GDE JE NOVAC - NOVAC KAO INVESTICIJA ZAJEDNICE: Srbiji pohvale za digitalizaciju
Mihailo Vesović, Ivan Nikolić i Bojan Stanić, Foto: Screenshot

PANEL 1

GDE JE NOVAC - NOVAC KAO INVESTICIJA ZAJEDNICE: Srbiji pohvale za digitalizaciju

Održiva budućnost -

Prvi panel onlajn konferencije Re-set bio je posvećen aktuelnoj ekonomskoj situaciji i pozicioniranju i šansama privrede Srbije na regionalnom i svetskom tržištu.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović na početku panela naglasio je da je Srbija u specifičnoj situaciji jer nema razvijeno finansijsko tržište i ukazao na važnost digitalizacije i cirkularne ekonomije.

- Država mora da napravi prvi korak kroz industrijsku politiku i da pogura te teme. Kompanije bi onda morale da nabave novu tehnologiju. Sistem obrazovanja takođe mora da se redefiniše i usmeri ka kompanijama da bi dobile ljude koji će upravljati u narednim godinama. Važno je da smo zakoračili u taj proces - rekao je Vesović i dodao da je nedostatak ljudskog kapitala najveći problem.

On je ukazao da je kovid kriza poslednjih meseci naterala mnoge građane da se digitalizuju, a to sad treba da se preslika i na biznis.

- Nama je potreban novi instrument poput državne razvojne banke i ta naša mana bi brzo mogla da se pretvori u veliku prednost - naglasio je on.

Direktor za naučnoistraživački razvoj Ekonomskog instituta dr Ivan Nikolić takođe je ukazao da nam je potreban „zeleni plan“, koji je od ključne važnosti.

- Nema spasonosnog rešenja koje je potpuno tačno, a to je jasno posle ove kovid krize, jer vidimo da se mnoge zemlje odriču liberalizacije i privatizacije i čak radikalno štite svoje ekonomije - rekao je Nikolić, koji smatra da težište treba da nam bude na digitalizaciji i cirkularnoj ekonomiji.

- U oblasti digitalizacije napravili smo velike pomake i čak su stigle pohvale od Evropske komisije - dodao je on i upozorio da nam je veliki problem to što nam ekonomija u velikoj meri počiva na fosilnim gorivima.

Nikolić je za kraj panela rekao da Srbiju i evrozonu u narednih godinu dana čekaju veliki izazovi.

- Ne smemo da dozvolimo sebi luksuz da narušimo ekonomsku makroekonomsku stabilnost - zaključio je Nikolić.

Moderator panela je bio pomoćnik direktora za strateške analize i baze podataka u PKS Bojan Stanić.

ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE

Šansa za region

Vesović se osvrnuo i na značaj regionalne saradnje za Srbiju:

- Naše kompanije su sačuvale veliki deo starog tržišta. Regionalne inicijative imaju za cilj da se očuva slobodni protok ljudi i robe. Važna je i inicijativa stvaranja zajedničkog investicionog prostora. Jedan od prvorazrednih ekonomskih interesa je stvaranje tržište od 18 miliona ljudi, jer kao Srbija nismo dovoljno atraktivni.

Kurir.rs/ Foto: screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track