UJEDINIMO SE ZA DOBROBIT ONIH KOJI SU NAJRANJIVIJI! U teškim vremenima, pomoć "Za život" je presudna!
Foto: Shutterstock

Paket „Za život“ Akcija Kurira, Grada Beograda i Banke hrane

UJEDINIMO SE ZA DOBROBIT ONIH KOJI SU NAJRANJIVIJI! U teškim vremenima, pomoć "Za život" je presudna!

Održiva budućnost -

Mislimo na druge U ovim vremenima pomoć je najznačajnija, zato je važno da privatni sektor uputi donacije kako bi pomoć stigla u prave ruke

Oni su često onaj nevidljivi deo društva, od kojih većina nas okreće glavu i sklanja pogled.

Time, naravno, ne umanjujemo njihovo postojanje, već samo pokazujemo sopstveno nesnalaženje u komunikaciji s njima - osobama sa invaliditetom i decom sa smetnjama u razvoju.

Baš zato su Kurir, Grad Beograd i Banka hrane u akciji „Za život“, koju smo zajednički pokrenuli, smatrali da je baš njima potrebno najpre pomoći. Sada kao društvo u celini imamo šansu za popravni ispit iz ljudskosti, da uvidimo njihove potrebe i na njih odgovorimo koliko možemo.

foto: Shutterstock

Činjenica jeste da smo svi pogođeni širenjem koronavirusa, ali moramo da mislimo i na hiljade sugrađana kojima, nažalost, ovo nije jedina nedaća. To je razlog što prehrambeno-higijenski paketi „Za život“ idu njima. Javni poziv i apel privatnom sektoru upućujemo svakodnevno - neki su veoma brzo odreagovali, ali ima mnogo onih koji još oklevaju. Nadamo se, ne zadugo.

Donatori, i vi se uključite

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za Kurir da je akcija „Za život“ dobar primer kako zajedno mogu da sarađuju udruženja, mediji, Grad Beograd, Banka hrane i donatori. - Preko centara za socijalni rad dosad smo primili 3.103 prijave za pakete od osoba sa invaliditetom i roditelja dece sa smetnjama u razvoju, ali računamo da će tih prijava biti oko 10.000. Nadamo se da ćemo uz pomoć donatora uspeti da obezbedimo pakete za sve one kojima su oni u ovim teškim trenucima nužni - uveren je Vesić.

foto: Nemanja Nikolić

Gradska sekteratarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević „u ime Grada Beograda zahvalila je svim udruženjima koja učestvuju s nama zajedno u ovoj akciji“. - Dosad nam se prijavilo više od 20 udruženja, a ovom prilikom pozivam sve zainteresovane građane iz ove kategorije, kao i roditelje dece sa smetnjama u razvoju da se prijave ili preko svojih udruženja, ili preko odeljenja centara za socijalni rad, koja postoje na svakoj opštini. Želimo da svima pomognemo i u ovakvoj situaciji kada se preduzimaju teške mere kako bi se sačuvalo zdravlje naših korisnika, omogućićemo da svako kome je potreban paket osnovnih životnih namirnica to i dobije. Ovo je primer odgovorne socijalne politike i partnerskog odnosa između Grada Beograda i civilnog sektora - navodi Stanisavljevićeva i precizira da je njihov „cilj da zajedničkim radom poboljšamo položaj osoba sa invaliditetom, kao i da olakšamo njihovo svakodnevno funkcionisanje u Gradu Beogradu, pogotovu kad je u pitanju vanredno stanje u našoj zemlji“.

foto: Sonja Spasić

Podrška je dobrodošla

Mirko Gojić, predsednik Upravnog odbora Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, ističe da je „u ovim teškim vremenima za sve nas, a posebno za osobe sa autizmom i njihove porodice, svaki vid podrške dobrodošao“. - Mnogi roditelji su kod kuće sa svojom decom i veoma teško mogu da odu po osnovne životne potrepštine, a da ne govorimo o čekanju ispred apoteke kako bi došli do zaštitnih sredstava. Hvala sponzorima i gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, koji nas je prepoznao i obezbedio nam pakete podrške u vidu osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava - ističe Gojić.

Direktor Humanitarne organizacije Dečje srce Goran Rojević kaže da u „danima u kojima celo društvo sopstvene potrebe zadovoljava na poseban način možemo na trenutak razumeti kako je osobama sa smetnjama u razvoju, za koje često kažu da su osobe sa posebnim potrebama“. - Oni nemaju posebne potrebe, već imaju posebne načine za rešavanje potreba, koje su iste kao i kod svih nas. Njima je to svakodnevica, a nama je to vanredno stanje. Promena navika, vanredne okolnosti i uvođenje u nove aktivnosti kod osoba sa smetnjama u razvoju najčešće prave nelagodu, nervozu, agresiju usmerenu prema sebi i drugima - ističe Rojević.

Dušan Trojanović, predsednik Udruženja distrofičara Beograda, navodi da će se namirnice dostavljati u skladu s propisanim higijenskim merama, te da će vozači tog udruženja s volonterima biti angažovani u ovoj humanitarnoj akciji. - Apelujemo na sugrađane da poštuju uputstva lekara i odluke koje država donosi u interesu svih nas. Ljudima narušenog zdravlja, koji imaju hronična oboljenja poput neuromišićnih bolesti, čak i „obična“ prehlada može da nanese ogromnu štetu po zdravlje - poziva Trojanović.

Dilbera Sarajlić, sekretarka Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Beograda, ističe da su se i oni priključili našoj akciji. - Savez je udruženje koje se već sedam decenija zalaže za bolji život i prava osoba s posledicama cerebralne i dečje paralize na teritoriji Beograda. U ime svojih članova zahvaljujem Sekretarijatu, Gradu Beogradu, Kuriru i Banci hrane što i u ovim izazovnim vremenima misle i brinu o osobama sa invaliditetom - rekla je Sarajlićeva.

foto: AMG

SVAKO PONAOSOB ZA DOBROBIT SVIH

Uključite se u akciju "Za život"!

Solidarnost i pomaganje ugroženih nikada nisu imali veći značaj!

Sve društveno odgovorne kompanije koje žele da pomognu i priključe se akciji "Za život" to mogu učiniti putem imejla zazivot@adriamedia.rs.

Time ćete nam pomoći da ubrzo sakupimo 8.000 paketa, koliko ćemo podeliti u prvoj turi. Samo zajedno možemo do cilja kome težimo – da uspemo da prikupimo I podelimo oko 30.000 paketa “Za život”!

Kurir / Jelena Vukić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track