OBJAVLJEN E-KUVAR ” MOJA KUHINJA BEZ OTPADA”: Preuzmi kreativni e-kuvar sa receptima i savetima
Foto: AMG

OBJAVLJEN E-KUVAR ” MOJA KUHINJA BEZ OTPADA”: Preuzmi kreativni e-kuvar sa receptima i savetima

Održiva budućnost -

E-kuvar sa receptima i savetima kako smanjiti kuhinjski otpad kreativnom upotrebom preostalih sastojaka izrađen je nakon nagradnog konkursa „Moja kuhinja bez otpada“ organizovanim na društvenim mrežama tokom uskršnjih i prvomajskih praznika.

E-kuvar sa receptima i savetima učesnika konkursa možete pogledati i preuzeti na linku

U nagradnom konkursu objavljenom u okviru projekta “Izazov za upravljanje bio-otpadom” tokom tri nedelje trajanja učestvovalo je više od 60 korisnika društvenih mreža Fejsbuk i Instagram.

Učesnici su predložili kreativna rešenja za smanjenje otpada nastalog u procesu kuvanja, podelili svoje recepte za obroke napravljene od viška namirnica, dali savete za smanjenje otpada u domaćinstvima, kao i za upotrebu otpada od hrane za druge svrhe, na primer poput organskog đubriva za kućne biljke.

Svake nedelje tročlani žiri je birao najkreativnije predloge, a pobednicima su dodeljene nagrade, kao i učesnicima koji su dali poseban doprinos širenju svesti o značaju smanjenja otpada od hrane. Pored pojedinaca, nagrađeni su i Osnovna škola „Ljuba Nešić“ iz Zaječara i Ekološka predškolska ustanova „Stonogica“ iz Sremske Mitrovice.

Konkurs su organizovali Ambasada Švedske u Srbiji i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, da bi ukazali na problem nastanka otpada od hrane i započeli razmenu ideja kako bi smanjili količinu te vrste otpada..

Razlaganjem organskog otpada, kada se on nađe na nesanitarnim deponijama, nastaje metan, veoma zapaljiv i štetan gas sa efektom staklene bašte, koji negativno utiče na klimatske promene. Trećina hrane proizvedene u svetu ne stigne do trpeza već se odbaci u selekciji nakon proizvodnje, u prodajnim lancima ili prilikom kupovine. Više o značaju ovog problema možete pročitati u predgovoru e-kuvara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track