Tiče me se - Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem
Foto: Shutterstock

Tiče me se - Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

Održiva budućnost -

Povodom obeležavanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, po drugi put pokreće kampanju „Tiče me se“, kako bi doprineo stvaranju društva koje ne toleriše nasilje prema ženama. Ove godine kampanja je usmerena na podsticanje šire okoline da pruži podršku ženama koje su u situaciji nasilja u porodici ili u partnerskom odnosu.

Kampanja #TičeMeSe obratiće se direktno komšinicama i komšijama, koji su često, i pre bliskih prijatelja i članova porodice, prvi svedoci toga da je žena izložena nasilju.

Podsećamo da je nasilje u porodici ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice, i da u Srbiji, u proseku, svakih 7 do 10 dana jedna žena bude ubijena u kontekstu nasilja u porodici.

Strepnja za sopstvenu i bezbednost dece, ekonomska zavisnost od partnera, strah od osude društva, samo su neki od razloga što žene ne govore o nasilju i ostaju u odnosu u kome su mu izložene. U trenutnoj situaciji globalne zdravstvene krize, mere za sprečavanje širenja epidemije Covid-19 mogu predstavljati dodatnu prepreku da žene nasilje prijave i potraže odgovarajuću pomoć.

Tretiranje nasilja kao privatnog problema, odnosno nemešanje, nasilnici mogu da shvate kao potvrdu da imaju pravo da ga čine. Zato je za žrtve važno da znaju da u njihovoj blizini postoji neko kome mogu da se obrate za pomoć i podršku, kao i da se nasilnicima pošalje poruka da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Nasilje u porodici ne utiče samo na neposredne žrtve, već i na njihovu decu, širu porodicu, i na celu zajednicu - tiče se svih nas.

Kampanji #TičeMeSe i ove godine su se pridružile mnoge javne ličnosti koje će na društvenim mrežama, putem video snimka, pozvati komšije da reaguju na nasilje i budu podrška ženama u svojoj okolini.

Kako bi građankama i građanima pomogao da prepoznaju kada je žena u njihovoj okolini izložena nasilju, i kako bi ih osnažio da na njega reaguju, UNDP je pripremio informativni poster, koji sadrži najvažnije informacije o problemu nasilja prema ženama i načinima da se nasilje prijavi i obezbedi pomoć i podrška ženama i njihovim porodicama. Poster u formatu za štampu se može preuzeti na linku.

Iako se najčešće dešava iza zatvorenih vrata, nasilje u porodici je krivično delo. Svako ko sumnja da se nasilje dešava može to da prijavi policiji, anonimnim i besplatnim pozivom na broj 192 ili 0800 100 600, dok je za informacije i podršku, svakog radnog dana od 10 do 20 sati, dostupan SOS telefon Autonomnog ženskog centra: 0800 100 007.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna kampanja koja se obeležava u preko 100 država sveta. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Prepoznajući da su za rešavanje problema nasilja nad ženama potrebni sistematski i kontinuirani napori, UNDP u Srbiji već deset godina sprovodi programe koji su usmereni na poboljšanje zakonske zaštite i usluga podrške za žene koje su izložene nasilju, uz informisanje o neprihvatljivosti nasilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track