KLJUČNI ZADACI: Do kraja 2030. smanjiti broj prevremenih smrtnih slučajeva od nezaraznih bolesti kroz prevenciju i lečenje i promovisati mentalno zdravlje i blagostanje
Foto: Kurir

Živeti zdravo je naše parvo

KLJUČNI ZADACI: Do kraja 2030. smanjiti broj prevremenih smrtnih slučajeva od nezaraznih bolesti kroz prevenciju i lečenje i promovisati mentalno zdravlje i blagostanje

Održiva budućnost -

Zdravlje je pravo koje stičemo rođenjem. Od objave Milenijumskih razvojnih ciljeva do danas postignuti su istorijski rezultati na smanjenju mortaliteta dece, u unapređenju zdravlja porodilja i borbi protiv HIV, malarije i drugih bolesti.

Od 1990. godine do danas, na globalnom nivou, broj dece koja su umrla od bolesti koje se mogu sprečiti smanjen je za više od 50 odsto. Mortalitet porodilja takođe je pao za više od 45% na globalnom nivou. Broj novozaraženih virusom HIV takođe ima trend pada, a od malarije je spaseno više od 6,2 miliona života.

Značaj vakcinacije

Uprkos ovom ogromnom napretku, svake godine umre više od šest miliona dece koja ne dočekaju peti rođendan. Od bolesti koje se mogu sprečiti, kao što su male boginje ili tuberkuloza, svakog dana umre 16.000 dece. Tema epidemije boginja i vakcinacije ovih dana je veoma aktuelna i u Srbiji.

Prevencija ima vrlo značajnu ulogu u očuvanju zdravlja! A vakcinacija jeste jedan od najdelotvornijih vidova prevencije. U našoj zemlji, kao i u regionu, najveći uzročnik smrtnosti jesu kardiovaskularne bolesti, kao i kancer, koji beleži trend rasta.

foto: Kurir

Edukacija

Umiranje se može izbeći prevencijom i lečenjem, edukacijom, imunizacijom i zaštitom seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Ciljevima održivog razvoja UN, a posebno Ciljem broj 3, koji se upravo bavi zdravljem i blagostanjem, odvažno je preuzeta obaveza iskorenjivanja epidemije side, tuberkuloze, malarije i drugih zaraznih bolesti do 2030. godine.

Preuzimajući Ciljeve održivog razvoja UN, i Srbija je preuzela obavezu da doprinosi njihovom postizanju. Samim tim, kad je zdravlje u pitanju, naša zajednička dužnost je da fokus prebacimo s lečenja na prevenciju, kroz razvoj i promociju zdravih životnih stilova.

Zadaci Srbije

Tek kad povedemo računa o sva četiri segmenta svog zdravlja - telesnom, duhovnom, mentalnom i socijalnom, možemo da kažemo da zaista brinemo o sebi i svojim bližnjima.

Načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS profesor dr Danica Grujičić ističe da je nužno gajiti zdrave životne stilove od najranijeg detinjstva.

- Kod dece već postoji plan sistematskih pregleda koji se obavlja po školama i mislim da nijedan roditelj ne treba da dozvoli da bilo koje dete propusti te preglede. Kasnije, bar jednom godišnje svaka devojka treba da pregleda grudi i da se javi ginekologu - kaže dr Grujičić.

Starije zdrave osobe treba bar jednom u dve godine da pregledaju krv, obavezno sa analizom hormona štitaste žlezde, da daju stolicu i urin na mikroskopski pregled na krv, a kad je reč o pušačima, dodaje ona, trebalo bi da se podvrgnu i dodatnim pregledima.

foto: Kurir

Obavezni pregledi

- Osobama koje puše treba da se uvede redovno fluorografisanje, ali uključujući i članove njihovih porodica ukoliko su izloženi duvanskom dimu. Za muškarce starije od pedesete godine obavezna je kontrola PSA (tumorski markeri prostate), a za žene starije od 35 obavezne ginekološki pregledi i pregledi dojki - savetuje dr Grujičić.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju profesor dr Radan Džodić kaže da su maligne bolesti u porastu i da se očekuje da će za 15 ili 20 godina po broju obolelih preteći kardiovaskularne.

