NASELJE ZEMUNSKE KAPIJE: Sve u skladu sa potrebama savremenog čoveka
Foto: Promo

BUDUĆNOST

NASELJE ZEMUNSKE KAPIJE: Sve u skladu sa potrebama savremenog čoveka

Održiva budućnost -

Na prostoru nekadašnje kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu Građevinska direkcija Srbije gradi naselje sa osam objekata

Na prostoru nekadašnje kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu, Građevinska direkcija Srbije gradi stambeno-poslovni kompleks Zemunske kapije, koji će imati osam objekata sa ukupno 1.700 stanova, odnosno 200.000 m2 stambeno-poslovnog prostora.

Naselje je formirano kao otvoreni blok sa slobodnostojećim objektima. Centralno mesto okupljanja u naselju biće trg, kome se pristupa kroz monumentalnu kapiju koja predstavlja simboličnu vezu sa nekadašnjim zemunskim dvorištima. Trg je projektovan sa pešačkim stazama, klupama i fontanom, a sa dve strane je oivičen lokalima.

Nove potrebe

- Imajući na umu potrebe savremenog čoveka, odlučili smo da na trgu i u okviru površine parka postavimo dva vaj-faj drveta koja će omogućiti bežični pristup internetu i punjenje mobilnih telefona - kažu u Direkciji.

Velika površina parka biće drugi centar okupljanja u naselju, namenjen stanovnicima koji žele mir i predah od svakodnevne gužve. Za najmlađe stanovnike naselja predviđena su dva dečja igrališta sa atraktivnim mobilijarom.

Obezbeđujući navedene sadržaje, želimo da vratimo tradicionalna druženja i okupljanja u zajedničkim dvorištima koja smo u užurbanoj svakodnevici zaboravili, a koja predstavljaju lepe običaje prošlih vremena, kada je tempo života bio drugačiji.

Arhitektura je spoj modernog i tradicionalnog. Objekti su projektovani sa fasadanim zidovima u sistemu sendvič-zida koji se, pored toga što zadovoljava termičke karakteristike, u praksi pokazao kao najdugotrajniji. Fasade su kombinovane s fasadnom opekom, karakterističnom za ovo podneblje, i modernim materijalima u strukturi drveta.

Energetska efikasnost

Prilikom projektovanja naselja, ispoštovani su svi zahtevi u pogledu energetske efikasnosti objekata. U stambenim objektima je predviđen daljinski sistem grejanja, uz mogućnost regulacije temperature unutar stanova i naplatu toplotne energije po utrošku. U cilju podizanja svesti o značaju uštede energije, predviđena je upotreba LED svetiljki za osvetljenje hodnika, stepeništa i ulaznih holova, uz mogućnost njihovog napajanja putem fotonaponskih sistema smeštenih na krovovima objekata.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira /Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja