Dve decenije porodičnog uspeha
Foto: Promo

PRVIH 20 GODINA KOMPANIJa NECTAR

Dve decenije porodičnog uspeha

Održiva budućnost -

Kompanija Nectar u odlazećoj 2018. obeležila je 20 godina uspešnog poslovanja, generisala preko milijardu evra bruto dodate vrednosti i svojim poslovanjem podržala 5.500 radnih mesta u sistemu vrednosti u Srbiji u tom periodu.

Mihajlo Janković, direktor Nectar grupe, kaže da je put od dve decenije koji je iza njih zaista veliki i da im nikako nije svejedno kada pogledaju unazad. Ipak, veruje da je ovo tek prva uspešna faza ambiciozne kampanje u kojoj je kvalitet na prvom mestu.

Zdravi proizvodi

- Osnovna ideja i vodilja kod osnivanja kompanije bila je proizvodnja zdravih proizvoda. A tim pravcem nastavljamo i dalje. Dugoročno smo usmereni na razvoj proizvodnje organske hrane. Nectar će podići zasade organskog voća na površini od 114 hektara u okolini Vladičinog Hana koji će biti najveći u Srbiji. Naši planovi za budućnost su i širenje portfolija sa oznakom zaštićenog geo-porekla kako bi na ovaj način doprineli promociji lokalnih voćara i voća koje zaslužuje da bude zaštićeno kao lokalna tradicija, što nas i čini jedinstvenim u svetu - kaže Janković i dodaje da je plan da u narednih 20 godina ostvare viziju.

- Želimo da ostanemo kompanija koja neguje porodične vrednosti, da zadržimo poziciju regionalnog lidera, ali i da postanemo globalni igrač u proizvodnji sokova. Želimo da dostignemo 500 miliona evra godišnjeg prihoda. Da u našem sistemu vrednosti stvorimo pet milijardi evra bruto dodate vrednosti u Srbiji. Želimo da izvozimo u preko 100 zemalja širom sveta i da svaka druga jabuka koja ostane u Srbiji prođe kroz Nectar preradivačke kapacitete. Nastavićemo sa razvojem i intenzivnim ulaganjem u savremene tehnologije sa istim ciljem da nam i dalje u centru svih aktivnosti bude potrošač - podvukao je na kraju Janković.

Od malog porodičnog biznisa 1998. do regionalnog lidera u proizvodnji voćnih sokova 2018. godine, Nectar je prešao put dugačak 20 godina, obeležavajući jubilej impresivnim rezultatima:

Više od 10.000 farmera

Kompanija Nectar, lider u proizvodnji voćnih sokova u regionu, zapošljava preko 1.300 radnika, a sarađuje direktno ili indirektno sa više od 10.000 farmera. U 2017. konsolidovani prihodi Nectara dostigli su 107 miliona evra, a izvoz čini skoro 30% proizvodnje. Lider je na tržištu regiona u sokovima sa 22%. Osmi smo najjači brend na Valicon listi top 25 brendova u regionu eks-Ju, kojom dominiraju globalni brendovi. Veliki iskorak za srpsku privredu ova kompanija napravila je 2011. godine, kada je kupila i uspešno integrisala u sistem najveći brend bivše Jugoslavije u segmentu proizvodnje voćnih sokova - Fruktal. U sistemu Nectar grupa ima šest proizvodnih lokacija - tri u Srbiji, dve u Sloveniji i jednu u Makedoniji.

Kurir / E.K.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track