03:28

LEPE VESTI: Procenat pošumljenosti u Srbiji je blizu 40 odsto

KURIR TELEVIZIJA

POČETAK NOVE SEZONE ZASADI DRVO: Cilj je 200.000 sadnica, a akciji su se priključile i institucije

Održiva budućnost -

Početak nove sezone akcije "Zasadi drvo" donosi nam lepe vesti. Prvi podaci Nacionalne inventure šuma Republike Srbije pokazuju da je procenat pošumljenosti u Srbiji blizu 40 odsto.

- Prvi podaci pokazuju da se stepen šumovitosti u Srbiji približio 40-om procentu, tj. ako uporedimo da smo 2006. godine imali 29,1, a sad smo na skoro 40 procenata i ovo je lepa vest - kaže Saša Stamatović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zasadi Drvo
foto: Kurir televizija

Šumarstvo ima zadatak da nam obezbedi neophodne količine drveta, kao sirovine i energenta kažu iz najstarije škole u Kraljevu, Šumarske škole.

Ipak, ekološki značaj šuma na prvom je mestu.

Zasadi Drvo
foto: Kurir televizija

- Mi naše učenike obrazujemo u tom smislu da se bave šumom, od njenog podizanja, do njenog obnavljanja, samim tim što se bave sečom. U međuvremenu je potrebno negovati tu šumu u svakom smislu - navodi Mladen Vukmirović, profesor stručnih predmeta u Šumarskoj školi Kraljevo.

Zasadi Drvo
foto: Kurir televizija

Akciju "Zasadi drvo" podržao je i "Pokret gorana Srbije", najstarija ekološka organizacija u Evropi, koja postoji već 60 godina.

Zasadi Drvo
foto: Kurir televizija

- Vrlo je važno što se pridružilo Ministarstvo obrazovanja, jer mi iz iskustva znamo koliko je važan rad sa mladima. Mi sa njima najviše i radimo, jer pripadnici pokreta su pre svega mladi ljudi. Svako ko posadi biljku neće postati loš čovek - kaže Goran Gnus iz "Pokreta gorana Srbije".

Zasadi Drvo
foto: Kurir televizija

U okviru akcije "Zasadi drvo" radiće se vredno tokom čitave godine, a cilj je 200.000 sadnica.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

04:55

AKCIJA ZASADI DRVO DOBILA SVOJE AMBASADORE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track