GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOSTI: Inovativna rešenja iz Srbije sutra u parku Manjež
Foto: Promo

GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOSTI: Inovativna rešenja iz Srbije sutra u parku Manjež

Održiva budućnost -

Odgovoran odnos prema našoj planeti odgovoran je odnos prema našoj sadašnjosti i budućnosti naše dece. U toj akciji neophodno je angažovanje svih, javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i pojedinaca. U četvrtak, 10. oktobra, u parku Manjež, na svojevrsnom sajmu ideja, posetioci će imati priliku da vide i isprobaju neka od najinovativnijih i održivih rešenja iz Srbije.

U okviru “In The Zone” programa koji se održava u sklopu jednodnevnog događaja “Građani pokreću grad budućnosti / Re-imagining the city”, koji organizuje UNDP u saradnji sa Adria Media Groupom, posetioci će imati priliku da vide neke od inovativnih tehničko-tehnoloških rešenja i biznis modela kao i drugih održivih rešenja iz Srbije, koji će biti izloženi na ovom svojevrsnom sajmu ideja i inovacija:

Solagro

Solagro Smart Recycling je srpski startap koji se bavi stvaranjem i implementacijom pametnih sistema za reciklažu ambalažnog otpada koji na zabavan način, kroz igru, motivišu građane da recikliraju. Pored rešenja namenjenih građanstvu, Solagro je osmislio i digitalne “in-house” siteme za reciklažu prilagođene kompanijama i brendovima, pogodne za kancelarije, festivale, aktivacije i interne događaje. Solagro je dobitnik više priznanja za najbolju tehnološku inovaciju kako u zemlji tako i u inostranstvu. Kompanija sarađuje sa preko 30 klijenata među kojima su i najveći brendovi sveta za proizvodnju pića. Proizvodi Solagra su postavljeni u 10 zemalja sveta.

U parku Manjež, Solagro će predstaviti svoj pametan sistem za reciklžu limenki sa elementima igre i analizom podataka recikliranog materijala. Sistem čine pametna presa i mobilna aplikacija. Korisnici će kroz svojevrstan "user journey" moći da se uvere kako sistem funkcioniše, recikliraju svoje limenke i osvoje simbolične nagrade.

Predstavnici gradova i javnih preduzeća će moći da vide na portralu tok ambalažnog otpada sakupljenog u presama kao i sve neophodne podakte važne za optimizaciju proseca sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

Predstavnici kompanija će takođe na portalu moći da se uvere zašto je ovaj sistem pogodan i za njih kroz različite segmente pozicioniranja brenda i društveno odgovornog poslovanja.

Solagrov pametni sistem za reciklažu podržan je ove godine od strane Green For Growth Fonda iz Frankfurta i EU4 Energy.

Obučena za uspeh

Dress for Success Belgrade - “Obučena za uspeh” je deo međunarodne mrežne organizacije “Dress for Success World Wide” koja je osnovana 1997. godine od kada je pružila podršku ženama u više od 160 gradova u 30 zemalja, i pomogla je više od milion žena širom sveta.

Cilj programa je osnaživanje i pružanje podrške ženama iz ekonomsko i socijalno osetljivih grupa radi postizanja ekonomske nezavisnosti i ravnopravnosti, kao i pružanje podrške ženama u snalaženju u poslovnom ambijentu kroz kontinuiranu podršku obezbeđivanjem razvojnih alata za napredovanje.

Tokom 2018. godine, organizacija Dress for Success Belgrade je pružila kontinuiranu podršku u vidu edukativnih radionica za nezaposlene žene iz socijalno ugroženih grupa (učestvovalo je 25 žena, od čega se 6 žena zaposlilo do kraja 2018. godine). Radionice su se sprovodile u ciklusu od 9 programskih modula na kojima su osetljive i teško zapošljive kategorije žena stekle znanje neophodno da postanu konkurentnije na tržištu rada.

U parku Manjež, u četvrtak, biće predstavljeni neki od proizvoda ovog programa socijalnog preduzetništva u vidu holističkog pristupa ekološke održivosti i zaštite životne sredine, u kojem su učesnice programa većinom žene. Program se sastoji od proizvodnje ženskih torbi i nakita od kože i od restlova kože koja se prikuplja od malih i srednjih proizvodnih radnji za tapetarstvo i izradu kožnih proizvoda, kao i u saradnji sa modnim kreatorima i modnim kućama. Program, takođe, obuhvata proizvodni proces i ručnu izradu i restauraciju moderno dizajniranih E.K.O. taburea i stolova, komada nameštaja izrađenih od auto guma, u vidu reciklažnog proizvodnog procesa (nadciklaže – upcycling) u cilju cirkularne ekonomije i zaštite životne sredine.