- Razlog za to je što populacija u celom svetu stari, a mnogo je faktora rizika, i poznatih, ali i onih za koje još ne znamo. Najpoznatiji faktor rizika je pušenje, a zabrinjavajući je podatak da je broj obolelih od raka pluća zbog pušenja sve češći i kod žena. Zatim alkoholizam, gojaznost, loše životne navike, nedostatak fizičkih aktivnosti, ishrana s puno masti, a malo voća i svežeg povrća. Ukoliko bismo uspeli da privolimo naciju da se odvikne od pušenja i da se oni koji imaju problem leče od alkoholizma, kao i da ljudi kontrolišu svoju telesnu težinu, mogli bismo da smanjimo za 30 do 40 odsto broj obolelih - kaže profesor Džodić.

Tim UN u Srbiji

UNIVERZALNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA: DOSTUPNA I PRISTUPAČNA SVIMA

Svetski dan zdravlja obeležava se ove godine pod sloganom „Univerzalna zdravstvena zaštita: dostupna i pristupačna svima“ i ujedno predstavlja početak ubrzanog progresa ka njenom ostvarenju.

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji pruža veliki doprinos unapređenju zdravlja stanovništva u Srbiji, u skladu sa Ciljem održivog razvoja 3, dok cela Agenda održivog razvoja 2030 pruža šansu za poboljšanje zdravlja kroz sve sektore.

Problemi u vezi sa zdravljem istaknuti su i u Okviru razvojnog partnerstva između tima UN u Srbiji i Vlade RS (2016-2020). Tako je intervencija UN fokusirana na praćenje zaraznih bolesti i pružanje pomoći i imunizacije; seksualno i reproduktivno zdravlje; zdravlje majki i novorođenčadi; rani razvoj dece; pristup zdravstvenim uslugama siromašnima i ranjivim grupama; lečenje zavisnosti od droge; bolesti izazvanih ekološkim faktorima; jačanje zdravstvenog sistema i nezarazne bolesti...

Zdravstvene usluge u bolnicama i ambulantama u Srbiji unapređene su i kupovinom moderne medicinske opreme i vozila, namenjenih lečenju lokalnog stanovništva, isključenih grupa i migranata, a takođe i kroz rekonstrukciju objekata oštećenih u poplavama 2014. godine.

UN doprinosi i poboljšanju sistema zdravstvene zaštite za majke i decu unapređenjem profesionalnih i institucionalnih kapaciteta. Napori tima UN uključuju i uvođenje informacionih sistema u odabrane bolnice širom Srbije, čime su uspostavljena rešenja za trajne elektronske kartone za pacijente.

NEVLADIN SEKTOR Nebojša Đurasović, udruženje Prevent

SRBIJA USVOJILA BITNE ZAKONE

Uslovi za pristupanje Evropskoj uniji kad je reč o zdravstvu uglavnom su ispunjenje akcionih planova i nacionalnih strategija koje je država sama sebi postavila, kaže predsednik Udruženja „Prevent“ Nebojša Đurasović.

- Tendencija je da zemlje EU pitanje zdravstva posmatraju kao unutrašnje pitanje države. Jedan od zahteva je regulisanje pitanja transplantacije organa i krvnih derivata, a nedavno je u Srbiji usvojen zakon iz te oblasti. Ista situacija je sa zakonom o farmaciji, koji je takođe usvojen. Značajno mesto zauzima i sprovođenje i poštovanje nacionalne strategije za droge, a očekuje se da će se uskoro usvojiti nova strategija za HIV, koja je istekla krajem 2015. godine - kaže Đurasović. Kao prepreku on izdvaja ograničene finansijske mogućnosti. Konkretno, za Kancelariju za borbu protiv droga u ovoj godini izdvojeno je 19 miliona dinara, što je, kako navodi, malo.

Dostupna svima

BESPLATNA SAVETOVALIŠTA

U domovima zdravlja moguće je formiranje Razvojnog savetovališta, Savetovališta za mlade, Savetovališta za dijabetičare i Centra za preventivne zdravstvene usluge odraslih. Usluge savetovališta u zdravstvenim ustanovama su besplatne, po uputu izabranog lekara.

