Vozila, objekti i stručna pomoć – EU za Mačvu
Foto: Promo

Vozila, objekti i stručna pomoć – EU za Mačvu

Održiva budućnost -

Caritas Šabac je udruženje građana koje pomaže starijima, bolesnima, osobama sa invaliditetom i socijalno ugroženim grupama u čije redovne aktivnosti spadaju pomoć u kući, usluge dnevnog boravka za osobe sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom i dva socijalna preduzeća. Zbog pandemije, ne samo da nisu prestali sa radom, već su se uključili i u druge akcije pomoći i podrške u gradu Šapcu i još četiri opštine Mačvanskog okruga.

Radu organizacije pomaže i Evropska unija. Kroz EU projekte kupljena su četiri kombija i dva putnička vozila, izgrađena i renovirana dva objekta.

macva
foto: Promo

Korisnicima i korisnicama pružaju podršku medicinske sestre i tehničari, negovatelji i negovateljice, volonteri i volonterke, kao i socijalni radnici i radnice. „Sarađujemo sa lokalnim kriznim štabovima. Pored onih kojima redovno pružamo podršku , nosimo lekove i drugima kojima je to potrebno. Zajedno sa još nekoliko lokalnih organizacija, a u saradnji sa gradom Šapcom, isporučujemo hranu na kućne adrese 675 korisnika i korisnica usluga narodne kuhinje. Mnogi naši korisnici i korisnice imaju teškoće u kretanju (slabo su pokretni ili nepokretni). Radimo sedam dana nedeljno, a neke posećujemo i dva puta dnevno. Zbog virusa je neophodan veliki oprez, kako korisnika tako i zaposlenih“, kaže direktor ove organizacije, Miroljub Nikolić.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije Caritas je izgradio dnevni boravak u Šapcu i renovirao zgradu u Bogatiću, a oba objekta su namenjena osobama sa mentalnim invaliditetom.

Po izbijanju pandemije organizaciji se priključilo i 15 volontera i volonterki. Stefan Karić ima 19 godina i pohađa srednju medicinsku školu „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu. Karić je povremeno volontirao u Caritasu, a od kada je počela pandemija svaki dan je na terenu: „Želeo sam da pomognem ljudima u ovim okolnostima. Poslednjih pet nedelja svakodnevno po nekoliko sati obilazimo korisnike i isporučujemo hranu.”

macva
foto: Promo

U pet lokalnih samouprava Mačvanskog okruga (u Šapcu, Bogatiću, Malom Zvorniku, Vladimircima i Koceljevi), Caritas pruža uslugu socijane zaštite i pomoći u kući za 450 osoba, a angažovano je 35 medicinskih sestara i negovateljica i dva socijalna radnika.

Ružica Renovčević ima 72 godine i živi sama u Majuru pored Šapca. „Meni dolaze od 2017. godine. Prezadovoljna sam sa njihovom pomoći. Mnogo mi znači kada ih vidim i mnogo se obradujem.”

Caritas je osnovao i dva socijalna preduzeća u kojima zapošljava osobe iz društveno ugroženih grupa. U Šapcu radi servis za hemijsko i uslužno čišćenje, a u Bogatiću se proizvodi voće i povrće i spremaju se obroci. U vreme pandemije uspeli su da zaposle tri osobe sa invaliditetom, što je primer dobre prakse, imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom i visoku stopu nezaposlenosti osoba sa invaliditetom.

macva
foto: Promo

„Većina naših projekata koje je podržala EU, sadržala je programe obuke i prenose znanja iz Evropske unije u Srbiju. Tu mislim pre svega na stručno znanje za rad na polju socijalne zaštite. Sama naša organizacija formirana je na osnovu dobrih praksi u Evropi, i mi smo svoj rad koncipirali na iskustvima EU,” navodi Nikolić.

Sa više od 30 miliona evra, Evropska unija finansirala je i obnovu kuća i poplavljenih područja nakon poplava, insfrastrukturu industrijske zone i postrojenje za preradu otpadnih voda, zgradu Sokolskog doma u Šapcu, kao i mnoge druge.

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2014. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track