01:23

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI

Održiva budućnost -

Tokom protekle dve decenije, EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila ukupno 316 potpuno opremljena sanitetska vozila za domove zdravlja u Srbiji, od kojih je 122 opremljeno respiratorima koji imaju ključni značaj u borbi protiv kovida 19. Novac je uložen i u formiranje i kompletno opremanje Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Uopšteno govoreći, EU je podržala celokupnu zdravstvenu mrežu Srbije: preko Evropske investicione banke - Evropske banke - sredstva u iznosu od 250 miliona evra korišćena su za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut „Torlak“, kao i četiri univerzitetska klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu; svi oni su ključni u borbi protiv virusa korona.

EU za tebe
foto: EU za tebe

Izgradnja nove zgrade, obnova i proširenje Kliničkog centra u Nišu završeni su 2019. Ovo je obuhvatilo rad na postojećim objektima, novim blokovima, dvorištima i parking mestima. Rekonstruisano je ukupno 45.000 m2, a ovaj značajni regionalni centar tercijarne zdravstvene zaštite dobio je 600 bolničkih kreveta, od čega 38 za intenzivnu negu, a 42 za poluintenzivnu negu. EIB je finansirala izgradnju sa 34 miliona evra, dok je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 16 miliona evra za nabavku medicinske opreme.

Zahvaljujući pomoći EU, milioni građana Srbije imaju bolju i moderniju medicinsku negu i u drugim gradovima.

EU za tebe
foto: EU za tebe

EU je omogućila upotrebu savremenih hirurških operacionih sala, urgentnih centara, velikog broja bolničkih kreveta, novih ambulanti i bolničkih kuhinja te higijenske opreme kupljene za centre u Kikindi, Pančevu, Somboru, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Čačku, Kruševcu, Pirotu i Beogradu.

Manje zajednice takođe su imale koristi od pomoći EU u razvoju svojih zdravstvenih sistema, na primer: Uz donaciju od preko 4,6 miliona evra, medicinski centri u devet opština dobili su opremu za bolju medicinsku negu, posebno za najosetljivije grupe - žene, decu, osobe sa mentalnim ili fizičkim invaliditetom itd. EU podržava izgradnju centra za hemodijalizu u Lebanu koji će, osim ove opštine, opsluživati i građane Medveđe i Bojnika. Podrška je pružena i za izradu dva glavna projekta za obnovu prijepoljske bolnice i Doma zdravlja Blace, te nabavku medicinske opreme za domove zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i zdravstveni centar u Knjaževcu.

EU za tebe
foto: EU za tebe

Novi Pazar je dobio novi Urgentni medicinski centar, za koji je EU donirala 680.000 evra 2018. godine. Više od 120.000 ljudi u Novom Pazaru i mnogo više u okruženju ima koristi od ove investicije.

Ivanjica je dobila i novi rendgen aparat koji je koštao više od 66.000 evra. Poboljšani tehnički resursi ove ustanove omogućuju kvalitetan i siguran rad, dok su pacijenti izloženi nižem nivou zračenja.

EU za tebe
foto: EU za tebe

Deo investicija EU u srpsko zdravstvo takođe uključuje 2,8 miliona evra za finalizaciju izgradnje bolnice u Vranju.

EU je pomogla pri uspostavljanju Nacionalnog programa za skrining raka u Republici Srbiji donacijom od preko 6,6 miliona evra za opremu i obuku celokupnog osoblja za obavljanje mamografije, kolonoskopije, citološkog skrininga za rak grlića materice i druge usluge.

Ne treba zaboraviti ni kupovinu zaliha osnovnih lekova i drugih medicinskih sredstava za javne apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji, budući da je vrednost te donacije iznosila preko 43 miliona evra. EU je pružila preko potrebnu podršku srpskim laboratorijama, donacijama moderne opreme i zaliha u ukupnoj vrednosti od 4,9 miliona evra.

EU za tebe
foto: EU za tebe

Ovo je samo jedan od mnogih primera važne dugoročne evropske podrške srpskom zdravstvenom: srpski naučnici su sada u mogućnosti da testiraju više uzoraka na SARS-CoV2 zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija koje je opremila Evropska unija. Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici prethodno je dobila donaciju od 7,5 miliona evra od EU za obnovu kompleksa, opremanje visokotehnološkim mašinama i robotima te za tehničku pomoć. Ova laboratorija je testirala oko 85.000 uzoraka na kovid 19 od kraja marta do kraja juna 2020.

Pandemija

Evropska unija je od početka pandemije virusa korona donirala više od 77 miliona evra kako bi podržala Srbiju u borbi protiv kovida 19 i njegovih posledica. To podrazumeva nabavku vakcina, opreme, zaposlenje zdravstvenih radnika…

Zaključno sa novembrom 2021. godine u 25 institucija u kojima je uz pomoć EU zaposleno 200 medicinskih i nemedicinskih radnika, pruženo je ukupno 5.720.813 medicinska usluga u vezi sa kovidom 19 (testiranje, upućivanje u druge medicinske ustanove, praćenje kontakta onih koji su na testu bili pozitivni, hospitalizacija, vakcinacija).

EU za tebe
foto: EU za tebe

Kontejneri sa nameštajem za trijažu i hitnu medicinsku pomoć (140) kojima je omogućena trijaža pacijenata i sprečavanje pristupa potencijalno zaraženim ljudima u zdravstvene ustanove. Medicinska oprema za kontejnere je takođe isporučena, uključujući krevet za pregled, sto sa dve stolice, beskontaktni toplomer, manje posude za medicinski i infektivni otpad te kantu za otpatke. Od početka vakcinacije, ovi kontejneri se takođe koriste za bezbedno davanje vakcina.

EU je nabavila 33 frižidera, 33 zamrzivača i 12 uređaja za duboko smrzavanje kako bi podržala kampanju vakcinacije – sve stavke su isporučene zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Nabavljeno je i 26 kombija za distribuciju vakcina između zavoda za javno zdravlje u zemlji.

Više o ovoj temi pročitajte na sledećoj stranici.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track