Vujović: „Zelenim“ akcijama brinemo o životnoj sredini
Foto: Ministarstvo zaštiteživotne sredine

Vujović: „Zelenim“ akcijama brinemo o životnoj sredini

Održiva budućnost -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas potpisivanju ugovora o saradnji između „Zber banke“, JP „Srbijašume“ i Nacionalnim parkom „Fruška gora“, na osnovu kojeg će u narednom periodu biti zasađeno više od 20.000 stabala na planinama Suvobor i Rudnik, u Beogradu i u parku „Fruška gora“.

Akcija je deo inicijative banke da posadi po jedno drvo za svaki i-mejl kojim klijent dobije elektronsko umesto obaveštenja na papiru. Ministarka Vujović je pohvalila ideju „Zber banke“ i poručila da je to dobar primer koji bi mogao da podstakne i druge društveno odgovorne kompanije da misle „zeleno“ i sprovode akcije koje za cilj imaju očuvanje životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine
foto: Ministarstvo zaštiteživotne sredine

- Sadnja drveća je od izuzetnog značaja za kvalitet vazduha, a svako novozasađeno stablo dragocen je prirodni resurs i proizvođač kiseonika. Кada je reč o novim zasadima, ministarstvo na čijem sam čelu je u ovoj godini već sprovelo konkurs za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina, kroz koji smo dodelili 100 miliona dinara u 38 lokalnih samouprava. Soko Banju smo, primera radi, podržali sa 10,5 miliona dinara, a Vrnjačku Banju sa osam miliona dinara za nove zasade. Priboj, Čačak i Niš dobili su od države po oko 3,5 miliona dinara, a Кosjerić dva miliona. I brojni su primeri gradova i opština koje smo na ovaj način podržali, kako bi ozelenili parkove, igrališta za decu, školska dvorišta i druge javne površine – rekla je Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine
foto: Ministarstvo zaštiteživotne sredine

Prema njenim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine planira i nove konkurse, kako bi podržalo ekološki odgovorne lokalne samouprave.

- Briga o prirodi je ozbiljan posao i u tom poslu državi znači svaka podrška, a ova inicijativa je pravi primer kako privatan sektor može da učini mnogo za zdraviju životnu sredinu i jačanje svesti građana o značaju ove važne teme – rekla je Vujović.

Predsednica Izvršnog odbora Marijana Vasilesku, pozvala je i ostale klijente da se pridruže i ostave saglasnost da primaju obaveštenja elektronskim putem, a za svaki i-mejl, banka će zasaditi po jedno drvo.

Govoreći o značaju ove akcije, v.d. direktor JP „Srbijašume“ Igor Braunović je izjavio da to preduzeće uvek sa radošću dočekuju ovakve inicijative i da su „Srbijašume“ tu da ih podrže.

- Mi svi imamo isti cilj, a to je povećanje pošumljenosti Srbije na 42 odsto kako bi dostigli evropski nivo. Srbija je sada na 30 odsto, a JP „Srbijašume“ može taj procenat da poveća još za samo jedan odsto, jer toliko je preostalo za pošumljavanje na područjima kojima mi gazdujemo. Ono što nam predstoji je da zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zajedno sa svim zainteresovanim kompanijama podstaknemo građane i vlasnike privatnih parcela da se priključe pošumljavanju, jer jedino tako možemo dostići željeni nivo pošumljenosti. Drago mi je da smo sa Sberbank dogovorili da ta banka bude prva koji će u narednom periodu pokrenuti ovakvu akciju sa svojim klijentima – izjavio je Braunović.

- Predstojeća saradnja sa Sberbank je za nas iz Nacionalnog parka Fruška gora svojevrsni nastavak akcije pošumljavanja, ali i znak prepoznavanja pravih vrednosti, kao i potrebe za udruživanjem i podrškom. Ovom prilikom izrazili bi iskrenu zahvalnost Ministarstvu zaštite životne sredine na čelu sa ministarkom Irenom Vujović, kao i našim prijateljima i partnerima iz Sberbank Srbija na podršci u jačanju svesti javnosti o značaju zaštite i unapređenja životne sredine – rekao je Peđa Vukolić, pomoćnik direktora JP „Nacionalni park Fruška gora“ na današnjoj konferenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja