Garaža "Obilićev venac" – prva zelena garaža u Evropi!
Foto: Beta

Parksmart sertifikat

Garaža "Obilićev venac" – prva zelena garaža u Evropi!

Održiva budućnost -

Garaža "Obilićev venac" u Beogradu dobila je Parksmart sertifikat čime je postala prva "zelena garaža" u Evropi, a tim povodom juče je na njenom petom nivou postavljeno zvanično obeležje tog sertifikata – Parksmart plaketa. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao da je na ovaj način Srbija pokazala da u dobrim, pametnim i pozitivnim stvarima može da bude prva u Evropi.

foto: Beta

– Ovo je prva garaža u Evropi koja je dobila ovu vrstu sertifikata. Beograd već godinama pokazuje izuzetnu ekološku odgovornost, a za to ima mnogo primera. Ovo nije pitanje toga da li ćete biti prvi u Evropi i da li ćete dobiti sertifikat, već činjenica koja ukazuje da Beograd postaje energetski efikasan grad – kaže ministar.

On je naglasio da odgovornost prema životnoj sredini nije pitanje troška već ulaganje u budućnost, a onima koji misle da je ekologija trošak poručio je da će biti hiljade radnih mesta u oblasti zaštite životne sredine. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da je u julu prošle godine otvorena rekonstruisana garaža "Obilićev venac" i da je tada rečeno da je to najmodernija garaža u ovom delu Evrope.

– Za skoro godinu dana korišćenja ove garaže, pokazalo se da je građani zaista puno koriste i da je sve ono što smo radili prilikom njene rekonstrukcije imalo smisla – kaže Vesić i dodaje da garaža sada ima 804 parking mesta, solarne panele, punjače za vozila na električni pogon.

On je istakao da je ekologija, između ostalog, važna i progresivna grana industrije.

– Verujem da ćemo u budućnosti moći da zaposlimo mnogo više ljudi u ekologiji – rekao je Vesić i podsetio da je Grad Beograd već nabavio prvih pet elektroautobusa, a da je u planu da se u naredne četiri godine nabavi 220 autobusa, od čega će 80 biti na električni pogon.

On je naveo da je Beograd grad budućnosti, u kome treba da se razvijaju nove tehnologije, kreativne industrije, startapovi.

foto: Beta

– Beograd treba da bude grad u kome će se poštovati i štititi životna sredina, a ovo je jedan od koraka ka tome – dodao je Vesić.

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković je rekao da je pre pet godina, kad je stupio na tu funkciju, garaža "Obilićev venac" po preporuci Građevinskog fakulteta trebalo da bude zatvorena zato što je bila devastirana i u veoma lošem stanju.

– Učinili smo da garaža dobije sertifikat koji je nama veoma važan – dodao je on.

(Foto:Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track