Mihajlovićeva: Mediji su treći stub borbe protiv nasilja nad ženama!
Foto: Beta

Borba protiv nasilja nad ženama

Mihajlovićeva: Mediji su treći stub borbe protiv nasilja nad ženama!

Održiva budućnost -

Veoma je važno što su se novinarke okupile kako bi pomogle da se kvalitet medijskog izveštavanja o nasilju unapredi

Pored države i nevladinog sektora, mediji su treći stub u borbi protiv nasilja nad ženama, kaže potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

- Pored države, koja je zadužena da napravi zakonodavni okvir, nevladinog sektora, bez kog nema razgovora kad govorimo o borbi protiv nasilja nad ženama, mediji su taj treći stub bez koga ništa ne možemo zajedno da uradimo - poručila je Mihajlovićeva na sastanku s grupom "Novinarke protiv nasilja", koja ima za cilj da podigne svest o odgovornosti medija kad je izvaštavanje o nasilju nad ženama u pitanju i unapredi kvalitet medijskog izveštavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je inicijativa o formiranju ove grupe potekla prvenstveno od novinarki i obećala da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu, i Vlada Srbije pružiti podršku i pomoć u radu grupe kako bi se u javnosti drugačije prikazivalo nasilje nad ženama i, pre svega, preveniralo.

- Želimo da sprečimo koliko god možemo nasilje nad ženama, devojkama i devojčicama, jer je to nešto što se gotovo svakodnevno dešava u Srbiji - izjavila je Mihajlovićeva, naglasivši da su podaci porazni i da nije dobar način na koji se o tome izveštava.

Kako je navela, izveštava se uglavnom tabloidno ili onda kad se nasilje već desi, a mnogo je mogućnosti za zajednički rad i partnerstvo radi podizanja svesti u Srbiji šta znači udariti ženu ili devojčicu.

Predstavnica grupe "Novinarke protiv nasilja" Maša Mileusnić je istakla da je grupa formirana na poziv Fonda B92 i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), i da je odziv novinarki da se priključe grupi veliki, a da su joj se priključili i studenti novinarstva, kao i srednjoškolci.

- Grupa će se truditi da izveštava o nasilju nad ženama kao društvenom problemu i da se smanji broj senzacionalističkih izveštaja s obzirom na to da postoji direktna veza između izveštavanja u medijima i društvenog nečinjenja kad je u pitanju nasilje nad ženama - zaključila je Mileusnićeva.

Dodaje da je reč o otvorenoj grupi, kojoj mogu da se priključe sve novinarke koje se bave ili žele da se bave ovom temom, i na taj način spreče senzacionalističko i štetno izveštavanje u medijima.

- Napravićemo bazu dokumenata koji su vrlo bitni za izveštavanje o nasilju nad ženama i bazu odgovornih i profesionalih saradnika koji će davati izjave u medijima i samim tim sprečiti štetno izveštavanje - istakla je Mileusnićeva.

(M.Radenković/Agencije Foto:Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track