- Savetovalište za mlade i adolescente, Savetovalište razvojne pedijatrije, za hronične bolesnike, za zdravlje porodice, za odvikavanje od pušenja, Savetovalište za dijabet, Savetovalište za bebe, za mentalno zdravlje, Savetovalište za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, Škole za trudnice i škole roditeljstva...

- Telefonska savetovališta: Halo beba i Deca Srbije.

Činjenice

SZO PREPORUČUJE SEDAM SAVETA ZA ZDRAV, KVALITETAN I DUG ŽIVOT:

1. redovno spavajte 7-8 sati

2. redovno se bavite fizičkom aktivnošću (najmanje 30 minuta na dan)

3. redovno doručkujte

4. jedite pametno: hrana neka ne bude s previše energije, masnoća i soli, neka u njoj bude više povrća i voća

5. izbegavajte uzimanje hrane između obroka i održavajte optimalnu telesnu težinu

6. nikad ne pušite cigarete

7. alkohol uzimajte umereno ili ga sasvim izbegavajte

Slavica Đukić Dejanović

RANA DIJAGNOSTIKA KLJUČNA

foto: Dragana Udovičić

Psihijatar i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović kaže da je kod brige o mentalnom zdravlju najvažnije da se problem na vreme prepozna i da se blagovremeno radi na njegovom rešenju.

- Najvažniji su prevencija i rana dijagnostika. Posebno su bitni deca i stari, a rano otkrivanje depresije i lečenje u ranim fazama je najvažnije. Pošto smo mi stara nacija, potrebno je obezbediti posebne programe za dementne osobe i raditi na destigmatizaciji i deinstitucijalizaciji osoba s problemima mentalnog zdravlja - kaže Đukić Dejanović.

„Dr Laza Lazarević“

CENTAR ZA MENTALNO ZDRAVLJE

- Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u februaru je otvorila prvi Centar za mentalno zdravlje u Beogradu, koji se nalazi na 20. spratu „Beograđanke“. Tamo građani mogu da dođu bez uputa i zakazivanja svakog radnog dana od devet do 18 sati i da zatraže usluge psihoterapeuta i psihologa.

PRIMERI DOBRE PRAKSE

Hemofarm

PREVENCIJA KAO STUB ZDRAVLJA

U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre više od 50.000 ljudi, a posebno zabrinjava porast broja mladih koji u svojim dvadesetim godinama dožive infarkt.

Kardiovaskularna oboljenja u stalnoj su ekspanziji i vodeći su uzrok obolevanja, radne nesposobnosti i prevremene smrtnosti, a povišen krvni pritisak, upotreba duvana, povišen nivo šećera u krvi, fizička neaktivnost i gojaznost najznačajniji su faktori rizika. Nedovoljna zdravstvena prosvećenost i nerazvijena svest o preventivnim kontrolama situaciju čine težom, pa se od povišenog pritiska leči tek svaki treći stanovnik Srbije, a tek svaki deseti ima adekvatno regulisan krvni pritisak.

Posledice su dramatične, a zdravstvena statistika upozorava da je nelečeni krvni pritisak uzrok 84 odsto moždanih udara, 2/3 infarkta srca, a svaki četvrti pacijent na dijalizi imao je neregulisan krvni pritisak. „Hemofarm“ se na sve načine zalaže da se ovakva negativna statistika promeni, a zdravlje stanovništva unapredi kroz prevenciju.

Farmaceutska industrija danas razvija visokoefikasne lekove, pa se i najteži oblici hipertenzije, kao i druge vodeće tegobe i oboljenja, mogu prevenirati i po potrebi lečiti. Ipak, najvažnije je da se spreči nastanak bolesti, zbog čega se „Hemofarm“ zalaže za razvoj i promociju zdravih životnih stilova, čime se rasterećuje i domaći zdravstveni sistem. Važna je adekvatna informisanost stanovništva, čemu posebno doprinose savremene digitalne platforme putem kojih „Hemofarm“ svakog dana deli savete za bolje zdravlje.

