PRVI PUT U SRBIJI EKO-INOVATIVNO RECIKLIRANJE: Bakterije koje jedu plastiku da bi proizvele bioplastiku!
Foto: Privatna arhhiva

PRVI PUT U SRBIJI EKO-INOVATIVNO RECIKLIRANJE: Bakterije koje jedu plastiku da bi proizvele bioplastiku!

Održiva budućnost -

Odavno je poznato da mikroorganizmi mogu da prežive različite nepovoljne uslove sredine i da mogu da razgrađuju razne toksične materijale, kao i da akumuliraju biopolimere. Tim irskih naučnika predvođenih profesorom Kevinom O’Konorom (Univerzitetski koledž Dablin) ova dva korisna bakterijska procesa spojio je u jedan, i pronašao jedinstvene bakterije koje od plastičnog otpada kao što su PE tuberi prave nov biorazgradiv plastični materijal. Ovaj jedinstven inovativni proces u kome bakterije jedu istopljenu masu PE tuba i metabolišu ih u nov materijal koji je biorazgradiv, biokompatibilan i koji ima svoje tržište je prvi put primenjen u Srbiji, kao eko-inovativno rešenje za otpadnu plastičnu ambalažu iz proizvodnog procesa kompanije „Esensa d.o.o.“ iz Beograda.

Projekat koji se tiče konverzije otpladne plastike u bioplastiku, je realizovan kroz program “Zelenih inovacionih vaučera”, koji promoviše saradnju nauke i privrede, a pod pokroviteljstvom je Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Projekat je odobren u prvom pozivu, i uspešno realizovan pod rukovodstvom dr Jasmine Nikodinović Runić. „Esensa“ je u cilju smanjenja svog ekološkog otiska uočila izuzetan potencijal saradnje i angažovala svoj tim sastavljen od tehnologa Aleksandra Cvijovića i ekologa Diane Šević, pod rukovodstvom direktora sektora proizvodnje dr Jelene Smiljanić, da sprovedu projekat u saradnji sa dr Nikodinović Runić.

Problem plastičnog otpada u svetu je sve veći, imajući u vidu da se na globalnom nivou proizvede više od 350 miliona tona plastike. Neke zemlje, kao sto su Engleska i Irska, izvoze svoj plastični otpad, nakon što ga prikupljaju u reciklažnim kontejnerima. Drugi vid ‘reciklaže’ plastičnog otpada je sagorevanje radi dobijanja energije, što se radi u Švedskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj. Ovaj postupak generiše energiju, ali nije baš najčistiji. Za razliku od ovoga procesa, biotehnološki proces, primenjen tokom ovog projekta, sastoji se u termalnoj obradi plastičnog otpada bez prisustva kiseonika, koja generiše ulja i voskove, a mogu se koristiti delom kao gorivo, a delom kao hrana za mikroorganizme. Mikroorganizmi ovaj materijal tokom rasta pretvaraju u unutarćelijske granule tj. depoe biološkog polimera. Kada ovi depoi bioplastike čine oko 60% bakterijske ćelije, proces fermentacije se zaustavlja, a bioplastika se izoluje dobro razrađenom metodologijom. Dobijena bioplastika se naziva polihidroksialkanoat (PHA), i ima veoma dobre karakteristike, zahvaljujući kojima joj je i spektar primene veoma širok (od pakovanja do medicinskih implantanata). PHA je potpuno biorazgradiv, biokompatibilan i održiv materijal. Trenutno, na osnovu prikupljenih podataka, tim „Esense“ potpomognut timom naučnika razmatra načine dalje primene ovog rešenja za plastični otpad i razmatra mogućnost za proširenje saradnje.

Projektima kao što je „Zeleni inovacioni vaučer“ uspostavljena je dobra veza i saradnja nauke i privrede, što će u budućnosti potpomoći tehnološke inovacije i napredak u održivom razvoju u Srbiji.

(Promo - tekst / Foto:Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track