Kompanija Dijamant AD ima i specijalne proizvode, važne za celu planetu
Foto: Promo

Kompanija Dijamant AD ima i specijalne proizvode, važne za celu planetu

Održiva budućnost -

„Hrana se ne baca“, kaže naš narod, a toga se pridržavamo i mi u kompaniji Dijamant AD, koja je najveći proizvođač biljnih ulja, masti i margarina. Osim hrane za ljude, proizvodimo u velikoj meri i hranu za životinje, ali i specijalne proizvode zahvaljujući kojima uspevamo da čuvamo životnu okolinu i ne ugrožavamo prirodne ekološke sisteme.

Održivi razvoj i cirkularna ekonomija su osnov poslovanja Dijamanta AD, koja je ne samo lider u industriji hrane, već i društveno odgovorna kompanija. Profit je važan ali ne i najvažniji. Na prvom mestu su nam visok kvalitet proizvoda i njihova zdravstvena bezbednost, ali i nastojanje da u našoj proizvodnji ima što manje ostataka i otpada. To postižemo tako što stvorene materije, koje se nalaze u lancu ishrane, u potpunosti iskoristimo.

Konkretno, hrana koja nije pogodna za ljude može biti sirovina za proizvodnju hrane za životinje. Ono što nije ni za životinje, kao i ostaci svih tih proizvoda, postaju sirovina za dobijanje energije. Ta sirovina se naziva biomasa, a energija dobijena na taj način je obnovljiv izvor, onaj koji je osnov cirkularne ekonomije i održivog razvoja.

foto: Promo

Osim energije, materije iz ove grane industrije mogu biti i dragocena sirovina za kompostiranje - prirodnu razgradnju organske materije. Proizvod dobijen na taj način je sličan humusu, nema neprijatan miris i može se koristi kao organsko đubrivo.

Ovim putem se potpuno zatvara ciklus kruženja organske materije - počev od njive i farme, preko prerade hrane do dobijanja resursa koji će biti osnova za ponovno dobijanje ratarskih kultura na njivi. I sve tako u krug...

Dijamant AD, kao društveno odgovorna kompanija u cilju sprovođenja cirkularne ekonomije poseduje i tri posebna sistema za bolje upravljanje vodama, što je istovremeno omogućilo i bolje tretiranje organskih materijala koji dospevaju u te vode.

Sistem procesne vode, na primer, koristimo za proizvodnju sirovine od koje se dalje pravi hrana za životinje. S obzirom na to da u procesne vode dospevaju značajne količine proizvoda na bazi biljnih ulja za ljudsku upotrebu, izuzimanjem tih materijala iz te vode i njihovom daljom obradom dobijaju se masne kiseline ili kisela ulja. Od toga dalje nastaju različiti proizvodi hemijske industrije, kao i hrana za životinje. Takođe, masne kiseline se mogu proizvoditi i od takozvanih uljnih taloga, ali se i sami uljni talozi mogu koristiti u prehrani životinja.

Suncokretova ljuska, koja ostane tokom prerade suncokreta, isto ulazi u sastav hrane namenjene životinjama, zatim kao biomasa za dobijanje električne energije, ali se koristi i prilikom proizvodnje organskog đubriva.

Osim što mi u Dijamantu upotrebljavamo ostatake proizvoda iz redovnog procesa rada, proizvodi koji dobiju status otpada takođe predstavljaju dragocen izvor organskih materija za energiju. Zbog toga od gotovo svih velikih trgovinskih lanaca koji posluju u Srbiji, Dijamant preuzima sopstvene proizvode sa isteklim rokom trajanja ili ako, iz bilo kog razloga, nisu više pogodni za promet kao hrana. Oni se, potom, šalju u biogasna postrojenja za dalju preradu.

Na taj način se krug zatvara i ponovo pokreće. Na taj način kompanija Dijamant AD posluje odgovorno, pre svega čuva okolinu jer samo jednu prirodu imamo i moramo je negovati kao dragocenost, kao pravi dijamant.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track