Minipogon

Minipogon se bavi razvijanjem dostupnih tehnologija obrade otpadne plastike, koja bi inače ostala nedostupna za širu upotrebu usled licenci industrijskog sektora. Zajednički gradeći mašine kojima se od plastičnog otpada proizvodi završni proizvod (šreder, kompresor, ekstruder, injektor, itd) obezbeđuju se sopstvena sredstva za proizvodnju.

Lociranjem radionice u migrantskom kampu Krnjača, otvorena je mogućnost uključivanja u proces rada osobama koje nemaju mogućnost zaposlenja.

Do sirovina za rad – pored sakupljanja otpada iz sopstvene konzumacije i pomoći prijatelja, najvećim delom se dolazi otkupom ovog materijala od neformalnog sektora sakupljača – Romskih zajednica koje naseljavaju okolinu kampa.

Organizacija procesa rada, vođena na nehijerarhijskim principima u svim svojim segmentima uključuje konsultacije, diskusije i zajedničko donošenje odluka, pri tom obuhvatajući i refleksiju na to kako je sam proces vođen.

Kako definisati set vrednosti na način koji nije prevashodno finansijski? Kako se nešto što je više „hobi“ nego „rad“ može razumeti kao ekonomska aktivnost i time intervenisati u dominantnoj ekonomiji? Kako sa proizvodima ovih aktivnosti generisati različite ekonomske tokove i odnose? Kako uspostaviti nove logike vrednovanja? Svi napori usmereni ka traženju odgovora na ova pitanja, i ne samo njihova neposredna rešenja, koji su u postojećem okviru praktično nedostižni, za Solagro su takođe od velike vrednosti. Otvaranjem diskusija sa pojedincima i kolektivima uključenim u razvijanje sličnih praksi, kao i deljenjem iskustava u Solagru veruju da je moguće bolje artikulisati ozbiljnost i složenost problema s kojima se savremeni svet danas suočava, i podupreti razvijanja konzistentnijeg otpora rastućoj društvenoj nejednakosti, opštoj društvenoj i ekološkoj degradaciji, i potčinjavanju života kao takvog.

KNIToMANIA

KNIToMANIA kao ideja se može opisati kao spoj ekološke korisnosti i tradicionalne kreativnosti pletenja autentične za ove prostore. Ideja je pokrenuta sa željom da se napravi pozitivan uticaj na zajednicu i da se preko proizvoda deluje na promenu svesti i rešavanja ekološkog pitanja.

Proizvod po kome je KNIToMANIA prepoznatljiva je ranac, za izradu kojeg se potroši od 60 do 100 plastičnih kesa, a taj broj varira od veličine samog ranca ali i veličine, boje i kvaliteta kesa. S vremena na vreme, ubacuju se i neki malo drugačiji proizvodi kao što su korpice za ostavu, privesci, ukrasi za jelku, torbe i prostirke za podove.

KNIToMANIA kao koncept se na tržištu razlikuje jer u izradu svojih proizvoda uključuje plastične kese koje, zbog male količine materijala, nije isplatljivo reciklirati.

Proces reciklaže je najidealniji oblik da se ovi potencijalni zagađivači spreče da završe u prirodi. Pored ovog, ekološkog, u ideji leži i socijalni aspekt, odnosno želja da se u proces uključe starije osobe sa niskim primanjima koje su i društveno neaktivne.

Ideja nije nastala iz želje za stvaranjem tržišnog proizvoda nego iz želje za uključivanjem starijih i prikupljanjem kesa i da proizvodima koji će edukovati društvo na pravi način o ekologiji, reciklaži, zagađenju, kao i potreba da se svi uključe u borbi protiv zagađenja.

E prime

E prime je domaća kompanija koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom električnih vozila. Kompanija je za veoma kratko vreme postala lider u segmentu proizvodnje električnih bicikala, kako na domaćem tržištu tako i u regionu.

U lepezi proizvoda se nalaze više modela bicikala i tricikala, a u fazi razvoja se nalaze trotinet i lagani električni automobil, neki od kojih će biti izloženi u četvrtak u parku Manjež.

Program u parku Manjež je otvoren za javnost.

Više o događaju saznajte na: http://gradovi-buducnosti.adriamediagroup.com/in-the-zone-stage/

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track