Đukić Dejanović predstavila izveštaj SRB o Agendi 2030
Foto: Tanjug/Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku

nacionalni izveštaj

Đukić Dejanović predstavila izveštaj SRB o Agendi 2030

Održiva budućnost -

Ministarka Slavica Đukić Dejanović predstavila je u Njujorku Prvi dobrovoljni nacionalni izveštaj Srbije o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj i tom prilikom istakla da je Srbija ovaj proces shvatila više nego pisanja jednog dokumenta

Prema njenim rečima, to je bilo sagledavanje međusobne saradnje i deljenje iskustava, izazova i primera dobre prakse između: državnih organa vlasti, jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, privrednih aktera, međunarodnih organizacija i ostalih partnera.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine predvodi delegaciju Srbije na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju koji se održava od 15. do 18. jula u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ona je istakla da centralni deo prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije čine stavovi mladih i ocena Stalne konferencije gradova i opština, kao svojevrsni jedinstven glas jedinica lokalne samouprave, saopšteno je iz ministarstva.

"Vizija održive budućnosti koju delimo sa našom decom i mladima zauzima glavnu ulogu u ovom izveštaju, jer će današnja deca i mladi biti nosioci društva i društvenih promena 2030. godine," istakla je ministarka i ukazala na značaj jedinica lokalne samouprave, kao aktera koji sprovođenjem Agende 2030 direktno utiču na donešenje boljitka svim građanima.

Tema ovogodišnjeg sastanka je "osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti, a 47 država članica Ujedinjenih nacija predstaviće svoje Dobrovoljne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, a među njima po prvi put i Srbija.

foto: Tanjug/Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku

Prof. dr Milorad Mijatović, predsednik Fokus grupe Narodne skupštine Republike Srbije za razvoj kontrolnih mehanizama za proces implementacije i nadzora nad sprovođenjem Ciljeva održivog razvoja osvrnuo se na aktivnosti koje je Narodna skupština sprovela u praćenju sprovođenja ciljeva u poslednje dve godine i najavio buduće aktivnosti.

"U narednom periodu, predstoje nam dve vrste aktivnosti. Sa jedne strane, to je animiranje javnosti putem sredstava javnog informisanja na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bismo ukazali na značaj valjane implementacije Ciljeva održivog razvoja (COR). Drugo, planiramo da otpočnemo kampanju po gradovima u Srbiji u kojoj će poslanici razgovarati, pre svega, sa mladima - od obdaništa, osnovnih, srednjih škola i fakulteta o značaju implementacije COR za njihovu budućnost, ali i sa lokalnim organima vlasti, udruženjima građana i medijima. želja nam je da čujemo i njihove potrebe i ideje, kako da napravimo od Srbije bolje mesto za život, rekao je Mijatović.

Tijana Čupić, omladinski delegat Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama najavila je film o stavovima mladih o COR, vrednovanju napretka u njihovom dostizanju i očekivanjima koje buduće aktivnosti žele da vide u njihovoj primeni koji je napravljen i prikazan u UN u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Srbiji.

Istog dana, ministarka Đukić Dejanović učestvovala je i u generalnoj debati u okviru Političkog foruma na visokom nivou. Zvaničnici su u debati ukazali na brojne izazove sa kojima se države suočavaju, u različitim delovima sveta u primeni Agende 2030, posebno one najmanje razvijene i naglasili potrebu neophodne političke posvećenosti i jačanja partnerstva sa javnim i privatnim sektorom, civilnim društvom i akademijom.

Ministarka je istakla da je sastanak bio prilika da se u sedištu Ujedinjenih nacija, uz prisustvo velikog broja predstavnika država članica i civilnog društva, ukaže na značaj implementacije COR i procesa evrointegracija u Srbiji.

foto: Tanjug/Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku

Đukić Dejanović je još jednom naglasila posvećenost Srbije sprovođenju Agende 2030 i ispunjavanju njenih ciljeva, kao i promovisanju značaja regionalne saradnje u ovoj oblasti. Ministarka je podsetila da je Srbija, u septembru 2018. godine, bila domaćin Subregionalne konferencije o promociji napretka zemalja u regionu u sprovođenju Agende 2030 koja je ocenjena kao izuzetno uspešna, postavljajući dobru osnovu za nastavak regionalne saradnje na putu dostizanja COR.

Na kraju dana, ministarka Đukić Dejanović je učestvovala, kao jedan od glavnih panelista, na pratećem događaju na marginama Političkog foruma na visokom nivou, u organizaciji Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), na temu rodno odgovornog budžetiranja.

,,Ako bi trebalo da izdvojim nešto po čemu je Srbija u regionu specifična i predstavlja primer dobre prakse to je rodno odgovorno budžetiranje koje smo uveli u javne finansije 2015. godine, navela je ministarka, posebno se osvrćući na indeks rodne ravnopravnosti koji je Srbija uvela 2016. godine kao jedina zemlja van Evropske unije.

foto: Tanjug/Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku

Između dva izveštajna perioda napravljen je veći pomak u poređenju sa evropskim prosekom, tako da je ovaj indeks u 2018. godini iznosio 55,8 poena.

"Cilj nam je da se rodna ravnopravnost u našoj zemlji i dalje unapređuje, posebno kada je u pitanju segment rada, odnosno nejednakih zarada za isti rad i vremena, jer briga o porodici, deci i bolesnom članu porodice najčešće uglavnom pada na žene, zaključila je ministarka.

Ovogodišnji Politički forum ocenjen je vrlo uspešnim, posebno imajući u vidu da je skup okupio veliki broj visokih zvaničnika. Učešće delegacije Republike Srbije, kao i predstavljanje prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja doprinelo je prepoznatljivosti naše zemlje kao odgovornog partnera, snažno posvećenog implementaciji Agende 2030 o održivom razvoju.

Tanjug.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track