atrakciju glavnog grada BiH. Bio je poslednji i jedini ulični čistač cipela u Sarajevu, ali i šire.Kao petnaestogodišnjak došao je u Sarajevo sa majkom i ocem, koji su pored njega imali još osmoro dece. Bio je ljubitelj boksa pa ga je počeo trenirati u jednoj baraci na Marindvoru. Posle toga, zanat čistača cipela preuzeo je od oca kada je imao 21. godinu.Godine 2009. dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva, čime je zaslužio i stan koji mu je obezbedila Vlada Kantona Sarajevo. Njegov lik se pojavljuje u brojnim dokumentarcima i pričama.Čika Mišo je uvek isticao kako je u životu najvažnije ne ukaljati obraz i biti pošten do kraja života.Rođen je 22. decembra 1931. na Kosovu i Metohiji. Više detalja o sahrani biće poznato naknadno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja