RAST ODRŽIVIH IZVORA ENERGIJE JE INVESTICIJA U BUDUĆNOST: Zelena ekonomija je stub održivog razvoja
Foto: Vladimir Šporčić

samit amg

RAST ODRŽIVIH IZVORA ENERGIJE JE INVESTICIJA U BUDUĆNOST: Zelena ekonomija je stub održivog razvoja

Održiva budućnost -

Benefiti Svi veliki potrošači imaju zakonsku obavezu da štede energiju, a obnovljivi izvori mogu biti čak i jeftiniji od fosilnog goriva, poručili su učesnici trećeg panela „Growing green“.

Treba da koristimo više obnovljivih izvora energije i da povećamo energetsku efikasnost u kontekstu održivog razvoja u svim segmentima, a u tome je veoma važan spoj države, privrede i civilnog društva.

Ovo su bili samo neki od zaključaka iznetih na panelu „Growing green: Rast održivih izvora energije je direktna ekonomska korist i investicija u budućnost“, koji je održan na najvećem regionalnom samitu „Energetska bezbednost u regionu“, koji je organizovala kompanija „Adrija medija grupa“, pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva.

Obaveze potrošača

Na ovom panelu učestvovali su Milica Vukadinović iz GIZ, Bojan Bogdanović iz EBRD, Slobodanka Cucić iz „Apatinske pivare“ i Dušan Stojaković iz kompanije „Hemofarm“, ali i državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva Miloš Banjac, koji je podsetio sve prisutne da je Skupština Srbije 2013. godine usvojila Zakon o efikasnom korišćenju energije.

- Uveli smo sistem energetskog menadžmenta koji svim velikim potrošačima nameće obavezu, bilo da su iz javnog ili privatnog sektora, da počnu da štede energiju - rekao je Banjac.

Milica Vukadinović iz GIZ objasnila je da je u toku sprovođenje druge faze projekta čiji je cilj razvoj tržišta održive bioenergije u Srbiji.

- U prvoj fazi projekta naših programa, između 2014. i 2017. implementirali smo inovativne projekte i pokazali da su oni mogući. Na primer, projekat javno-privatnog partnerstva, gde je privatni partner investirao u novu opremu u Pirotu i prema ugovoru, u narednih 15 godina isporučuje toplotnu energiju. Biomasa ima ogroman neiskorišćeni potencijal, stoga je potrebno izgraditi ne samo kapacitete već i da prenesemo iskustva iz Nemačke. Veoma mi je drago da sada i u Srbiji možemo da prikažemo primere dobre prakse - rekla je Vukadinovićeva, dok je Bojan Bogdanović iz EBRD kazao da je za rezultate neophodan strateški pristup:

Fokus i efikasnost

- Zelena ekonomija je onda pravi pristup i fokus treba da se stavi na zelenu energetiku, obnovljive izvore i energetsku efikasnost. Postavili smo cilj da 2020. godine treba da 40 odsto projekata koje se sprovode u banci budu zeleni i polako, ali sigurno idemo ka tome. Vlada Austrije i EBRD zajedno su obnovili fond za obnovljive izvore u daljinskim sistemima grejanja i hlađenja, tj. daljinskim sistemima energetike, i buđenje obnovljive energije moglo bi da pomogne u svim oblastima energije i grejanja - rekao je Bogdanović. On je dodao da obnovljivi izvor energije može da ima istu ili čak i nižu cenu od sistema koji koriste fosilno gorivo.

Samit je okupio najveće državne zvaničnike u regionu, ministre iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Republike Srpske, ali i mnogobrojne eksperte, predstavnike institucija, organizacija i kompanija.

Konkurentni na globalnom tržištu

„HEMOFARM“, LIDER ODRŽIVOG RAZVOJA U SRBIJI

foto: Vladimir Šporčić

Kompanija „Hemofarm“ je stavila energetsku efikasnost u kontekst održivog razvoja i dala ovoj temi veliki značaj i zato smo postali lideri u održivom razvoju danas, rekao je Dušan Stojaković, menadžer za održivi razvoj i marketing u ovoj kompaniji.

- Pre sedam godina partner iz Holandije želeo je da sarađuje s nama, ali je problem bila neusaglašenost srpskih zakon sa zakonima Evropske unije. Pronašli su način da nas provere preko principa održivog razvoja. Nakon procene koju su izvršili, shvatili smo da smo i iznad evropskih proseka, odnosno da smo bili usaglašeni sa evropskim regulativama čak 98 odsto. To nam je dalo šansu da budemo konkurentni na globalnom tržištu i mi smo u međuvremenu postali lider u održivom razvoju - rekao je Stojaković.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju procena energetske efikasnosti na bazi održivih vrednosti - „Hemofarm“ je među 20 posto najefikasnijih kompanija u svetu.

- Mi ne stajemo tu i tražimo dodatni prostor za unapređenje. Proizvodnja iz godine u godinu raste u „Hemofarmu“, a pada potrošnja struje i prirodnog gasa. Primera radi, „Hemofarm“ ima električna vozila unutar kompanije, trudimo se da crpimo vodu iz sopstvenih resursa, 200 miliona naših pakovanja se proizvodi iz recikliranog kartona... Ipak, do svega toga ne bismo mogli da dođemo bez naših zaposlenih koji stalno daju svoje ideje. Formula da budemo još bolji je program operativne izvrsnosti, kancelarija za projektni menadžment i sektor održivog razvoja - rekao je Stojaković i zahvalio se organizatorima što su ovako važnu temu stavili u fokus javnosti.

