RE-SET SAMIT: Srpska ekonomija već dostigla nivo pre pandemije
Foto: screenshot

održiva budućnost

RE-SET SAMIT: Srpska ekonomija već dostigla nivo pre pandemije

Održiva budućnost -

Razvoj domaće privrede ne sme da stane, ali mora biti ekološki potpomognut i
orijentisan, poručila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na onlajn konferenciji Adrija medija grupe

Srbija je na pandemiju koronavirusa delovala preventivno, te će naša ekonomija pretkrizni nivo dostići već u ovom tromesečju, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na drugoj onlajn konferenciji ovogodišnjeg Re-set samita.

Otvarajući konferenciju, čija je tema bila „Zelene finansije - zelena i slobodna ekonomija“ a koju je organizovala Adrija medija grupa, guvernerka je poručila da razvoj domaće ekonomije ne sme da stane, ali da mora biti ekološki potpomognut i orijentisan.

Ciljano i odmereno

- Ključno je to što nismo čekali da nastane ekonomski udar krize, nego smo delovali preventivno, ciljano i odmereno, ne štedeći resurse, ali i ne trošeći ih uzalud. Naša ekonomija u celini bi trebalo da pretkrizni nivo dostigne u ovom tromesečju - rekla je Tabakovićeva na početku izlaganja.

Ona je istakla da su uporedo sa oporavkom svetske privrede sve glasnije globalne poruke da treba da zaštitimo životnu sredinu, ali da svest o tome ne treba da imaju samo nosioci javnih politika već i svi građani. Tabakovića smatra da zaštita životne sredine treba da bude jedan od prioriteta naše zemlje, ali da to ne znači zatvaranje fabrika ili odustajanje od otvaranja novih.

- Zato je važno da omogućimo da se razvoj nesmetano odvija, ali na ekološki zdraviji način - poručila je guvernerka.

Ona je dodala da su rastući problemi životne sredine sve vidljiviji i sve veći izazov.

Ozelenjavanje planete

- Sve su glasniji pozivi na ozelenjavanje planete. Traži se efikasan način na koji će biti finansijski kažnjavano korišćenje štetnih gasova. Finansijska tržišta su iznedrila i nove zelene instrumente, poput zelenih obveznica, koje su usmerene prema održivim projektima koji čuvaju životnu sredinu - navela je guvernerka i naglasila da vlade i finansijske institucije širom sveta zajedno prave velike korake u zaštiti životne sredine.

Ozelenjavanje domaće ekonomije je, prema njenim rečima, važno, ali treba da pazimo da ne potpadnemo pod uticaje aktuelnih trendova, već da dobro analiziramo prostor i korist delovanja.

Greenwashing

- Moramo biti sigurni da će prilagođavanje naše ekonomije biti izvedeno na pravi način. NBS intenzivno prati dešavanja na ovom polju i neće dozvoliti „greenwashing“, to jest da se sredstva namenjena ekološkim projektima koriste za druge namene. Razvoj domaće ekonomije, koji se sve više zasniva na proizvodnji i izgradnji infrastrukture, ne sme da stane, već treba da bude ekološki potpomognut - rekla je Tabakovićeva i zaključila:

- Delujmo zajednički, svako u svom domenu, da zaštitimo sebe i druge.

POKREĆEMO DIJALOG

Do novembra 21 konferencija

Adrija medija grupa planira da do novembra održi 21 onlajn konferenciju posvećenu najvažnijim temama - ekonomiji, obrazovanju i zdravstvu. Ponovo pokrećemo dijalog na ključne teme za zdraviju budućnost zemlje i regiona, i to sa eminentnim domaćim i stranim stručnim i institucionalnim predstavnicima.

TRI PORUKE GUVERNERKE

  • Svesni smo značaja očuvanja životne sredine i potrebe da se svi akteri ponašaju odgovorno i delaju ekološki prihvatljivije
  • Svaka aktivnost treba da bude pažljivo odmerena i precizno usmerena kako bi koristi nadvladale negativne efekte
  • Razvoj domaće ekonomije ne sme da stane, već da bude ekološki potpomognut i orijentisan

Kurir.rs/ foto: screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track