onlajn panel

RESET SAMIT NA KURIRU Moguće uvođenje vaučera za odmor za mlade koji su primili cepivo OD 21. JUNA OKUPLJANJA SAMO ZA VAKCINISANE?

Održiva budućnost -

RE-SET SUMMIT 2021!

Nastavljamo da se bavimo najvažnijim temama za život građana: ekonomijom, obrazovanjem i zdravstvom. Od maja do novembra biće održana 21 konferencija na kojima pokrećemo dijalog za zdraviju budućnost zemlje i regiona i to sa eminentnim domaćim i stranim stručnim i institucionalnim predstavnicima.

Tema današnje konferencije na temu zdravstva je IMUNIZACIJA!

Na početku današnje konferencije učesnicima se obratio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Činjenica je da su vakcine jedno od najznačajnijih naučnih dostignuća naše civilizacije. Da su pronalaskom i primenom vakcina pobeđene, iskorenjene ili stavljene pod kontrolu mnoge teške bolesti, koje su odnosile milione života. A danas, možda i više nego ikada u istoriji, čitav svet prati dostignuća medicinskih nauka koje su posvećene pronalasku i primeni novih vakcina protiv kovida-19.

I upravo u takvom teškom i istorijskom vremenu, Srbija stoji ponosno među državama sveta, jer je lider u imunizaciji protiv kovid-19, što je nesumnjivo izuzetno ostvarenje, imajući u vidu složenost samog postupka masovne imunizacije sa jedne strane, i istovremeno globalne teškoće u pogledu nabavke, distribucije i primene vakcina, world wide.

Ponosni smo što smo u prethodnih nekoliko godina naš zdravstveni sistem izgradili i razvili tako da je sposoban, i kadrovski, i infrastrukturno da u istom trenutku zbrine blizu 10.000 građana obolelih od korona virusa, a da na vakcinalnim punktovima vakcinišemo nekoliko desetina hiljada građana.

To su dostignuća koja našu zemlju danas svrstavaju u red najrazvijenijih i medicinski najosvećenijih država sveta. Ali to je, pre svega, uspeh naših zdravstvenih radnika, koji su istinski junaci modernog vremena.

Na kraju, želim da istaknem da su ovakvi stručni skupovi, naučno utemeljene razmene mišljenja i iskustava, poput ove koju organizuje Adria Media Group, najbolji način da se predstave iskustva naše zemlje u uspešno realizovanoj imunizaciji, ali istovremeno građanima jasno i nedvosmisleno predoče svi odgovori i objasne sve nedoumice - rekao je Lončar.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek na početku obraćanja naglasio je da je predsednik Aleksandar Vučič imao ključnu ulogu u procesu imunizacije.

- Nastavićemo sa imunizacijom i tokom leta. Želimo da se do jeseni približimo kolektivnom imunitetom. Očekuju nas bolja vremena nego što je to bilo prošle godine. Želim da se posebno zahvalim građanima starijim od 64 godine i apelujem na mlade od 18 do 30 godina da se vakcinišu - rekao je Đerlek.

RE-SET SUMMIT
foto: Printscreen/Kurir

Vakcina je prema njegovim rečima jedini spas od kovida.

- To je naša jedina šansa da izađemo iz pandemije. Moramo da radimo na motivaciji i promociji vakcinacije kod mladih. Nadam se da će mladi shvatiti koliko je to važan zadatak i da će nam pomoći da dođemo do kolektivnog imuniteta. Treba svi zajedno da pokažemo solidarnost i da utičemo jedni na druge da dođemo na 60-70 odsto vakcinisanih punoletnih građana kako bismo usppstavili kontrolu nad pandemijom - kaže Đerlek.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović naglasio je na početku obraćanja da je vakcina važna jer ne postoji ništa efikasnije što može da nas zaštiti od korona virusa.

- Moraćemo da živimo sa koronom kao što sada živimo sa gripom. To znači da ćemo vakcine koristiti narednih godina - rekao je Popović.

