Ponosni na postignuto, idemo dalje!
Foto: Zorana Jevtić

Zasadi drvo

Ponosni na postignuto, idemo dalje!

Održiva budućnost -

Za sistemsko rešenje kakvo je neophodno našoj planeti potrebna je ozbiljna promena svesti, navika i odnosa prema prirodi. Naš projekat je mali korak ka rešenju

Intervju

Ana Aleksić, članica uprave AMG

Adrija medija grupa je jedna od vodećih medijskih kuća. Smatramo da nas ta činjenica obavezuje da iskoristimo snagu našeg sistema i učinimo nešto konkretno za dobrobit Srbije i njenih građana.

Prvo smo pokrenuli platformu za opštedruštveni dijalog pod nazivom Održiva budućnost. Cilj je bio da javnosti na što jednostavniji način i konkretnim primerima predstavimo ciljeve sadržane u agendi za održivi razvoj 2030. i da okupimo sve donosioce odluka kako bismo došli do održivih rešenja za društvo, kaže na početku intervjua za Kurir Ana Aleksić, članica uprave AMG.

Kakvu ulogu u projektu imaju AMG i dm drogerie markt, kakvu institucionalni partneri, a kakvu građani?

- Kroz taj projekat smo imali priliku da sagledamo situaciju i uvideli smo da treba da nastavimo da pokrećemo teme, da informišemo i edukujemo građane, ali da je neophodno da pokrenemo i konkretne akcije i omogućimo građanima da se uključe, a s dugoročnim ciljem da, kao društvo, promenimo odnos prema prirodi.

Zasadi drvo
foto: Zorana Jevtić

Ideja za projekat „Zasadi drvo“ se nametnula kao logičan izbor jer je značaj i uticaj šume na životnu sredinu neprocenjiv, a adekvatna pošumljenost čak i preduslov za prevenciju daljeg uništavanja, kao i za saniranje postojeće štete. Reč je o izuzetno kompleksnom i zahtevnom projektu, koji je u startu postavljen kao platforma za partnerstva, a u čijoj realizaciji ključnu ulogu imaju građani. S ponosom ističemo da funkcionišemo kao velika porodica u kojoj svako ima svoju ulogu, a svi doprinosimo istom cilju.

Od prvog dana partner nam je dm drogerie markt, jedna od vodećih društveno odgovornih kompanija u našoj zemlji. Oni ravnopravno s nama učestvuju u planiranju i realizaciji projekta i svih aktivnosti koje on podrazumeva. Takođe, dragocena nam je podrška institucionalnih partnera, a to su: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za šume, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Pokret Gorana Srbije, Privredna komora Srbije, Botanička bašta „Jevremovac“, Šumarski fakultet, Srednja šumarska škola u Kraljevu, Zavod za zaštitu prirode Srbije, a od ove sezone i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Oni su nam stavili na raspolaganje svoje znanje, resurse i logistiku i omogućili nam da projekat „Zasadi drvo“ izraste u najveću akciju sadnje u Srbiji. Njihova je zasluga što su naši planovi iz godine u godinu sve ambiciozniji.

Dakle, svi mi zajedno učestvujemo u organizovanju sadnje: pripremamo teren, obezbeđujemo sadnice, koordinišemo aktivnosti, ali glavnu ulogu u sadnji imaju građani. Koliki je njihov doprinos, najbolje svedoči činjenica da smo u prvoj godini, u jednom danu uspeli da posadimo više od 51.000 sadnica.

U čemu je, po vašem mišljenju, najveća snaga projekta „Zasadi drvo“?

- Ovaj projekat počiva na partnerstvu institucija, medija, kompanija i građana. Zahvaljujući tome, on pokriva čitav spektar različitih aktivnosti u skladu s potrebama i interesovanjima različitih ciljnih grupa, a sa istim ciljem. Pored sadnje, mi edukujemo i informišemo javnost o očuvanju i zaštiti prirode, promovišemo primere dobre prakse, angažujemo eksperte, pokrećemo inicijative, pripremamo sadržaje i organizujemo radionice za različite uzraste. Ako imamo u vidu da je promena ponašanja svakog od nas uslov da bismo sačuvali i obnovili prirodu, jasno je da imamo velik i nimalo lak zadatak.

Zato su važna partnerstva, zato je bitna činjenica da je, između ostalih, i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo značaj našeg projekta, jer deca odmalena treba da uče kako da se odnose prema prirodi i zašto je to važno.

Zasadi drvo
foto: Zorana Jevtić

Mediji imaju veliku ulogu u ovakvim projektima, ali je ključ u zajedništvu. Zato smo ponosni što je naša „Zasadi drvo“ porodica sve brojnija! l Treći ciklus projekta „Zasadi drvo“, pod nazivom „Četiri godišnja doba“, zvanično je počeo 3. septembra. Do narednog aprila planirana je sadnja 200.000 sadnica širom Srbije.

Kako objašnjavate činjenicu da su ciljevi iz godine u godinu sve ambiciozniji?

- „Zasadi drvo“ je najveća akcija sadnje drveća u Srbiji. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, broj naših partnera raste, a odziv građana je sve veći. Ne treba zaboraviti ni zaposlene u našim kompanijama, koji, s puno entuzijazma, daju veliki doprinos i u organizaciji i na terenu. To nam omogućava da postavljamo sve ambicioznije ciljeve. Prošle godine smo, uprkos epidemiji, uspeli da se organizujemo i posadimo 100.000 novih sadnica, a plan za aktuelnu sezonu je duplo veći. Od ove sezone fokus će, između ostalog, biti i na zaštiti biodiverziteta, kao uslovu da se održi prirodna ravnoteža, koja je narušena zbog ljudskih aktivnosti.

Verujemo da je naš san o zelenijoj i zdravijoj Srbiji ostvariv i da ćemo zajedničkim snagama, s našim partnerima, zaposlenima i građanima, tek da ispisujemo nove rekorde u sadnji drveća i očuvanju prirode.

l Poslednjih godina svedoci smo globalnih klimatskih promena, prirodnih katastrofa, zagađenja vazduha i voda, i nabrajanje tu, nažalost, ne prestaje. Šta je, po vašem mišljenju, rešenje?

- Za sistemsko rešenje kakvo je neophodno našoj planeti potrebna je ozbiljna promena svesti, navika i odnosa prema prirodi.

Naš projekat je mali korak ka rešenju. Mislim da je važno da svako uradi koliko može, svaki je doprinos važan. Mi nastavljamo da s jedne strane organizujemo sadnju, kako bismo obnovili šume, koje direktno utiču i na vazduh i na zemljište i na vodu i smanjuju negativne efekte klimatskih promena, a paralelno, sve to vreme, kroz naše medije kod građana budimo svest o značaju životne sredine i odgovornosti svakog pojedinca. Ponosni smo na postignuto, ali smo svesni da to nije dovoljno i da neće biti dovoljno dok svi ne shvatimo da svojim postupcima direktno utičemo na budućnost. Svakako ohrabruje činjenica da se sve više govori o ovoj temi, da je odziv građana da učestvuju u sadnji sve veći i da nam se priključuje sve veći broj partnera.

zasadi drvo
foto: Kurir

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track