ODLAZAK TIJANIĆA: Ručao je kiseli kupus, popio čašu vina, a posle toga umro
Foto: Dado Djilas

Smrt direktora javnog servisa i legende srpskog novinarstva

ODLAZAK TIJANIĆA: Ručao je kiseli kupus, popio čašu vina, a posle toga umro

Društvo -
Tražio je da mu pripremimo što laganiji obrok, posle kog je otišao i više se nije vratio, priča za Kurir Ljubiša Tomić
1 / 4 Foto: Zorana Jeftić

BEOGRAD - Nije bilo ni najmanje naznake da će umreti.Aleksandar Tijanić, direktor RTS, preminuo je u ponedeljak ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo po povratku s ručka iz njegovog omiljenog restorana „Vuk“, saznaje Kurir.Ljubiša Tomić, vlasnik ovog restorana, priča za Kurir da je Tijanić bio veoma veseo, pričao je viceve i nije se žalio da ima bilo kakvih zdravstvenih problema. Tomić nam je pokazao i sto za kojim je Tijanić uvek sedeo, a juče je na njemu bila Tijanićeva slika i cveće.Pričao viceve- Vidite, ovde je stalno sedeo s prijateljima, šalio se i pričao viceve. U ponedeljak, nekoliko sati pre nego što je umro, ručao je kiseli kupus s mesom, pojeo je i pitu od višanja i popio čašu crnog vina, ali je naglasio da porcija bude što laganija. Bio je umeren čovek, nikad se nije žalio da mu nije dobro. Inače, uvek kad je dolazio, jeo je kuvanu hranu, a pio je samo crno vino i vodu. Njegovi obroci nisu bili obilni, pošto je bio dijabetičar, dosta je vodio računa o ishrani - kaže Tomić i dodaje da je Tijanić bio njegov gost 30 godina.- Sprijateljio sam se s njim pre 20 godina. Bio je pravi prijatelj, retko dobar čovek. I u šali i u svemu je bio iskren. Bio je čovek pun duha, a živeo je za svoje unuke i za vreme koje će provesti s njima. Tijanić je bio stena od čoveka. Kad sam čuo da je umro, mislio sam da neću preživeti - priča Tomić i dodaje da je u nedelju Tijanić slavio krsnu slavu.Šalio se s gostima- On je u restoranu „Vuk 2“ u nedelju slavio svoju krsnu slavu Svetu Petku. Tada je bio neverovatno veseo i sa svim gostima se šalio. Međutim, u poslednje vreme posao je počeo da ga opterećuje, jer on nikad nije imao mira. Brinuo je kako će isplatiti sve radnike i govorio mi je: „Prijatelju, ti ljudi rade za mene, ja moram da im dam plate“. Kad je u ponedeljak sedeo ovde kod mene, stalno mu je zvonio telefon, on je brinuo o svemu, pa čak i o tome kako će ispasti reportaža s pilotom koji je vozio avion „Er Srbije“ - kaže Tomić.

Svi žale za TijanićemZaposleni u restoranu „Freska“, u koji je Tijanić takođe često navraćao, juče su ispred objekta postavili sto, na koji su stavili njegovu sliku, cveće i sveću.- Bio je čest gost kod nas. Galantan čovek. Poslednji put kod nas je popio čašu „koka-kole“. Svi ovde u ulici žale za velikim čovekom koga će Srbija večno pamtiti - rekao nam je jedan od zaposlenih.

Polaganje urne u petakKomemoracija povodom smrti generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića biće održana u četvrtak u 11 sati u Dečjem kulturnom centru - Domu pionira. Kremacija posmrtnih ostataka je u petak u 15 sati, a urna će biti položena u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju.

Ovako je govorio Tijanić

-Srbija je danas Tomina flaša, a Vučićeva rakija - napisao je Tijanić u intervjuu na Tviteru.-Za bavljenje novinarstvom danas nije potrebna pismenost, samo mobilni i krvožednost.-Fotelja novom direktoru RTS biće električna stolica.-Vi ste plod nesrećnog spermatozoida i uplakane jajne ćelije! Tragično ste začeti! Posedujete vrstu duhovitosti od koje se ježim. Smatram da su vas napravili u nepotrebnom broju i svi ste podjednako beskorisni - rekao je Tijanić onima koje je uvredilo njegovo predavanje studentima na FPN.-Računam da će knjigu („Ja i niko moj“) čitati moji protivnici. Tiraž je, dakle, obezbeđen.-Da Srbija nema RTS, kakav god da je, sve ćerke bile bi kao Stoja, a svi sinovi kao zaštićeni svedoci.-Svaki put kad sam digao pero na nekog, dizao sam ruku na sebe.-Što je kriza dublja, ukus gledališta je plići. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalnopsihološkog i političkog oporavka.-Šta su današnja deca? Neodoljivi monstrumi, koji s dve godine tapkaju po tabletu i puštaju sebi spotove, crtaće i muziku.-Dajte mi papir i olovku, i jebaću vam mater, rekao kad je došao u NIN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track