MARIJA MITROVIĆ, DIREKTORKA ZA FILANTROPIJU I PARTNERSTVA TRAG FONDACIJE ZA KURIR: Želimo da stimulišemo dobročinstvo
Foto: Aleksandar Crnogorac

MARIJA MITROVIĆ, DIREKTORKA ZA FILANTROPIJU I PARTNERSTVA TRAG FONDACIJE ZA KURIR: Želimo da stimulišemo dobročinstvo

Održiva budućnost -

Kao i prethodnih godina, i ove godine konkurs za VIRTUS nagradu za filantropiju traga za svim pojedincima, kompanijama i malim i srednjim preduzećima koji su tokom 2019. godine činili dobra dela, podržavali neprofitne organizacije i inicijative i tako razvijali zajednice u kojima žive i posluju. Kroz ovu nagradu, Trag fondacija želi da stimuliše dobročinstvo, ispriča što više pozitivnih priča koje nas okružuju i tako ohrabri sve, koji to žele, da ovakve inicijative pokreću i podržavaju u budućnosti. Svi koji žele da se prijave mogu to učiniti na internet stranici VIRTUS nagrade, a rok za prijave je 20. februar ove godine.

Ko može da podnosi nominacije, tačnije, ko može da nominuje?

Za nagradu se mogu nominovati sve domaće i strane kompanije, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondacije i pojedinci. Njih mogu da nominuju svi zainteresovani građani, neprofitne organizacije, mediji, PR i marketinške agencije, a kandidati, naravno, mogu prijaviti i sami sebe i to, ni u kom smislu, ne utiče na konačnu odluku žirija.

Koje su kategorije nagrada, a koje propozicije konkursa?

VIRTUS nagrada se svake godine dodeljuje u 5 glavnih i nekoliko specijalnih kategorija. Kategorije namenjene poslovnom sektoru uključuju: Glavnu nagradu za doprinos na nacionalnom nivou, Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, Nagradu za mala i srednja preduzeća i Nagradu za dugoročno partnerstvo između profitnog i neprofitnog sektora. Od 2014. godine dodeljujemo i Nagradu za individualni doprinos filantropiji ali, kako u ovoj kategoriji uvek imamo i najveći broj prijava, žiri uvek dodeli i nekoliko specijalnih nagrada istaknutim pojedincima i kompanijama.

foto: Aleksandar Crnogorac

Koji su osnovni kriterijumi za proglašenje pobednika?

Žiri se u svom odlučivanju vodi nizom kriterijuma, pre svega je važno da je nominovana podrška otišla nekoj inicijativi od opšteg značaja i da je postigla neke konkretne i merljive rezultate u prethodnoj godini. Žiri potom razmatra i važnost te podrške za širu zajednicu, broj korisnika koji je obuhvatila i njene dugoročne efekte, a često se u obzir uzima i to da da li je ona bila samo jednokratnog karaktera ili se ponovila više puta u proteklom periodu. Kod poslovnog sektora se posebno vodi računa o reputaciji kompanije i preduzeća, kao i o tome da je doprinos predstavljao autentično ulaganje u zajednicu, pre nego marketinški alat za promociju firme u javnosti.

Ko se istakao među prošlogodišnjim dobitnicima?

Dobitnica Glavne nagrade za 2018. godinu je bila Banca Intesa za program namenjen ženskim preduzetnicama, dok je nagradu za malo i srednje preduzeće odneo Bosis iz Valjeva koji već duži niz godina pruža svebuhvatnu podršku institucijama i inicijativama u ovoj zajednici. Dobitnik glavne nagrade u kategoriji namenjenoj pojedincima je dobrotvor iz Kanade, penzioner Milomir Glavčić, koji već 7 decenija pomaže svoje sunarodnike u Srbiji a samo u prošloj godini je poklonio medicinsku opremu Opštoj bolnici u Kraljevu, gde je pomogao i otvaranje dečijeg vrtića. Među dobitnicima su i poštar Filip Filipović iz Kuršumlije koji organizuje humanitarnu pomoć za svoje najsiromašnije i najugroženije sugrađane, kao i mladi filantrop, Stefan Nikolić, koji je kroz akciju humanitarnih kafa u Vršcu i Novom Sadu prikupio 500.000 dinara za organizaciju NURDOR. I ove godine tragamo za mladim filantropima tako da se nadamo velikom broju prijava za dobročinitelje do 30 godina starosti.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track