ekolucija

BEOGRAD 5. ZAGAĐENI GRAD NA PLANETI! Docentkinja Šumarskog fakulteta: Za jednu šumu nam treba 80 godina, ČUVAJMO PRIRODU

Održiva budućnost -

Time što se čuva priroda i učestvuje u akcijama pošumljavanja dajemo do znanja kako se utiče na zaštitu životne sredine. Jovana Devetaković, docent na Šumarskom fakultetu pohvalila je studente da su aktivni u akcijama pošumljavanja, nekada i češće u odnosu na nastavni kadar.

"Oni stalno sade i rade, u kontaktu su sa različitim organizacijama i konstatno promovišu zaštitu prirode i pošumljavanje", započela je ona razgovor za Kurir televiziju u okviru Ekolucije.

Potreba za zaštitom životne sredine i više šuma postoji, naglasila je naša gošća, pa je lepo da se mladi okreću prirodi u što ranijem uzrastu.

"Porodice trebaju da budu te koje daju svest o značaju prirode, jer je to jedini način da se poštuje i sačuva priroda. To je intezivirano, ali treba i dalje da radimo", smatra ona.

ekolucija
foto: Kurir TV

Devetaković je naglasila da pored dobrih, postoje i stvari koje ne treba da tolerišemo.

"Seča koja nama izgleda kao da će degradirati, ne mora da znači da je to loše, jer možda će na tom mestu podićićemo još lepu šumu. Za jednu zrelu šumu je potrebno od 40 do 80 godina i moramo da razmatramo i druge mogućnosti, smanjenju emisije štetnih gasova jer živimo u jednom od najzagađenijih gradova na svetu. Degradiranje u smislu izgradnje na mestima gde ne želimo da vidimo, da treba da sprečimo i učestvujemo svi u društvu i tako zaštitimo prirodu", navodi.

Kaže da je dobra stvar i to što je broj devojaka među studentima jako porastao i da taj trend prisutan već 20 godina.

"To nije ništa čudno. Imamo potpunu ravnopravnost kod odabira zanimanja, pa i u šumarstvu. Nema prepreke da i dalje bude tako, jer su dame ažurnije i sklonije boljoj organizaciji zbog koje sve završe na vreme", zaključila je docentkinja Šumarskog fakulteta.

ekolucija
foto: Kurir TV

“Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i “dm drogerie markt”, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP “Srbijašume”, JP “Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom “Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:46

GIMNAZIJALCI U AKCIJI SADNJE: Svesni velike zagađenosti, ovo je način da poboljšaju vazduh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track