VAKCINACIJA

IMUNIZACIJA: Mladi, vi ste na potezu!

Održiva budućnost -

Da bismo dočekali bezbrižniju jesen, nužno je da se što veći procenat građana podstakne na vakcinaciju, naročito mladih, ocenili stručnjaci na prvoj konferenciji posvećenoj zdravstvu u okviru Re-set samita

Ponosni smo što smo u prethodnih nekoliko godina naš zdravstveni sistem izgradili i razvili tako da je sposoban i kadrovski i infrastrukturno da u istom trenutku zbrine blizu 10.000 građana obolelih od koronavirusa, a da na vakcinalnim punktovima vakcinišemo nekoliko desetina hiljada građana, naveo je na početku konferencije ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji se učesnicima obratio pisanim putem.

- To su dostignuća koja našu zemlju danas svrstavaju u red najrazvijenijih i medicinski najposvećenijih država sveta. Ali to je, pre svega, uspeh naših zdravstvenih radnika, koji su istinski junaci modernog vremena - rekao je Lončar.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović naglasio je da ćemo morati da živimo sa koronom kao što sada živimo sa gripom, te da ćemo vakcine koristiti narednih godina. On je dodao da stručnjaci već sada razmišljaju o koktelu vakcina „sputnjik V“ i „Astra Zeneka“ i da smatraju da bi takva kombinacija bila najbolja zaštita od kovida:

- Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od 100.000 građana koji su primili „sputnjik V“, i to najbolje govori o bezbednosti vakcine - rekao je Popović i naglasio važnost suvereniteta u proizvodnji vakcina:

- Ako ne budete imali svoju proizvodnju vakcina kad vam budu najpotrebnije, nećete ih imati - rekao je ministar Popović.

Re-set samit
foto: Kurir

Vakcina je važna!

Moderator konferencije, novinarka Adrija medija grupe Jelena Spasić, naglasila je na početku prvog panela da je imunizacija „pitanje svih pitanja, pitanje povratka u normalan život, ali i pitanje koje i dalje izaziva nedoumice i sumnje“. Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv kovida Vlade RS, podsetio je da je Srbija među prvima počela sa vakcinacijom, te da je za kolektivni imunitet potrebno najmanje 60-70 odsto vakcinisanih. On je naveo da su studije pokazale da novi sojevi ipak ne povećavaju smrtnost i naglasio da su najveći problem mladi, kod kojih je procenat vakcinacije ispod 20 odsto, a koji će tokom leta posećivati festivale.

- Kampanja mora da se zasniva na tome da će moći lagodnije da žive. Na utakmice i koncerte treba da idu vakcinisani, ali šta sa onima koji nisu mogli da se vakcinišu iz nekog razloga - rekao je Tiodorović i dodao da kontrola epidemioloških mera mora i dalje biti oštra.

Milanko Šekler, virusolog i imunolog, koordinator rada Nacionalne referentne laboratorije RS za avijarnu influencu, groznicu Zapadnog Nila i druge bolesti u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo, napomenuo je da je glavna stvar kod vakcinacije edukacija građana, koja, prema njegovim rečima, ne može da se uradi na brzinu.

Šekler je saglasan da nacionalna studija treba da prođe naučnu debatu pre objavljivanja.

- Smatram da je pošteno da IT kompanije, koje su zabeležile ekstraprofit tokom pandemije, sada doniraju mladima tablete ili ajpodove. Može i jednom nedeljno da bude neko izvlačenje i da se dele nagrade - predložio je on.

On ne očekuje četvrti talas pandemije, bez obzira na mutirane sojeve virusa. - Moj savet je da treba da se kombinuju vakcine. Na državama je da pronađu koja kombinacija im odgovara. Tako dobijamo najbolju i mnogo dugotrajniju zaštitu - kaže on.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, gde je vakcinisano oko 95 odsto medicinskog osoblja, kaže da mu ne da mira činjenica da imamo proporcionalni pad brojki i u Crnoj Gori i BiH iako nemaju toliki broj vakcinisanih kao mi.

