Najnovije vesti

MARIJA MITROVIĆ, DIREKTORKA ZA FILANTROPIJU I PARTNERSTVA TRAG FONDACIJE ZA KURIR: Želimo da stimulišemo dobročinstvo
Foto: Aleksandar Crnogorac

MARIJA MITROVIĆ, DIREKTORKA ZA FILANTROPIJU I PARTNERSTVA TRAG FONDACIJE ZA KURIR: Želimo da stimulišemo dobročinstvo

Održiva budućnost

Kao i prethodnih godina, i ove godine konkurs za VIRTUS nagradu za filantropiju traga za svim pojedincima, kompanijama i malim i srednjim preduzećima koji su tokom 2019. godine činili dobra dela, podržavali neprofitne organizacije i inicijative i tako razvijali zajednice u kojima žive i posluju. Kroz ovu nagradu, Trag fondacija želi da stimuliše dobročinstvo, ispriča što više pozitivnih priča koje nas okružuju i tako ohrabri sve, koji to žele, da ovakve inicijative pokreću i podržavaju u budućnosti. Svi koji žele da se prijave mogu to učiniti na internet stranici VIRTUS nagrade, a rok za prijave je 20. februar ove godine.

Ko može da podnosi nominacije, tačnije, ko može da nominuje?

Za nagradu se mogu nominovati sve domaće i strane kompanije, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondacije i pojedinci. Njih mogu da nominuju svi zainteresovani građani, neprofitne organizacije, mediji, PR i marketinške agencije, a kandidati, naravno, mogu prijaviti i sami sebe i to, ni u kom smislu, ne utiče na konačnu odluku žirija.

Koje su kategorije nagrada, a koje propozicije konkursa?

VIRTUS nagrada se svake godine dodeljuje u 5 glavnih i nekoliko specijalnih kategorija. Kategorije namenjene poslovnom sektoru uključuju: Glavnu nagradu za doprinos na nacionalnom nivou, Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, Nagradu za mala i srednja preduzeća i Nagradu za dugoročno partnerstvo između profitnog i neprofitnog sektora. Od 2014. godine dodeljujemo i Nagradu za individualni doprinos filantropiji ali, kako u ovoj kategoriji uvek imamo i najveći broj prijava, žiri uvek dodeli i nekoliko specijalnih nagrada istaknutim pojedincima i kompanijama.

foto: Aleksandar Crnogorac

Koji su osnovni kriterijumi za proglašenje pobednika?

Žiri se u svom odlučivanju vodi nizom kriterijuma, pre svega je važno da je nominovana podrška otišla nekoj inicijativi od opšteg značaja i da je postigla neke konkretne i merljive rezultate u prethodnoj godini. Žiri potom razmatra i važnost te podrške za širu zajednicu, broj korisnika koji je obuhvatila i njene dugoročne efekte, a često se u obzir uzima i to da da li je ona bila samo jednokratnog karaktera ili se ponovila više puta u proteklom periodu. Kod poslovnog sektora se posebno vodi računa o reputaciji kompanije i preduzeća, kao i o tome da je doprinos predstavljao autentično ulaganje u zajednicu, pre nego marketinški alat za promociju firme u javnosti.

Ko se istakao među prošlogodišnjim dobitnicima?

Dobitnica Glavne nagrade za 2018. godinu je bila Banca Intesa za program namenjen ženskim preduzetnicama, dok je nagradu za malo i srednje preduzeće odneo Bosis iz Valjeva koji već duži niz godina pruža svebuhvatnu podršku institucijama i inicijativama u ovoj zajednici. Dobitnik glavne nagrade u kategoriji namenjenoj pojedincima je dobrotvor iz Kanade, penzioner Milomir Glavčić, koji već 7 decenija pomaže svoje sunarodnike u Srbiji a samo u prošloj godini je poklonio medicinsku opremu Opštoj bolnici u Kraljevu, gde je pomogao i otvaranje dečijeg vrtića. Među dobitnicima su i poštar Filip Filipović iz Kuršumlije koji organizuje humanitarnu pomoć za svoje najsiromašnije i najugroženije sugrađane, kao i mladi filantrop, Stefan Nikolić, koji je kroz akciju humanitarnih kafa u Vršcu i Novom Sadu prikupio 500.000 dinara za organizaciju NURDOR. I ove godine tragamo za mladim filantropima tako da se nadamo velikom broju prijava za dobročinitelje do 30 godina starosti.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja