UN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Životna sredina ka Evropi
Foto: Igor Manov

UN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Životna sredina ka Evropi

Održiva budućnost -

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine bila je "Pobediti zagađenje plastikom", a obeležena je uz slogan "Ako ne možeš ponovo da je upotrebiš, ne koristi je".

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji je obeležen u utorak 5. juna, u prostorijama Privredne komore Srbije održana je konferencija "Životna sredina ka Evropi"– EnE18.

Ovo je četrnaesta konferencija po redu, a predstavlja zvaničan događaj kojim se u Republici Srbiji obeležava UN Svetski dan zaštite životne sredine. Na ovaj dan, od 1972. godine do danas, UN skreće pažnju vlada, država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine bila je "Pobediti zagađenje plastikom", obeležena je uz slogan "Ako ne možeš ponovo da je upotrebiš, ne koristi je", a zemlja domaćin ove godine bila je Indija, u kojoj se održala i centralna proslava.

foto: Igor Manov

Aleksandra Šiljić iz kancelarije Ujedinjenih nacija za životnu sredinu kaže da tim Ujedinjenih nacija (UN) u Republici Srbiji posluje po strateškom okviru razvojnog partnerstva za period od 2016. do 2020. godine.

– Ovaj strateški okvir u potpunosti je usklađen sa dva sveobuhvatna prioriteta u Srbiji, a to su proces pristupanja Evropskoj uniji i Agenda održivog razvoja do 2030. godine. Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Program za razvoj (UNDP), Unicef, Kancelarija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija za industrijski razvoj, Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Ekonomska komisija za Evropu (UNECE), podržane su od strane kancelarije stalne koordinatorke UN u Srbiji i svi oni rade na istom zadatku, a to je da unaprede kapacitete za borbu protiv klimatskih promena i upravljanje prirodnim resursima, kao i da učine lokalne zajednice otpornijim na efekte katastrofe izazvane prirodnim i ljudskim faktorima – kaže Šiljićeva.

Cilj ovogodišnjeg 5. juna je da promoviše različite načine na koje svako od nas može da doprinese borbi protiv zagađenja plastikom.

Milioni ljudi su 5. juna organizovali akcije širom sveta koje treba da pomognu podizanju svesti o tome kako se malim promenama u svakodnevnom životu može smanjiti teret zagađenja plastikom na prirodu, životnu sredinu i zdravlje.

Konferenciju je organizovalo strukovno udruženje ''Ambasadori održivog razvoja i životne sredine'' i Privredna komora Srbije, a ove godine bila je posvećena temi ''Zaštita prirode – razvoj odgovoran prema prirodi''

Kurir.rs/Foto: Igor Manov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track