Ministar je naglasio da stručnjaci već sada razmišljaju o koktelu vakcina "sputnjik ve" i "Astra-Zeneka" i da smatraju da bi takva kombinacija najbolja zaštita od kovida.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od 100.000 građana koji su primili "sputnjik ve" i to najbolje govori o bezbednosti vakcine.

Popović je naglasio važnost suvereniteta u proizvodnji vakcina.

- Ako ne budete imali svoju proizvodnju vakcina, kad vam budu najpotrebnije, nećete ih imati - rekao je ministar Popović i najavio za jul dolazak delegacije ruskog Instituta "Gamalej" koji je razvio "sputnjik ve".

PANEL 1: VAKCINA JE VAŽNA

Kako funkcioniše vakcina? Zašto je važna za pojedinca, a zašto za zajednicu? Važnost razmene direktnih i preciznih podataka

Učesnici panela su bili prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida Vlade Republike Srbije, prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i dr sci.vet.med. Milanko Šekler, virusolog i imunolog, koordinator rada Nacionalne referentne laboratorije Republike Srbije za avijarnu influencu, groznicu Zapadnog Nila i druge bolesti u Veterinarskom specijalističkom institutu "Kraljevo".

Moderator je bila novinarka Adria Media Group Jelena Spasić.

TOK PANELA:

Tiodorović je na početku panela naglasio značaj vakcinacije i to posebno obaveznih dečijih vakcina.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Srbija spada među zemlje koje su prve počele sa vakcinacijom. Naša vojska je primila vakcinu protiv tifusa pre proboja Solunskog fronta - rekao je Tiodorović.

Šekler je napomenuo da je glavna stvar kod vakcinacije edukacija građana koja prema njegovim rečima ne može da se uradi na brzinu.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Nismo mi jedina zemlja gde je nestao dečiji i naučni program. Sada kad treba da edukujete stanovništvo naravno da to malo teže ide - rekao je Šekler i naglasio da ne očekuje četvrti talas pandemije bez obzira na mutirane sojeve virusa.

Tiodorović je dodao da su studije pokazale da novi sojevi ipak ne povećavaju smrtnost i naglasio da su najveći problem mladi kod kojih je procenat vakcinacije ispod 20 odsto, a koji će tokom leta posećivati festivale.

Janković se na početku obraćanja osvrnuo na dramatičnu situaciju u KC Niš proteklih meseci.

- Posle ovoliko izgubljenih života mi nije bitno da li će neko dobiti patike ili majicu za vakcinaciju. Mislim da je važno da od septembra recimo imamo naučne emisije kako bi mladi ljudi spoznali značaj vakcinacije - rekao je Janković.

Dodao je da je u KC Niš vakcinisano oko 95 odsto medicinskog osoblja.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Ne da mi mira činjenica da imao proporcionalni pad brojki i u Crnoj Gori i BiH iako nemaju toliki broj vakcinisanih kao mi. Nije dobro da sada tvrdimo da smo uradili dobar deo posla - rekao je Janković.

Tiodorović je napomenuo da je za kolektivni imunitet potrebno najmanje 60-70 odsto vakcinisanih.

- Jedini način da utvrdimo kakav nam je imunitet jeste nacionalna studija. Moraju rezultati da budu na tapetu naučne kritike - rekao je Tiodorović.

Istraživanje bi prema njegovim rečima moglo da krene već od avgusta, a trajalo bi minimum tri meseca.

Kampanja prema mladima, kako profesor Tiodorović kaže, mora biti drugačija.

- Mora da se zasniva na tome da će moći lagodnije da žive. Na utakmice i koncerte treba da idu vakcinisanu, ali šta sa onima koji nisu mogli da se vakcinišu iz nekog razloga - rekao je Tiodorović i dodao da kontrola epidemioloških mera mora i dalje biti oštra.

Šekler je saglasan da nacionalna studija treba da prođe naučnu debatu pre objavljivanja.

- Smatram da je pošteno da IT kompanije, koje su zabeležile ekstra profit tokom pandemije, sada doniraju mladima tablete ili ajpodove. Može i jednom nedeljno da bude neko izvlačenje i da se dele nagrade - navodi Šekler.

Janković je najavio da KC Niš uskoro izlazi iz kovid sistema.

- Smatram da je relaksacija koju imamo zapravo samo posledica sezonskog kretanja virusa. Tako je svuda u Evropi iako je procenat vakcinacije neravnomeran. Moramo da iskoristimo leto da se pripremimo - navodi Janković.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

Tiodorović je upozorio i da tokom vakcinacije ne smeju da nam ostanu "džepovi".

- Pobedu nad koronom može da proglasi samo SZO - rekao je profesor Tiodorović i naglasio da neke škole bez obzira na postojeće epidemiološke mere već organizuju proslavu mature.

Treća doza će prema njegovim rečima biti neophodna ako nacionalna studija tako pokaže.

- Virus će ostati u populaciji. Možda ćemo kao kod sezonskog gripa morati svake godine da primamo vakcinu - kaže Tiodorović.

Šekler je podsetio na situaciju u Izraelu gde dnevno imanje od 10 novozaraženih i naglasio da mora da se pređe brojka od 60 odsto vakcinisanih da bi se osetili benefiti.

- Postoje restorani gde ne mogu da uđu nevakcinisani i to govori u kom pravcu treba da se ide. Moj savet je da treba da se kombinuju vakcine. Na državama je da pronađu koja kombinacija im odgovara. Tako dobijamo najbolju i mnogo dugotrajniju zaštitu - kaže Šekler.

Janković je za kraj panela naglasio da je naučno dokazano da postoji vakcina koja je manje efikasna od drugih.

- Dajte da pripremimo ljude koji su vakcinisani "sinofarmom" da će možda radi svog i zdravlja nacije morati da prime treću dozu - rekao je Janković.

PANEL 2: NACIONALNI PLAN IMUNIZACIJE - RAZMIŠLJAJMO KAO KOLEKTIV

Na koji način možemo iskoreniti virus? Da li je stopiran plan vakcinacije u svetu poremetio i odložio efekat vakcinacije? Na koji način mogu da reaguju oni koji se nisu vakcinisali ili ne smeju biti vakcinisani? Šta možemo očekivati u budućnosti?

Učesnici panela su bili doc. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja i prim. dr Predrag Kon, savetnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida Vlade Republike Srbije.

Moderator je takođe bila novinarka AMG Jelena Spasić.

TOK PANELA:

Đerlek je na početku panela rekao da ga raduje činjenica da će biti ostvaren cilj da do kraja juna bude više od 50 odsto vakcinisanih građana.

- Brine nas neravnomerna raspoređenost odaziva građana na vakcinaciju - rekao je Šekler i precizirao da je u populaciji od 18 do 30 godina samo 16 odsto vakcinisanih.

Verica Jovanović je rekla da je teško proceniti šta nas očekuje na putu ka kolektivnom imunitetu.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Različite su pretpostavke stručnjaka u svetu koliko je vakcinisanih potrebno za kolektivni imunitet. Važna je i interakcija sa regionom. Prema nekim procenama 80 odsto vakcinisanih građana je potrebno. Naš zadatak je i dalje da se radi na imunizaciji - kaže Jovanović.

Kon se na početku obraćanja osvrnuo na nepoštovanje mera.

- Dan D je 21. jun. Tada se može očekivati ozbiljno popuštanje mera i da će biti moguća veselja i slično. Ne smem da prejudiciram, ali do tada je svako nepoštovanje mera neprihvatljivo. Ti ljudi rade protiv svoje države - rekao je epidemiolog.

Nalazimo se prema njegovim rečima u prirodnom spuštanju aktivnosti virusa na celom kontinentu.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Nije to samo sreća. Imamo respektabilan broj od 45 odsto vakcinisanog građana. Za kolektivni imunitet je potrebno 80 odsto. Nije to nedostižno. Među građanima ima dosta onih koji su preležali koronu pa trenutno imaju prirodni imunitet - rekao je Kon.

O mladih prema njegovim rečima zavisi kako ćemo živeti i kakve ćemo ubuduće imati epidemiološke mere.

- Trebalo bi da 21. juna budu dozvoljena okupljanja samo onih koji su vakcinisani ili su preležali bolest u prethodna tri meseca. Važna je prethodna javna rasprava o tome da li to predstavlja diskriminaciju građana ili ne. Organizatori Egzita su recimo jasno rekli da neće dolaziti oni koji nisu vakcinisani - otkrio je Kon plan Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Đerlek se osvrnuo na stimulaciju mladih da se vakcinišu.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Bez masovne vakcinacije mladih ne možemo izaći iz pandemije. Moj lični stav je da je država uradila mnogo. Trebalo bi da sada mi građani uradimo nešto za državu. Predložio bih da se vakcinisanim mladim ljudima dozvoli da posećuju utakmice. Apelovao bih i na kompanije da novčano ili odmorima motivišu svoje radnike. Mladi vole putovanja pa možda nije loše ni uvođenje vaučera za odmor ili odeću i obuću. Možda čak i besplatnih stipendija ili popusta za udžbenike od 50 odsto - navodi Đerlek i dodaje da mlade treba stimulisati i podelom telefona i laptopova.

Kon je napomenuo da takve mere Krizni štab može samo da predloži.

- Mladi su pandemiju dočekali totalno nespremno. Ništa ne znaju o tome - navodi epidemiolog.

Jovanović je rekla da četvrti talas zavisi od našeg ponašanja i pojave novih sojeva virusa.

- Do mutacija dolazi tamo gde ima najviše zaraženih ljudi. Ako sada dođemo u kontakt sa novim sojevima, neće uspeti da se šire, ako je dovoljno ljudi vakcinisano - rekla je Jovanović i dodala da T ćelije pamte da su bile u kontaktu sa virusom i da mogu da proizvode antitela dugo posle infekcije.

Kon je naglasio da će se virus sigurno vratiti u svojoj sezoni i da je samo pitanje da li će napraviti talas.

Reset 2021
foto: Kurir Printscreen

- Vakcinacija deluje na sve mutacije koje su se do sada pojavile. Što se tiče javnog zdravlja sve je vrlo jasno. Najozbiljnija mera koja je trenutno na snazi je zabrana javnog okupljanja. Može prirodno da se stekne kolektivni imunitet, ali godine su potrebne za to - kaže Kon i dodaje da ćemo maske moći da skinemo tek kad broj novozaraženih bude jednocifren.

Đerlek je naglasio da želimo mirniju jesen i da do tada moramo da imamo minimum 60 odsto vakcinisanih.

- Nemojte da čekamo nove sojeve. Građani treba da što pre prime vakcinu i to je jedini način da izađemo iz pandemije - rekao je Đerlek.

Vreme će pokazati, navodi Jovanović, da li je potrebna i treća doza vakcine.

- Stručna preporuka svetskih stručnjaka biće primenjena i u Srbiji - kaže Jovanović.

Kon je uveren da je kod nas već prisutan indijski soj.

- Ako smo vakcinisani, nema prostora da se širi, ali ako previše čekamo nemamo barijeru. Poruka je sledeća: Mladi, vakcinišite se, zbog sebe, zbog svojih roditelja, zbog Srbije! Krizni štab će predložiti stimulacije za mlade - najavio je Kon.

Đerlek je za kraj panela rekao da sve zavisi od građana Srbije i da možemo da se vratimo u normalne okolnosti za nekoliko meseci čim dostignemo kolektivni imunitet.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track