GODIŠNJICA POVELJE: Ujedinjene nacije juče obeležile 73 godine od osnivanja
Foto: Profimedia

PORUKA Tima UN u Srbiji

GODIŠNJICA POVELJE: Ujedinjene nacije juče obeležile 73 godine od osnivanja

Održiva budućnost -

Ujedinjene nacije su juče obeležile 73. godišnjicu svoje osnivačke Povelje, a iz Tima UN u Srbiji tim povodom su poručili da podržavaju Srbiju u procesu reformi i realizaciji Ciljeva održivog razvoja iz Agende održivog razvoja do 2030. godine.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši je, navodi se u saopštenju Tima UN u Srbiji, rekla da napredak ka ostvarivanju razvojnih ciljeva iz Agende 2030 i evropske integracije predstavljaju nerazdvojive reformske procese usmerene ka boljem životu ljudi u Srbiji.

"Tim UN u Srbiji će nastaviti da pruža podršku građanima i građankama Srbije u prilagođavanju Ciljeva održivog razvoja nacionalnom i lokalnom kontekstu, u skladu sa aktuelnim procesom pridruživanja EU i pratećim reformama", istakla je Herši.

U saopštenju se ističe da Tim UN u Srbiji već pruža relevantnu stručnu i tehničku pomoć kroz Okvir razvojnog partnerstva za period 2016-2020. godine, koji je potpisan sa Vladom Srbije, u vrednosti od 170 miliona dolara.

Taj strateški okvir obuhvata oblasti dobre uprave, vladavine prava, razvoja socijalnih i ljudskih resursa, ekonomskog razvoja i zapošljavanja, životne sredine, klimatskih promena i otpornih zajednica, kao i kulture i razvoja.

Srbija je, piše u saopštenju, već izrazila nameru da 2019. godine predstavi svoj prvi dobrovoljni nacionalni izveštaj o ostvarivanju Agende 2030 na sastanku Političkog foruma na visokom nivou u Njujorku.

Povodom obeležavanja 73. godišnjice Povelje UN, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je države članice da se čvršće obavežu da će obnoviti narušeno poverenje, doprineti oporavku planete i čuvati dostojanstvo čoveka i čovečanstva.

Dan UN označava godišnjicu stupanja na snagu Povelje UN 1945. godine, podseća se u saopštenju u kom se dodaje da su ratifikacijom tog osnivačkog dokumenta od strane većine potpisnica, uključujući i pet stalnih članova Saveta bezbednosti, UN zvanično nastale.

Od 1948. godine 24. oktobar se širom sveta obeležava kao Dan Ujedinjenih nacija.

(Kurir.rs/Tanjug / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track