Jedan od načina doprinosa ispunjavanju Cilja broj 3 održivog razvoja jeste i razvoj zdravstvene kulture i podizanje svesti o značaju doniranja organa, čemu je „Hemofarm“ doprineo i kampanjom koju je pokrenuo sa svojom fondacijom „Najvažniji poziv u životu“. Donorstvo je jedan od efikasnih i dokazanih načina da se produži život u skladu sa evropskom i svetskom praksom.

foto: Kurir

Apatinska pivara

UMERENOST U SVEMU

Kada govorimo o dobrom zdravlju i balansiranom životnom stilu, važno je da uvek imamo na umu da je jedino umereno ponašanje ono koje pokazuje da odgovorno postupamo prema sebi. Upravo zato, Apatinska pivara radi na podizanju svesti svih svojih potrošača o tome koliko je značajna umerena i odgovorna konzumacija i podržava njihove odgovorne izbore.

Kampanjom „Kad pijem, ne vozim“, Pivara je poslednju deceniju posvetila edukaciji potrošača, stavljajući se u poziciju onih koji su prekomerno koristili alkohol, kako bi skrenula pažnju na sve negativne posledice takvog ponašanja.

Osim što na različite, interesantne načine svojim potrošačima približava kako alkohol utiče na motoriku, ona ih podstiče da ne sedaju za volan ukoliko su konzumirali alkohol, već da do kuće dođu tako što će se prošetati, pozvati taksi ili prijatelja ili sačekati prevoz koji će ih na siguran način odvesti kući.

Pivara se obavezala i da će, zajedno sa najvećim globalnim proizvođačima alkoholnih pića, kao i sa državnim organima širom sveta, smanjiti neodgovornu i neprimerenu konzumaciju alkohola za 10 odsto i motivisati sve svoje potrošače da se ponašaju odgovorno. I u Srbiji, pivarska industrija je pokazala zajedništvo i volju da ispred ostvarenja svojih ciljeva stavi samoregulativu, koja se pre svega odnosi sa umerenost u konzumiraju tog „zlatnog“ pića.

foto: Kurir

Delta holding

ZDRAVLJE ZAPOSLENIH NA PRVOM MESTU

U „Delta Holdingu“ koristimo svaku priliku da promovišemo sportske aktivnosti i korišćenje zdravih vidova transporta. U prethodnoj godini osvojili smo dve pobede u takmičenju „Samo ne autom“, jer smo kao kompanija imali najveći broj učesnika koji su na posao išli pešice ili biciklom.

Takođe smo organizovali sekcije za trčanje, planinarenje i vožnju biciklom.

Kompanija podstiče ove aktivnosti tako što finansira planinarskog vodiča, kotizacije za maraton i triatlon za sve članove sekcija.

Sektor za ljudske resurse organizovao je predavanja na temu zdrave ishrane, borbe sa stresom, sklada poslovnog i privatnog života i važnosti bavljenja sportom, kako bi se dodatno podigla svest zaposlenih da je njihovo zdravlje na prvom mestu.

U kompaniji se kontinuirano procenjuju rizici po bezbednost i zdravlje zaposlenih koje nosi svako radno mesto. Za radnike koji rade sa životinjama, na imanju ili upravljaju vozilima, organizuju se češći sistematski pregledi jer nam je prevencija veoma važna.

Zaposlenima u „Delta Holdingu“ obezbeđeno je i dvadesetčetvoročasovno osiguranje za slučaj bolesti ili nezgode.

foto: Kurir

EUROBANK

Donirali Nacionalni PET centar

Svesni smo koliko je zdravstveni sistem jedne zemlje bitan za njeno uspešno funkcionisanje. Donacije najvećim zdravstvenim centrima odraz su naše potrebe da se odužimo zajednici. U okviru programa podrške namenjenog zdravstvu, Klinički centar Srbije je dobio Nacionalni PET centar, najsavremeniji centar za dijagnostikovanje i lečenje malignih bolesti.

Zahvaljujući donaciji od milion evra, Nacionalni PET centar je opremljen najmodernijim aparatima koji će mnogo doprineti u lečenju ove opake bolesti. Klinika za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije dobila je nove instrumente za videoasistiranu hirurgiju, koji će dodatno unaprediti rad lekara Banka je finansijski pomogla i opremanje dela Klinike za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, kao i Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.

Vodimo računa o očuvanje zdravlja cele porodice. U saradnji s renomiranom zdravstvenom ustanovom Bel Medic, za sve korisnike paketa tekućih računa EuroPLATA PREMIJA, EuroPLATA SPORT i Zlatne godine pripremili smo Medifree programe, jedinstvenu ponudu na bankarskom tržištu, koja svojim korisnicima omogućava obavljanje besplatnih pregleda kod lekara određenih specijalnosti, kao i mnogobrojne popuste.

