PARTNERSTVO I ODRŽIVOST: Beč je najbolji grad za život na planeti
Foto: Regina Huegli

Ciljevi 11. i 17. Agende za održivi razvoj

PARTNERSTVO I ODRŽIVOST: Beč je najbolji grad za život na planeti

Održiva budućnost -

Na licu mesta Međunarodna okupljanja jačaju partnerstvo među državama i gradovima i bitan su uslov za realizovanje ciljeva Agende UN za održivi razvoj 2030.

BEČ - Gradovi jedni od drugih treba da uče, a najbolji način za to jeste da predstavnici gradskih uprava neguju dobre partnerske odnose, da prate inovativna urbanistička rešenja koja sprovode kolege, da razmenjuju znanje i iskustvo, a sve sa ciljem da poboljšaju svoje gradove, da u njima postignu održivost i da stanovnicima pruže što kvalitetnije uslove za život. Ovo je zaključak sa međunarodne konferencije posvećene održivom razvoju koju je organizovao grad Beč i 9. i 10. oktobra ugostio predstavnike partnerskih gradova u okviru svoje mreže inostranih kancelarija Eurocomm-PR, a na kojoj je prisustvovao i Kurir, kao mediji koji je u Srbiji lider u promociji održivog razvoja.

foto: Regina Huegli

Lokalni nivo Alena Sirka-Bred, šefica Grupe Evropa i međunarodnih poslova u Direkciji magistrata Beča, kaže da upravo ovakva okupljanja ojačavaju partnerstvo među državama i gradovima. - Ciljevi održivog razvoja Agende UN 2030. ne odnose se samo na globalni nivo već i na lokalni, na nivo samih gradova. Da bi se ovi ciljevi (SDG) ispunili, moraju da se osvajaju pojedinačno i u svim gradovima, drugačije neće moći da se ispune. Zato svaki grad mora da pronađe svoj način kako da ih realizuje. Ujedinjene nacije predstavljaju "majku" ciljeva iz agende i zato su odličan resurs od kog možemo dobijati informacije za njihovo sprovođenje - kaže Sirka-Bred.

foto: Regina Huegli

Bolji svet Svih 17 ciljeva iz Agende održivog razvoja 2030. imaju zadatak da promene svet i učine ga odgovornijim i boljim, istakao je Martin Nesirki, direktor informativne službe Ujedinjenih nacija u Beču.

1 / 6 Foto: Regina Huegli

- To su ambiciozni ciljevi i sve zemlje članice UN, njih 193, mora sarađivati da bi se to ostvarilo. Svi ljudi moraju dati svoj doprinos. Program UN za ljudska naselja zalaže se kroz Novu urbanu agendu (The New Urban Agenda), i to predstavlja putokaz za pretvaranje gradova u održiva područja. Upravo rezultati pokazuju da je Beč deveti put proglašen za grad sa najboljim kvalitetom života na svetu. To nam je dokaz da smo nešto postigli i inspiracija da i dalje radimo učinkovito - kaže Nesirki. Kao dobar primer za promociju održivosti, on je istakao aplikaciju SDG actions za mobilne telefone, koja pojedincima omogućava da se podrobno informišu na ovu temu.

foto: Regina Huegli

Važno mesto Poseta sedištu UN u Beču Učesnici međunarodne konferencije imali su privilegiju da posete sedište Ujedinjenih nacija u Beču, mesto gde predstavnici 193 države članica razmatraju najdelikatnija globalna pitanja i donose najvažnije odluke u svetu. Impozantna i monumentalna građevina deo je Bečkog međunarodnog centra, u kom je grupisano nekoliko velikih međunarodnih organizacija. Jedna od zanimljivosti jeste da se ovde čuva kamen sa Meseca koji je prikupio astronaut Džejms Irvin na misiji "Apolo 15". Kamen je težak pet kilograma i star oko četiri milijarde godina.

1 / 4 Foto: Regina Huegli

Kurir - dobar primer Mediji važan partner Projekat "Održivi razvoj - inspiracija za budućnost", koji je dnevni list Kurir pokrenuo početkom ove godine, prikupio je pohvale učesnika ove međunarodne konferencije. Florijan Peter Ivinjak, zadužen za strateške odnose pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), kaže da je uloga medija u promociji ciljeva održivog razvoja izuzetno značajna. - Mediji imaju ekstremno važnu ulogu i izvanredno je što vaš medij u Srbiji to radi. Evo prilike da naučimo nešto iz Beograda, poželeo bih da se to proširi i na Austriju i druge države i gradove. Sve pohvale - rekao je Ivinjak.

Silvija Slamnig/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track