SIVA EKONOMIJA SPREČAVA IZGRADNJU NOVE INFRASTRUKTURE ZA EKONOMSKI OPORAVAK: "Satelit“ spasao 420 miliona poreskog prihoda
Saša Ranđelović, Ana Jović, Stefan Kovačević, Ivan Miletić, Zoran Daljević, Goran Pekez, Foto: screenshot

PANEL 2

SIVA EKONOMIJA SPREČAVA IZGRADNJU NOVE INFRASTRUKTURE ZA EKONOMSKI OPORAVAK: "Satelit“ spasao 420 miliona poreskog prihoda

Održiva budućnost -

Akcizna politika dala je odlične rezultate u suzbijanju sive ekonomije u sektoru duvanske industrije, izjavio je direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za zapadni Balkan Goran Pekez na drugom panelu jučerašnje Re-set konferencije.

Akscizni kalendar

- Akcizni kalendar je produžen do 2025, međutim, prema nekim istraživanjima, oko 15 odsto tržišta je ostalo u sivoj zoni, iako je vidan napredak u borbi protiv sive ekonomije. Mi smo se poslednjih godina fokusirali na projekat „Satelit“, koji snima sve zasade duvana i tako dolazimo do onih neprijavljenih. Rezultat toga je 620 tona uništenog zasada, a broj legalnih zasada je istovremeno porastao za 10 odsto. Za četiri godine spaseno je 420 miliona poreskog prihoda - naveo je Pekez.

Savetnik ministra finansija Ana Jović je navela da su posledice sive ekonomije posebno loše po privredne subjekte koji posluju legalno.

- Trenutno u saradnji s Naledom pripremamo novi nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije. Prioritet je da i ove godine smanjimo poresko opterećenje rada - rekla je Jovićeva i dodala da je Zakon o elektronskom fakturisanju trenutno u skupštinskoj proceduri, kao i da se planira proširenje obuhvata sezonskih radnika nalik na sektor poljoprivrede.

Direktor Predstavništva Atlantik grupe za Srbiju i direktor Centralnih finansija za Srbiju i Severnu Makedoniju Atlantik grupe Zoran Daljević je rekao da, prema prošlogodišnjim istraživanjima, 20 odsto privrednika radi u sivoj zoni i da su najveći problem rad na crno bez plaćanja doprinosa i nelegalna preduzeća koja nisu registrovana.

- To narušava položaj privrednika koji plaćaju obaveze i ulažu u opremu. Građani moraju da znaju da time što kupuju u prodavnici i uzimaju račun dobijaju i potvrdu kvaliteta i pomažu državi - rekao je Daljević i dodao da je važna kontrola inspekcijskih službi.

- Internet trgovina je napravila bum u 2020. godini i to je jedan od segmenata koji bi mogao da doprinese smanjenju sive ekonomije - smatra on.

Ivan Miletić, predsednik Saveza za fer konkurenciju, NALED, smatra ohrabrujućim to što je država prepoznala i ozbiljno se pozabavila problemom sive ekonomije.

Ispunjeni ciljevi

- Ispunjeno je više od 70 odsto ciljeva iz Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i svaka čast državi na tome. Do kraja godine planiramo da radimo na unapređenju sistema finansijske konsolidacije i na zakonskom regulisanju fleksibilnih oblika rada. Zanimljiv primer je sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, 2017. godine smo imali samo 3.000 prijavljenih radnika, koje ste morali da prijavite na šalteru, što vam je trošilo vreme i novac, a sad možete putem aplikacije da prijavite radnika na nekoliko dana i da regulište sve obaveze sa svog gazdinstva - naveo je Miletić.

Moderator panela je bio vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Saša Ranđelović.

Kurir.rs/ Foto: screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track