Dodatno, program je proširen i na Medifree kids uslugu namenjenu deci do 18 godina. Eurobank poštuje zakonske obaveze iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sprovodi adekvatne mere u cilju prevencije i zaštite.

HEINEKEN SRBIJA

Odgovorna konzumacija kao društvena norma

foto: Promo

Pored proizvodnje, distribucije i prodaje piva, HEINEKEN Srbija svakodnevno je posvećen održivom poslovanju. Jedna od ključnih oblasti u fokusu kompanije je promovisanje važnosti odgovorne konzumacije kao poželjnog vida ponašanja.

Svakom aktivnošću i svakim poslovnim potezom HEINEKEN se trudi da ukaže potrošačima i široj javnosti na važnost odgovorne konzumacije alkohola i štetnost njegove zloupotrebe.

Sve komunikacijske aktivnosti kompanije i brendova iz širokog portfolija promovišu odgovornu konzumaciju, istovremeno postavljajući najviše standarde etičkog ponašanja i korporativne odgovornosti.

U 2017. godini HEINEKEN Srbija lansirao je Heineken 0,0, čime je pokrio kategoriju bezalkoholnih pića i na taj način zadovoljio evoluciju ukusa potrošača. Uz to, 12% medijskog budžeta Heineken brenda namenjen je kampanjama koje promovišu značaj odgovorne konzumacije.

U okviru kampanje „When you drive, never drink“ organizovane su radionice na temu važnosti odgovornog ponašanja na fakultetima Univerzite

IKEA

Održiva svakodnevica je zdravija

foto: Promo

Vizija kompanije IKEA je da stvori bolju svakodnevicu za što veći broj ljudi. Mi verujemo da je svakodnevica zaista bolja kad je zdrava i održiva. Naši domovi i svakodnevni život imaju veliki uticaj na našu planetu, naše zdravlje i blagostanje, i mi znamo da naši kupci žele da im IKEA aktivno pomaže da žive zdravije i održivije i da sve to ne bude na račun cene, kvaliteta ili udobnosti.

To znači da održivost i zdrav život ne smeju biti luksuz. Sa našim znanjem o životu kod kuće i 149.000 kolega koji se svakodnevno susreću s milionima kupaca širom sveta, IKEA je dobro pozicionirana da napravi pozitivnu razliku i uticaj na životnu sredinu. Na taj način poslujemo i u Srbiji - našim održivim proizvodima i rešenjima koja inspirišu i omogućavaju zdraviji način života i štede novac, energiju, vodu, pomažu razdvajanju otpada i smanjenju količina otpada.

Sve to vodi zdravijem životu, i svi ti mali koraci pomažu ostvarenju nečeg većeg - zdravijeg načina življenja, i samim tim boljeg uticaja na planetu na kojoj živimo. Mi verujemo da zdraviji i održiviji život kod kuće treba biti pristupačan, atraktivan i lagan za sprovođenje. Kao primer kojim možemo ilustrovati na šta tačno mislimo često navodimo hranu i ishranu, kao i način pripremanja hrane. U našem restoranu i Dućanu švedske hrane nudimo organske proizvode i ribu i morske proizvode uzgojene na odgovoran način, odnosno sa sertifikatom. Riba dolazi iz MSC serfitikovanih ribarnica, odnosno od ASC sertifikovanih uzgajivača. Od naše ribe i morskih proizvoda kupci mogu očekivati obilje proteina i omega 3 masnih kiselina.

Želeli smo takođe da ponudimo i najbolju alternativu tradicionalnim švedskim ćuftama, pa smo u ponudu uvrstili vegetarijanske ćufte bez glutena, laktoze, jaja i sulfat-dioksida, bogate vitaminima A i C, gvožđem, proteinima, vlaknima... Samo jedna porcija pokriva preporučene doze za unos ovih sastojaka. Sve ovo, zajedno s našim asortimanom koji omogućava pripremanje hrane na zdraviji način (kuvanje na pari), dovodi do velikog doprinosa zdravijem stilu života.

S. SLAMNIG - M. BRANKOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track