-Nije dobro da sada tvrdimo da smo uradili dobar deo posla - smatra Janković uz najavu da KC Niš uskoro izlazi iz kovid sistema.

- Relaksacija koju imamo zapravo je posledica sezonskog kretanja virusa. Tako je svuda u Evropi iako je procenat vakcinacije neravnomeran. Moramo da iskoristimo leto da se pripremimo - naveo je on.

Janković je naglasio da je naučno dokazano da postoji vakcina koja je manje efikasna od drugih.

- Dajte da pripremimo ljude koji su vakcinisani „Sinofarmovom“ vakcinom da će možda, radi svog i zdravlja nacije, morati da prime treću dozu - rekao je.

Re-set samit
foto: Kurir

Nacionalni plan

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek na početku drugog panela „Nacionalni plan imunizacije - Razmišljamo kao kolektiv“ rekao je da ga raduje činjenica da će biti ostvaren cilj da do kraja juna bude više od 50 odsto vakcinisanih.

- Brine nas neravnomerna raspoređenost odziva građana na vakcinaciju. U populaciji od 18 do 30 godina samo je 16 odsto vakcinisanih - rekao je Đerlek i osvrnuo se na stimulaciju mladih da se vakcinišu:

- Predložio bih da se vakcinisanim mladim ljudima dozvoli da posećuju utakmice. Apelovao bih i na kompanije da novčano ili odmorima motivišu svoje radnike. Mladi vole putovanja, pa možda nije loše ni uvođenje vaučera za odmor ili odeću i obuću. Možda čak i besplatnih stipendija ili popusta za udžbenike od 50 odsto - navodi Đerlek i dodaje da mlade treba stimulisati i podelom telefona i laptopova.

On je naglasio da želimo mirniju jesen i da do tada moramo da imamo minimum 60 odsto vakcinisanih.

Doc. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da su različite pretpostavke stručnjaka u svetu koliko je vakcinisanih potrebno za kolektivni imunitet.

- Prema nekim procenama - 80 odsto vakcinisanih građana je potrebno. Naš zadatak je i dalje da se radi na imunizaciji - kaže Jovanović.

Kada je reč o četvrtom talasu, naglasila je da on zavisi od našeg ponašanja i pojave novih sojeva virusa.

- Vreme će pokazati da li je potrebna i treća doza vakcine. Stručna preporuka svetskih stručnjaka biće primenjena i u Srbiji - navela je ona.

Prim. dr Predrag Kon, savetnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu i član kriznog štaba za borbu protiv kovida Vlade RS, naveo je da je „dan D 21. jun“.

- Tada se može očekivati ozbiljno popuštanje mera i da će biti moguća veselja i slično. Ne smem da prejudiciram, ali do tada je svako nepoštovanje mera neprihvatljivo. Ti ljudi rade protiv svoje države - rekao je epidemiolog. Prema njegovim rečima, od mladih zavisi kako ćemo živeti i kakve ćemo ubuduće imati epidemiološke mere. Kon je naglasio da će se virus sigurno vratiti u svojoj sezoni i da je pitanje da li će napraviti talas.

- Ako smo vakcinisani, nema prostora da se širi, ali ako previše čekamo, nemamo barijeru. Poruka je sledeća: mladi, vakcinišite se zbog sebe, svojih roditelja, Srbije! Predloži ćemo stimulacije za mlade - najavio je Kon i dodao da ćemo maske moći da skinemo tek kad broj novozaraženih bude jednocifren.

Motivacija mladih ključna

Đerlek: Cilj kolektivni imunitet do jeseni

Mirsad Đerlek naglasio je da nastavljamo sa imunizacijom i tokom leta, jer „želimo da se do jeseni približimo kolektivnom imunitetu“. - Moramo da radimo na motivaciji i promociji vakcinacije kod mladih. Treba da pokažemo solidarnost i da utičemo jedni na druge da dođemo na 60-70 odsto vakcinisanih punoletnih građana kako bismo uspostavili kontrolu nad pandemijom - kaže Đerlek.

Kurir.rs/Z.K/ Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track