MONETARNA I FISKALNA POLITIKA NA ČELU ZELENOG I DIGITALNOG OPORAVKA: Ulažemo tri puta više novca u zelene projekte
Velimir Lukić, Nikola Dragašević, Ognjen Popović, Dejan Dević, Marko Janković, Foto: screenshot

PANEL 1

MONETARNA I FISKALNA POLITIKA NA ČELU ZELENOG I DIGITALNOG OPORAVKA: Ulažemo tri puta više novca u zelene projekte

Održiva budućnost -

Rast zelene ekonomije je u punom zaletu kako u svetu tako i u Srbiji, poručio je v. d. pomoćnik ministra finansija iz Sektora za finansijski sistem Ognjen Popović na prvom panelu jučerašnje Re-set konferencije.

- Rebalans budžeta predviđa ulaganja u taj sektor, a sredstva su uvećana sa osam na 24 milijarde dinara u odnosu na prethodni budžet. Konačno imamo i portfolio zelenih projekata, tako da možemo da izađemo na tržište zelenih obveznica - naveo je Popović i naglasio da Srbija prati nove finansijske tehnologije i da traži kvalitetna rešenja.

- Za mlade IT kompanije sada je velika prilika u kriptotokenima - rekao je on.

Direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS Nikola Dragašević na početku panela rekao je da je odgovornost za zaštitu životne sredine na svima nama i da je poslednjih godina pojačan trend pozivanja na smanjenje emisije štetnih gasova i manje zagađivanje.

- Finansijske institucije duže od decenije pozivaju na ozelenjavanje ekonomije. Formirana je mreža od 100 centralnih banaka i finansijskih institucija koje su uključene u taj projekat - rekao je Dragašević, koji se posebno osvrnuo na zelene obveznice.

- Jedina razlika u odnosu na tradicionalne obveznice je samo u nameni prikupljenih sredstava, koja se skupe prodajom obveznica, a koje bi trebalo da se koriste za ozelenjavanje ekonomije. Zelene obveznice sve više utiču i na kreditni rejting zemlje. Sve više investitora pita da li postoje zelene obveznice - rekao je Dragašević i dodao da će Srbija verovatno u skorijoj budućnosti imati zahteve od međunarodnih institucija da emituje zelene obveznice.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Marko Janković rekao je da je promena regulative bila samo dobar početni korak, na koji sad treba da se nadovežu odgovorni potezi kompanija.

- Na tržištu imamo, recimo, banke koje ne žele da daju kredite društveno neodgovornim kompanijama. Naš cilj je da odgovornim kompanijama pomognemo. Očekujem za nekoliko meseci formiranje prvih alternativnih investicionih fondova i očekujem dodatnu podršku u saradnji sa međunarodnim institucijama - naveo je Janković i naglasio da strategija razvoja tržišta kapitala treba da pomogne kompanijama da ostvare rast:

- Tradicionalni izvori finansiranja nisu dovoljno fleksibilni, pa smo pokušali da olakšamo mladim kompanijama da dođu do inovativnih izvora finansiranja. Mlade kompanije će imati i mogućnost da tokenizuju svoje poslovanje jer je postojeća regulativa pravljena za mejnstrim kompanije.

Moderator prvog panela bio je vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Velimir Lukić.

DIGITALNA IMOVINA

Vreme anonimnosti kriptovaluta je prošlo

Generalni direktor Direkcije za zakonodavno-pravne poslove NBS Dejan Dević podseća da Zakon o digitalnoj imovini i prateći akti treba kompletno da urede tu oblast.

- Vreme anonimnosti kriptovaluta i digitalne imovine je odavno prošlo na globalnom nivou. Zakon će prepoznati i „rudaranje“ kriptovaluta. Jedna od novina je i investicija u digitalne tokene. Zakon nudi značajne mogućnosti za razvoj tržišta - rekao je Dević i podsetio da Zakon o digitalnoj imovini stupa na snagu od juna.

Kurir.rs/ Foto: screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track