SEM FABRICI, ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI, O ENERGETSKOJ TRANZICIJI: Cilj treba da bude Zelena agenda
Foto: Marina Lopičić

Re-set summit

SEM FABRICI, ŠEF DELEGACIJE EU U SRBIJI, O ENERGETSKOJ TRANZICIJI: Cilj treba da bude Zelena agenda

Održiva budućnost -

Iako su neophodna velika sredstva za prelazak na OIE, može se početi i od manjih stvari - svakodnevne recikaže, upravljanja otpadom, smanjivanja broja automobila

Povezivanje zelene ekonomije i uspešnog tržišta nisu u suprotnosti, poručio je ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici.

On je na početku digitalnog serijala ZELENA EKONOMIJA-PODIZANJE VREDNOSTI TRŽIŠTA SRBIJE konstatovao da je Srbija napravila značajan pomak ka obnovljivim izvorima energije te da ugalj pripada prošlosti, kao i da su analize pokazale da su TE na ugalj na zapadnom Balkanu najveći zagađivači.

- Ako stavite klimu na vrh agende, to iziskuje veća sredstva iz budžeta i traje dugo, a Srbija je u tome na niskoj startnoj poziciji. Međutim, Zelena agenda je dala podsticaj i ubrzanje na ovom polju - rekao je EU diplomata dodavši da se to vidi i iz zaključaka nedavnog samita u Sofiji, gde se Srbija obavezala na ovakvu zelenu agendu.

Fabrici je naglasio da vidi da politička volja u Srbiji postoji, ali da su neophodna i velika sredstva za to, ali može se početi i od manjih stvari - svakodnevne recikaže, upravljanja otpadom, smanjivanja privatnih automobila, više putovanja javnim prevozom...

On je naglasio i da se ugalj može zameniti zelenijim izvorima poput gasa ili biomase, s ciljem da energetski izvori budu što raznovrsniji, ali i da dolaze iz raznih izvora kako bi Srbija imala stalnu energetsku bezbednost. Fabrici je istakao i da, kad Srbija pristupi EU, imaće mnogo bolje i povoljnije uslove za kupovinu gasa i niže cene.

Fabrici je dodao da EU insistira na tzv. 4 slobode: sloboda kretanja, usluga, roba i kapitala, što znači da bi diploma Srbije trebalo da važi, recimo, u BiH i obrnuto.

Kurir.rs/ Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track