Slobodanka Cucić, menadžerka korporativnih poslova „Apatinske pivare“

ZAPOSLENI SU AMBASADORI ENERGETSKE EFIKASNOSTI

foto: Vladimir Šporčić

Menadžerka korporativnih poslova „Apatinske pivare“ Slobodanka Cucić zahvalila je organizatorima što ovako važnu temu stavljaju na pijedestal.

- „Apatinska pivara“ je već deceniju jedan od lidera u energetskoj efikasnosti i primeni principa održivog razvoja. Veoma je važno što se uključuju i naši zaposleni, jer oni zatim postaju svojevrsni amabasadori energetske efikasnosti i u svom domu. Tako naše malo na kraju lanca postaje mnogo. Odbor za uštedu energije u pivari se sastaje jednom nedeljno i zaposleni daju ideje kako da na najefikasniji način trošimo energiju. Stručni tim bira najbolje ideje, a naredne godine se izdvajaju sredstva kako bi taj projekat zaživeo u praksi. Radom postrojenja za preradu otpadnih voda, pivara anaerobnim procesom dobija obnovljiv izvor energije - biogas. Zahvaljujući tom energentu, smanjujemo potrebu za snabdevanjem prirodnim gasom - rekla je Cucićeva.

Aleksandar Macura, fondacija ReS

ZELENU ENERGIJU PROIZVODE I GRAĐANI

foto: Vladimir Šporčić

- Najveći proizvođači obnovljive energije u Srbiji jesu građani. Oko 50 odsto sve obnovljive energije koje proizvedemo - napravimo sagorevajući ogrevno drvo u šporetima. Važno je što smo se okupili ovde da čujemo primere dobre prakse i šampione u održivom razvoju u privatnim kompanijama, a tu su i predstavnici države, što je veoma važno - rekao je Aleksandar Macura iz fondacije ReS, koji je bio moderator trećeg panela.

„Atlantic grupa“ Politika kvaliteta

ENERGETSKA EFIKASNOST VEĆA ZA 25 PROCENATA

foto: Promo

Osnov društveno odgovornog delovanja svake kompanije je činjenica da postane svesna važnosti i potrebe sopstvenog uticaja na unapređenje opštih društvenih uslova i životne sredine u kojoj posluje, pa je tako energetska efikasnost trajno opredeljenje i strateška postavka Atlantic Grupe, kako bi smanjila uticaj na životnu sredinu kroz racionalizaciju potrošnje energenata i vode, uz smanjenje otpada i recikliranje, generalno u svim svojim procesima.

Sistem energetskog menadžmenta (The Energy Management System-EnMS) koji je uveden 2015. Godine, predstavlja okvir za optimizaciju energetske efikasnosti Atlantic Grupe. EnMS je integrisan u sistem upravljanja kvalitetom svih proizvodnih kapaciteta. Bazira se na zahtevima međunarodnog standarda ISO 50001 i deo je politike korporativnog kvaliteta kompanije u cilju stalnog unapređenja i optimizacije svih procesa.

Posebna projekcija urađena je za poboljšanje energetske efikasnosti za kompanije u Srbiji, finansiranjem uz pomoć podrške EBRD-a, što je bio deo šire strategije sistemskog unapređenja svih proizvodnih procesa Atlantic Grupe i podrška regionalnih aktivnosti uz racionalnije korišćenje resursa i energije, smanjenja troškova, ali i zaštitu životne sredine.

Investiranjem u novu opremu u Atlantic Grupi u Srbiji omogućene su uštede u korišćenju električne energije i gasa, kao i potrošnje vode u proizvodnim procesima. U poslednjih nekoliko godina za pogone u Srbiji zbirno smo povećali energetsku efikasnost gotovo za 25 odsto, što su značajne uštede resursa, koje pratimo i o tome izveštavamo na godišnjem nivou kroz GRI izveštaje dostupno na našem sajtu. Konkretan primer energetskog menadžmenta je sve ono što smo uradili u proizvodnim pogonima samo u prošloj godini. Tako je na proizvodnoj lokaciji Grand kafe urađena zamena starih kotlova, energetski efikasnijim, a takođe je u toku pilot projekat praćenja energetske efikasnosti, digitalizacijom proizvodnih procesa i instalacijom specijalnih hardvera i softvera za efikasniju analitiku energetske potrošnje, što će automatski omogućiti značajne uštede. Takođe, u Soko Štarku - na lokaciji pogona Palanački Kiseljak za procese grejanja, omogućeno je korišćenje termalnih izvora i zemnog gasa kao obnovljive energije, u Soko Štarku na lokaciji u Beogradu urađeno je poboljšanje sistema za kontrolu potrošnje električne energije i prirodnog gasa, a u Igrošu u proizvodnji brenda Bakina tajna, modernizacijom sistema za hlađenje sa ciljem očuvanja vode za piće, uštedeće se 24000 kubnih metara vode godišnje, objasnio je Vladimir Čupić, direktor predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju.

Kurir.rs/J.Pronić/Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track